Kako izbrati ščitnike za zimske športe

Zaščita za hrbet, boke ali trtico na srečo postaja del osnovne opreme smučarjev in deskarjev. Uporaba zaščite sicer zaenkrat ni tako razširjena kot denimo uporaba čelad, vendar obstajajo mnogi, ki si zimskih športov brez ščitnikov sploh ne znajo predstavljati.

Ne govorimo samo o freestylerjih ali freeriderjih, temveč tudi o čisto običajnih alpskih smučarjih, ki ščitnike uporabljajo zase in za svoje otroke kot zaščito pred »zunanjimi vplivi«. Poenostavljeno rečeno, bojijo se, da bi se vanje kdo zaletel ali so kaj podobnega že doživeli.

Želite tudi vi premisliti o dodatni zaščiti vsaj za svoje otroke?

Zaščite za hrbet

Na tržišču obstaja ogromno vrst zaščite za hrbet različnih cenovnih kategorij. Pomembno je, da se zaščita dobro prilega postavi in ščiti hrbtenico po celi njeni kritični dolžini – od vratne hrbtenice do trtice. Ščitniki na noben način uporabnika ne bi smeli omejevati pri gibanju, niti ne smejo povzročati neprimernega lokalnega pritiska, med gibanjem bi morali na nek način »potovati« po telesu.

Pazite tudi na zračnost ščitnikov v povezavi z gorskimi aktivnostmi, ki se jih lotevate. Premislite tudi o tem, da boste morda poleg ščitnikov morali nositi tudi nahrbtnik. Izdelki priznanih znamk so sicer nekoliko dražji, ponujajo pa gotovost verodostojnih izdelkov, ki skrivajo dolgotrajno prizadevanje za optimalno funkcionalnost.

Ščitniki medenice, trtice in bokov

Pri izbiri zaščitnih »kratkih hlač« veljajo načeloma enaka pravila kot pri izbiri zaščite za hrbet, torej ne smejo uporabnika omejevati pri gibanju, morajo biti dovolj zračne in usklajene z zaščito za hrbet. Nekateri proizvajalci omogočajo povezavo obeh tipov zaščite, s čimer dosežemo še boljše prileganje telesu.

Jak vybrat sjezdové hole

»Pametni« ščitniki

Tiste, ki ščitnikov ne marate zaradi omejitev gibanja ali slabšega toplotnega udobja (s ščitniki ob telesu se človek bolj intenzivno poti), bodo morda zanimali zaščitni elementi, vgrajeni v smučarska oblačila ali celo v spodnje perilo.

Na primer material d3o, všit v kritične predele oblačil, je v običajnih razmerah mehak in upogljiv, ob trku pa se strdi in absorbira energijo, ki tako ne doseže vaših kosti in tkiv. Najdemo ga v jaknah, hlačah, pa tudi v rokavicah ali kapah (vendar pazite, takšna kapa ne sme in ne more nadomestiti čelade). Ta material se uporablja celo v prej omenjenem spodnjem perilu.