Prodaja mobilnih telefonov še vedno konstantno raste, prodaja tablic se umirja

Po prenovljeni spletni strani mimovrste=) napoveduje tudi novo mobilno aplikacijo

Ljubljana, 20. avgust 2014

Po skoraj dvajsetih letih od obstoja interneta, je ta konec minulega desetletja zavladal svetu telefonije, ki ga je korenito spremenil, izzval pa je tudi nastanek tabličnih računalnikov, ki so nastali kot nekakšen kompromis med prenosniki in telefoni. Med mobilnimi napravami še vedno kraljujejo mobilni telefoni, ki že leta dosegajo konstantno rast. V največji slovenski spletni trgovini mimovrste=) se je prodaja telefonov med leti 2010 in 2014 povečala skoraj za 4-krat. Prodaja tabličnih računalnikov pa se je po začetni evforiji polegla. V letih 2012 in 2013 je prodaja tablic pri mimovrste=) zrasla za 80 in 71 %, prvi letošnji kvartal pa že kaže na umirjanje rasti prodaje. Primerljive trende prodaje beležijo tudi na svetovni ravni. Presenetljivo pa prodaja prenosnikov ne izgublja veliko na račun prodaje tablic, kot bi sicer lahko sklepali. Za lažje spletno nakupovanje na mobilnih napravah pri mimovrste=) v prihodnjih mesecih pripravljajo novo mobilno aplikacijo.

Rast prodaje mobilnih telefonov je konstantna

mimovrste=) je od leta 2010 do 2014 zabeležila kar 381-% rast prodaje mobilnih telefonov. Največji skok prodaje so zabeležili med leti 2011 in 2012 ter med prvima kvartaloma 2013 in 2014, ko je prodaja telefonov pri našem največjem spletnem trgovcu zrasla kar za 113 %. Ti trendi prodaje telefonov v spletni prodaji mimovrste=) so primerljivi s svetovnimi trendi, ki so prav tako zabeležili skokovito rast v omenjenih obdobjih.

Pametni telefoni so spremenili svet in naš pogled nanj

Pametni telefoni so prišli na trg pravzaprav že v 90-ih letih, ponujali pa so komunikacijo preko e-pošte, brskanje po spletnih tekstih, QUERTY tipkovnice in vgrajene fotoaparate. Prvi pametni telefoni, kot jih poznamo danes, so uporabniku predstavili visokoločljivostne ekrane na dotik, hitri internet. Pionir med tovrstnimi pametnimi telefoni je Applov iPhone, ki je bil predstavljen leta 2007 in ostalo je zgodovina. Nokia, ki je s svojimi pametnimi telefoni povezovala ljudi še do leta 2010, je izginila. Njeno mesto na vrhu sta zavzela Samsung in Apple, ki sta s tekmo za prevlado med Androidom in iOSom sprožila tehnološki pospešek v panogi in ustvarila bum na trgu mobilnih naprav. Tehnologija pametnih naprav je od leta 2007 doživela neverjeten in izjemno hiter tehnološki napredek, ki je korenito spremenil svet in dojemanje le-tega. Spreminja pa tudi spletno nakupovanje, ki se počasi a vztrajno seli tudi na mobilne naprave. mimovrste=), ki je letos predstavila prenovljeno spletno stran, pripravlja v prihodnjih mesecih predstavitev nakupovalne mobilne aplikacije.

Evforija tabličnih računalnikov se umirja

Tablični računalniki so bili tehnološka novost, ki jo je trg sprejel presenetljivo hitro. Globalni bum je v letu 2012 povzročil svetovno rast prodaje tabličnih računalnikov za skoraj 80 %, v letu 2013 je zrasla še za dodatnih 71 %, v letu 2014 pa analitiki pričakujejo rahel 14-% padec. Podobno napovedujejo tudi pri mimovrste=), ki so med leti 2011 in 2013 na letni ravni beležili 4-kratno rast prodaje tabličnih računalnikov. Primerjava prvega kvartala leta 2013 in 2014 pa je pokazala le še 47-% rast. Morda pa je malce presenetljivo, da prodaja prenosnih računalnikov na račun tabličnih računalnikov ne upada bistveno, temveč že od leta 2011 ostaja približno enaka, z rahlim padcem med leti 2011 in 2012. Padec prodaje tabličnih računalnikov, po začetni prodajni evforiji, bi lahko pripisali tudi navadam kupcev, ki svoje tablične računalnike menda v povprečju zadržijo vsaj za tri leta. Analitiki zato napovedujejo nov prodajni vrhunec v prihodnjih letih, ko bo prva generacija uporabnikov zamenjala svoje naprave za novejše. Drugače je na trgu mobilne tehnologije, kjer prodaja konstantno raste in tako je pričakovati tudi v prihodnje.