Vzpon spletne prodaje artiklov hitre potrošnje

Zobne ščetke, kavne kapsule in trdi diski – polletni prodajni hiti v spletni trgovini mimovrste=)

Ljubljana, 9. julij, 2015

Največja slovenska spletna trgovina mimovrste=) je razkrila svoje prodajne hite v prvi polovici letošnjega leta. Na prva mesta najbolj prodajanih artiklov so se malce presenetljivo povzpeli artikli hitre potrošnje in tako med petimi najbolj prodajanimi artikli v spletni trgovini mimovrste=) najdemo kar tri prodajne uspešnice iz skupine t.i. FMCG artiklov. Gre za relativno cenovno ugodne artikle, ki se prodajajo hitro, saj po navadi kupec periodično ponavlja tovrstni nakup. Globalni trg artiklov hitre potrošnje je v izjemnem porastu, v dveh letih naj bi se povečal skoraj za 50 %.

Lea Benedejčič

Korenite spremembe spletne prodaje

Kupci so se v prejšnjih letih odločali predvsem za spletni nakup artiklov iz oddelkov, ki v spletnih trgovinah veljali za tradicionalno najmočnejše – računalništvo, telefonija in bela tehnika, letos pa že lahko govorimo o izrazitem povečanju zanimanja za artikle hitre potrošnje. »V preteklem letu smo v spletni trgovini mimovrste=) uvedli številne novosti. Med drugim smo kupcem ponudili razširjen nabor artiklov hitre potrošnje, saj smo na ta način želeli pridobiti tudi kupce, ki jim je bilo do sedaj spletno nakupovanje morda še nekoliko tuje, hkrati pa našim rednim kupcem ponuditi še razširjeno ponudbo. A z dobro ceno in kakovostno storitvijo smo jih uspeli prepričati, da se artiklov, kot so zobne ščetke, pralni praški, hrana za male živali, kava in podobno ne kupuje samo v klasičnih trgovinah in da je nakup tovrstnih artiklov po še ugodnejši ceni samo nekaj klikov stran.« je povedala Lea Benedejčič, direktorica spletne trgovine mimovrste=).

Čisti zobje, varno shranjeni podatki in negovana stopala

Za zobno higieno slovenskih spletnih kupcev nam ni potrebno skrbeti, saj so nesporni spletni prodajni hit prve polovice letošnjega leta, barvite zobne ščetke Curaprox. Še vedno pa so med najbolj prodajanimi tudi artikli iz oddelka Računalništvo, kjer se količinsko največ proda trdih diskov – tako zunanjih kot tudi SSD trdih diskov. Pri slednjih opažajo izrazito rast prodaje v primerjavi z istim obdobjem lani. Trdim diskom na prodajni lestvici prve polovice leta sledi brusilnik za pete Scholl Velvet Smooth. Glede na količino nakupa omenjenega artikla lahko predvidevamo, da je otrdela koža slovenskega spletnega kupca preteklost.

V naših domovih diši po kavi

Na prvih mestih najbolj prodajanih artiklov v oddelku Mali gospodinjski aparati najdemo kavne kapsule Nescafe Dolce Gusto, spletni kupci najpogosteje posegajo po kapsulah za pripravo kave z mlekom in kapsulah Macchiato. Količinsko daleč najbolj prodajan artikel na oddelku Avdio-video je TV sprejemnik Philips, diagonale zaslona 102 cm (40''). Slovenski spletni kupec tudi menjave olja v svojem jeklenem konjičku ne prepusti več izboru servisa in se raje odloči za lasten nakup. V spletni trgovini mimovrste=) namreč beležijo izrazito rast prodaje motornega olja, ki je takoj za letnimi pnevmatikami Continental prodajni hit prvega polletja v oddelku Avto-moto.

Globalni trg spletne prodaje artiklov hitre potrošnje

Spletna prodaja artiklov hitre potrošnje (FMCG) naj bi od leta 2014 do 2016 zrasla kar za 47 %.* Svetovna spletna prodaja hitre potrošnje naj bi v prihodnjem letu že obsegala preko 50 milijard dolarjev. Vodilna velesila na trgu spletne prodaje artiklov hitre potrošnje je Kitajska, v Evropi pa Francija počasi prehiteva Veliko Britanijo. Globalni kupci na spletu kupujejo največ artiklov za osebno nego: šamponov, deodorantov, ličil, pa tudi drugih toaletnih pripomočkov, od detergentov in pralnih praškov, do različnih čistil za dom. Na spletu cveti tudi prodaja artiklov za nego in prehrano domačih živali. Slovenski trg v zadnjih letih tako že sledi nekaterim globalnim trendom spletne prodaje artiklov drobne potrošnje. Vsekakor pa je premik v načinu nakupovanja povezan tudi s spremembami nakupovalnih navad, ki se pri nas še vedno spreminjajo nekoliko počasneje kot drugje po svetu.

* Po podatkih Kantar Worldpanel, ki se ukvarja z zbiranjem znanja o potrošnikih in na tem področju pripravlja periodične raziskave.