Drzen trend 21. stoletja: največji spletni trgovec v Sloveniji odprl fizično trgovino

Največji spletni trgovec v Sloveniji, Mimovrste, je konec preteklega leta odprl svojo prvo fizično trgovino. V prodajno-razstavnem prostoru so na ogled in testiranje novi artikli iz vseh prodajnih kategorij in prodajne uspešnice. Uradna otvoritev trgovine bo v soboto, 29. februarja 2020. .

V ljubljanskem nakupovalnem središču BTC je Mimovrste odprl svojo prvo fizično trgovino, ki se razprostira na več kot 1.000 kvadratnih metrih površine. Razstavno-prodajni prostor je namenjen predstavitvi številnih prodajnih uspešnic in novosti, mnoge izmed njih pa so strankam na voljo ne samo za ogled in testiranje, temveč tudi za takojšen nakup. Odprtje tovrstne trgovine ne bi bilo pravzaprav čisto nič posebnega, če ne bi bila to prva fizična trgovina Mimovrste, do zdaj poznane blagovne znamke, ki smo jo enačili zgolj s spletno prodajo.

Mimovrste uporablja poslovni model, ki sloni na komunikaciji preko vseh možnih kanalov

Čeprav je odprtje prave, fizične trgovine, za marsikoga pravo presenečenje, pa odločitev Mimovrste za odprtje trgovine sloni na odločitvi, podprti tudi z nakupovalnimi navadami Slovencev. Temu je pritrdila tudi Jitka Dvořáková, regionalna direktorica Mall Group za jugo-vzhodno regijo: »Večina raziskav, ki smo jih izvedli v Mimovrste, je namreč pokazala, da je najbolj priljubljen način nakupovanja naših strank »click and collect«, kar v praksi pomeni, da kupec kupi oziroma naroči blago preko spletne trgovine in nato nakupljeno blago sam prevzame na lokalnem prevzemnem mestu. V praksi se tako poslužujemo omni-channel modela, ki je pravzaprav komunikacija med kupcem in prodajalcem in poteka preko vseh možnih kanalov. V Mimovrste si želimo pokazati, da kljub temu da smo pravi spletni trgovec, za tem imenom stojimo čisto pravi ljudje, ki si želimo biti v stiku s svojimi kupci in resnično prisluhniti njihovim željam in potrebam.«

Mimovrste ima ambicijo postati resen in pomemben igralec na celotnem trgu maloprodaje

Kljub prodajnim rezultatom, ki kažejo, da v priljubljeni spletni trgovini nakup sicer opravi vsak drugi Slovenec, pa virtualni stik z blagovno znamko Mimovrste še ni dosegel tistih, ki prisegajo na izkušnjo v fizični trgovini, kjer se jim prebudijo vsa čustva, kjer je pomemben tako videz trgovine, kot izdelka, ki ga želijo kupiti. »Mimovrste ima ambicijo postati resen in pomemben igralec na celotnem trgu maloprodaje, saj smo spletno prodajo že dodobra osvojili kot največji spletni trgovec v Sloveniji,« je o načrtih za prihodnost razložila Jitka Dvořáková in dodala, da si v podjetju prizadevajo, da bi vsem spletnim uporabnikom ponudili udobno in enostavno nakupovanje in jim na voljo postavili široko ponudbo produktov, ki jih sicer v celoti ni mogoče prikazati na fizičnih trgovskih policah.

Dodaten razlog za odprtje nove trgovine Mimovrste je tudi z namenom približevanja spletnega nakupovanja tistim, ki tega sicer še niso vešči. Fizična trgovina bo omogočala, da si kupci izdelke vnaprej ogledajo, določene tudi preizkusijo in se za nakup odločijo takoj, se na licu mesta dogovorijo za nakup na obroke ali pa nakup opravijo kasneje, prek spletne trgovine. S približanjem izdelkov in delovanjem si želijo spletno nakupovanje približati tudi tistim, ki so do spletnega nakupovanja še vedno skeptični iz raznovrstnih razlogov. Spletni nakup Mimovrste omogoča namreč tudi plačilo po prevzetju in prevzetje na sedmih prevzemnih mestih, kjer so ob nakupu in morebitnih vračilih na voljo prodajalci, kot tudi podpora strank, ki so kupcem na voljo ob morebitnih zapletih.

Največja pomanjkljivost klasične maloprodaje je omejen prostor na trgovskih policah

Mimovrste torej še vedno ostaja največji spletni trgovec v Sloveniji, ki poleg spletnega nakupovanja strankam po novem nudi možnost nakupovanja v fizični trgovini – vse to zgolj z namenom upoštevanja želja in potreb njihovih strank. Kot je zatrdila Jitka Dvořáková, v prihodnosti ne bo nič drugače: »Brez dvoma bo prihodnost usmerjena v razmišljanje in delovanje, kako kar najbolje izpolniti potrebe in želje strank. Glavni načeli pri tem sta preprosto in prikladno nakupovanje in obseg naše ponudbe – prostor na policah ima namreč ogromno omejitev in je tudi največja pomanjkljivost klasične maloprodaje. Verjamemo, da bomo ohranili delovanje po modelu Omni-channel, storitve pa se bodo, poleg logističnih, še izboljšale in razširile tudi na področje financiranja in oddelka za stik s strankami, saj je naš glavni cilj izboljšati preprostost nakupovanja, uporabniško izkušnjo in na koncu dodati še tisti, bolj zabavni del nakupovanja.«