Spletna trgovina mimovrste=) sklenila dokapitalizacijo

  • 27. september 2011

Spletna trgovina mimovrste=) sklenila dokapitalizacijo v višini 3 milijone € z Netretail Holdingom

27. september 2011 - Ljubljana, Amsterdam, Praga - Podjetje mimovrste d.o.o., ki upravlja z največjo slovensko spletno trgovino, je v ponedeljek sklenilo dokapitalizacijo v višini 3 milijone € v gotovini z nizozemskim Netretail Holdingom (NRH). Spletna trgovina mimovrste=) bo letos prihodke dvignila za 20 %, po tem, ko so leto 2010 končali z malo manj kot 20 milijoni €. Sveži kapital bo podjetje uporabilo za nadaljnje širitve prodajnega programa in širitev na nove trge.

"Zelo smo zadovoljni, da smo sklenili posel z Netretailom kot strateškim investitorjem in verjamemo, da gre za dobro odločitev za prihodnost našega podjetja," je po podpisu povedal Darko Butina, direktor mimovrste=). Dodal je, da "pri tem poslu ne gre le za svež denar, ampak so zelo pomembne tudi sinergije in dodana vrednost, ki bo izhajala iz sodelovanja z Netretailom in njihovimi spletnimi trgovinami v Srednji in Vzhodni Evropi."

Ondrej Fryc, direktor NRH je sporočil: "Naš holding upravlja s spletnimi trgovinami v štirih državah in zelo nas veseli, da lahko dodamo Slovenijo kot 5. državo. V naše novo partnerstvo prihajamo z veliko izkušnjami pri mednarodni širitvi poslovanja in prepričani smo, da bo mimovrste=) z našo pomočjo še lažje dosegel zastavljene načrte."

Obe podjetji imata precej podobno zgodovino, saj sta obe nastali v garaži, ustanovitelji pa so bili podjetniki, ki so videli priložnost v mladi panogi e-poslovanja. Korenine Netretail holdinga segajo v leto 2000, ko so na Češkem odprli spletno trgovino z belo tehniko Bile Zboži. Trgovina je zelo hitro zrasla, sčasoma pa se je razširila tudi na druge neprehranske prodajne segmente. Bela tehnika je ostala njihov najpomembnejši segment tudi po tem, ko so se kasneje preimenovali v MALL.cz.

Netretail Holding upravlja spletne trgovine pod znamko MALL na Češkem, Slovaškem, Poljskem in Madžarskem. Njihovi prihodki so v letu 2010 znašali 110 milijonov €. Leta 2008 je investicijo v holding, v skupnem znesku 28 milijonov €, naredil konzorcij treh skladov tveganega kapitala pod vodstvom Intel Capital. NRH želi v naslednjih letih vzpostaviti prisotnost v večini držav EU.

Spletna trgovina mimovrste=) je vrata odprla kot prodajalna računalniške opreme leta 2002, po tem ko so sprva želeli le pokazati zmogljivosti programske opreme za poganjanje spletnih trgovin, ki so jo razvili v jeseniškem podjetju Domenca. Spletna trgovina je hitro zrasla in se razširila tudi na področja zabavne elektronike, bele tehnike, športne in otroške opreme, oblačil ter drugih prodajnih programov. Podjetje se redno uvršča med prejemnike nagrad za najboljšo spletno stran oziroma storitev, družini prijazna podjetja in med najboljše delodajalce v izboru Zlata nit. Leta 2008 so postali tudi gorenjska ter bronasta slovenska gazela.

Mimovrste=) ima v prodajnem programu 100.000 artiklov v 16 oddelkih, v letu 2010 pa so sprejeli preko 180.000 naročil. Podjetje trenutno deluje le na slovenskem trgu, imajo pa načrte širitve na trge nekdanje Jugoslavije, s čimer želijo znatno povečati svoj trg.