Spletni nakupovalni trendi prve polovice letošnjega leta

Pri mimovrste=) so razkrili letošnje polletne prodajne hite v Sloveniji in srednji Evropi

Ljubljana, 29. julij 2014

Po podatkih prodaje spletne trgovine mimovrste=) za prvo polletje 2014, slovenski spletni kupci pri njih še vedno najpogosteje naročamo računalniško opremo. Najbolj prodajan posamezni artikel preteklega polletja prihaja iz oddelka Avto-moto, in sicer gre za avtomobilsko pnevmatiko. Spletna prodaja na ravni Evropske unije še vedno konstantno raste, temu sledi tudi rast mimovrste=) in nizozemskega Netretail Holdinga (NRH), ki je od konca leta 2012 lastnik največjega slovenskega spletnega trgovca. Na spletu danes menda nakupuje že 50 % Evropejcev. Slovenija pa se po deležu prebivalstva, ki nakupuje na spletu, uvršča v sredino držav EU, vendar pod povprečje celotne EU.

Pri našem največjem spletnem trgovcu mimovrste=) so v prvi polovici leta izvedli številne sistemske spremembe in nadgradnje. V nadaljevanje leta 2014 gledajo pozitivno, saj rezultati kažejo, da spletna prodaja še naprej narašča. Po zadnjih podatkih spletna prodaja zajema 20-% slovenski tržni delež. „Pri mimovrste=) nenehno iščemo priložnosti za širitev in nadgradnjo naše ponudbe in storitev. V prvi polovici leta smo uspešno izvedli sistemske spremembe, ki so še bolj poenostavile in pospešile naš delovni proces. Zdaj pa v naši spletni trgovini že pripravljamo prodajne novosti, ki bodo sledile evropskim in svetovnim trendom spletne prodaje.“ je povedala direktorica spletne trgovine mimovrste=) Lea Benedejčič.

Med najbolj prodajanimi posamičnimi artikli v spletni trgovini mimovrste=) v prvi polovici leta je avtomobilska pnevmatika Goodyear. Glede na dejstvo, da je prodaja pnevmatik na mimovrste=) v primerjavi z istim obdobjem lani poskočila za kar 75 %, to niti ni tako presenetljivo. Drugi najbolj prodajan artikel sta zunanja diska My Passport v dveh barvnih različicah, na četrtem mestu po prodaji v prvem polletju pa je brezžična miška Logitech. Peterico top 5 najbolj prodajanih posamičnih artiklov pri mimovrste=) pa zaključuje avtomobilski nosilec za kolesa Thule Pro Ride.

V oddelku Igrače ostaja nesporni prodajni hit leseni poganjalec. Očitno je dobro poskrbljeno tudi za urejenost slovenskih živih meja, saj so v oddelku Vrt in orodje najbolj prodajan artikel škarje za urejanje grmičevja in trave. Prodajna uspešnica v prvi polovici leta je tudi električna zobna ščetka Sonicare, ki je kupce prepričala z visoko kakovostjo, odličnimi mnenji uporabnikov ter izjemno ugodno ceno. Na oblačnih poletnih plažah je še vedno zelo priljubljen komplet knjig Petdeset odtenkov sive, teme in svobode, ki je že dalj časa največji knjižni prodajni hit. Med letošnjimi nepričakovanimi prodajnimi hiti pa je tudi novost v ponudbi mimovrste=) – prehrana za hišne ljubljenčke.

Hrana za hišne ljubljenčke je tudi sicer ena od najbolj priljubljenih kategorij v celotnem Netretail Holdingu (pod okriljem katerega deluje 5 spletnih trgovin v 5 srednjeevropskih državah). Na Češkem in Slovaškem so kupci v spletnih trgovinah NRH v prvi polovici leta najpogosteje naročali prehrano za hišne ljubljenčke in otroške pleničke, na Madžarskem je polletni prodajni hit Apple iPhone 5s. Na Poljskem pa so spletni kupci v veliki meri posegali po brusilnem valjčku za pete ter mlinčku za kavo. Kupci v Sloveniji, na Poljskem, Slovaškem, Češkem in na Madžarskem na spletu pogosto naročajo tudi pralne stroje, televizije, kuhinjske robote, mobilne telefone, prenosne računalnike in tablice, fotografsko opremo, higienske pripomočke za otroke od pleničk do prehrane, vse več pa tudi prehrane za hišne ljubljenčke in oblačila.

V Evropi hitro narašča število spletnih nakupov v kategorijah dom in vrt, za domače mojstre (DIY) in prehranska dopolnila. Po končnih podatkih statističnega urada Republike Slovenije za leto 2013 največ spletnih kupcev doma in v tujini naroča oblačila, športno opremo in čevlje (16 %), 11 % vstopnice za prireditve, 7 % računalniško strojno opremo ter knjige, časopise in revije, 3 % posameznikov je na spletu kupilo glasbo, film, računalniške oz. videoigre in njihove posodobitve, 2 % pa na spletu naroča tudi zdravila.