Kako izbrati kolo?

Najprej odgovorite na vprašanje, kdo bo kolo vozil in v kakšnem terenu

Najprej odgovorite na vprašanje, kdo bo kolo vozil in po kakšnem terenu.

Kolesarjenje je postalo priljubljen šport, predstavlja možnost zdravega gibanja in sprostitve v naravi v katerikoli starosti. Kolo se je spet vrnilo v ospredje in je trenutno zelo priljubljeno prevozno sredstvo.

Preden se odločite za nakup

Preden se odločite za nakup, je treba pojasniti merila za izbor. Glavno vlogo igra teren, po katerem se boste gibali. Ne obstaja 100-odstotno univerzalno kolo – vedno je primerno za določeno vrsto terena. Uporaba je mogoča skoraj povsod, vendar so lahko rezultat takšne vožnje boleč hrbet, noge ali tudi boleči sklepi zaradi vožnje brez vzmetenja.

Drugi parameter je splošna kakovost kolesa glede na predvidevane prepeljane kilometre in slog vožnje. Pri izbiri smo pozorni na:

 • raven kakovosti obdelave uporabljenih delov (komplet sestavnih delov),
 • tehnologijo obdelave okvirja,
 • kakovost uporabljenih koles,
 • voznikovo višino.

Nepravilna izbira velikosti okvirja in neprimerna nastavitev sedeža lahko znatno zmanjšata vašo učinkovitost in povzročita veliko neprijetnih občutkov med vožnjo in po njej.

Sestavni deli ali komplet sestavnih delov

Komplet sestavnih delov pogosto sestavljajo različni deli kolesa. Vendar pa naj bi bil praviloma komplet sestavnih delov set delov določenega proizvajalca enake ravni in znamke, npr. Shimano Deore. Gre za zavore, nosilce krmil, pedala, prestave, sedežne opore, itd.

Najbolj primeren je torej »komplet sestavnih delov«, pri katerem se na kolesu ne mešajo sestavni deli različnih ravni in različnih proizvajalcev. Velja preprosto pravilo, da so zanesljivost, prilagodljivost in življenjska doba večje, če so v kompletu uporabljeni bolj kakovostni materiali. Najcenejši sestavni deli so običajno iz stiskane pločevine ali plastike, pri najboljših kompletih pa se običajno uporabljajo skandij, titan in karbon. Dragi kakovostni deli znatno zmanjšujejo težo kolesa, kar boste ocenili pri daljših potovanjih, ko je varčevanje sil zelo pomembno.

Okvir

Moški dajejo prednost t. i. moški različici okvirja, ki je hkrati univerzalna za oba spola. Ženski okvirji so tehnološko in kakovostno enakovredni, a se bolj kot na divjo in dirkaško tehnologijo osredotočajo predvsem na udobno anatomsko sedenje, mehkejše vzmetenje, dobro obvladljivost, prilagojen sedež in občutljive zavore.

Katere so prednosti posameznih materialov okvirjev?

Prednosti Pomanjkljivosti
Aluminij majhna teža, togost manjša prožnost
Karbon trdnost in ekstremna lahkotnost višja cena
Skandij gre za zlitino aluminija, ki je prožna in močna višja cena
Titan majhna teža, prožnost, trdnost in togost višja cena in dražja tehnologija obdelave
Magnezij lahkotnost, trdnost Cena
Jeklo togost, prožnost, dobra obdelava višja teža

Kako izbrati pravilno velikost okvirja?

Višina postave (cm): Velikost in višina okvirja po oznaki:
do 165 15”, 16”, S, do 44 cm
160–175 17”, 18”, M, do 48 cm
175–185 19”, 20”, L, do 52 cm
185–195 21”, 22”, XL, do 55 cm
več kot 195 23”, 24”, 58–60 cm

Opomba: tabela je orientacijska, v primeru cross in cestnih koles je mogoče izbrati za eno raven večjo velikost.

Zavore

Na kolesih se pogosto uporabljajo zavorne čeljusti, t. i. v-zavore. Nudijo dobre zavorne lastnosti, toda njihova pomanjkljivost je manjša zanesljivost na mokrem terenu, zato ima čedalje več strastnih kolesarjev kolutne zavore. Zavorni disk je nameščen pri pestu kolesa, zaradi česar je manj občutljiv na morebitno deformacijo in obrabo zaradi nečistoč. Učinkovitost zavor je potem višja, njihovo obvladovanje pa udobnejše.

Prestave

Za rekreativno-športne vožnje ni odločilno število prestav, temveč njihov obseg. Dirkalna in športna kolesa imajo rahle stopenjske prestave za idealno uporabo frekvence pedaliranja. Če so menjalniki, kaseta in veriga iz višje serije kompleta sestavnih delov, predstavljajo manjšo težo in imajo daljšo življenjsko dobo.

Katero kolo izbrati?

1. Sem ljubitelj zahtevnega makadamskega terena

V tem primeru je gorsko kolo (MTB) odlična izbira. Opremljeno je s širšimi plašči z grobim vzorcem, da se dobro prilega tudi na drsečih površinah. Kolesar sedi bolj zravnano in drži širše krmilo, da kolo lažje nadzoruje.

Gorska kolesa razvrščamo na kolesa z masivnim okvirjem in polnovzmetena kolesa, ki imajo vzmeteno vilico in okvir, kar omogoča pogosto pedaliranje na neravni površini in hitrejše obvladovanje vožnje navzdol. Dobra polnovzmetena kolesa na asfaltnih odsekih omogočajo zaklep sprednjega in zadnjega vzmetenja ali pa ga zaklepajo avtomatsko.

Gorsko kolo z vzmetenim okvirjem in sprednjo vilico

Gorsko kolo z vzmetenim okvirjem in sprednjo vilico

2. Moram priti na delo, grem po nakupih in na kopališče

Za krajše razdalje je primerno mestno kolo. Namenjeno je za vožnjo na ravni in kakovostni podlagi. Tudi iz tega razloga imate lahko manj prestav, poleg tega takšno kolo konstrukcijsko ni namenjeno za zahteven teren.

Veliko povpraševanje je po kolesih v retro stilu

Veliko povpraševanje je po kolesih v retro stilu

3. Raje imam klasično cestno kolesarjenje, pritegneta me hitrost in vzdržljivost

Cestna kolesa imajo ozke gume, trdne aluminijaste ali karbonske okvirje in dvojne zavorne ročice na krmilih.

Cestno kolo z aluminijastim okvirjem in karbonsko vilico. Na cesti je teža kolesa in hitrost vse

Cestno kolo z aluminijastim okvirjem in karbonsko vilico. Na cesti sta teža kolesa in hitrost vse.

4. Vozim na cesti in po terenu. Nočem dveh koles, temveč eno univerzalno

V takšnem primeru morate izbrati kompromis, ki ga nudi treking kolo (znano tudi kot cross kolo). Razlikuje se v opremi in vzmetenju in združuje prednosti cestnega in gorskega kolesa. Namenjeno je za vožnjo po cesti in razgibanem terenu. Ima večji premer koles, in sicer 28" (gorsko kolo 26"), univerzalni dezen tekalne plati in podobne prestave kot gorsko kolo. Omogoča torej vožnjo po večini poljskih in gozdnih poteh brez velikega kamenja in korenin, po asfaltu, ravnini in gorskih hribih. V mestu je dovolj hitro, in če ni preveč robnikov, tlakovcev in tirov, vas bo zanesljivo pripeljal v službo.

Žensko cross kolo za lažji teren in kolesarske steze

Žensko cross kolo za lažji teren in kolesarske steze

Električna kolesa

Če si želite električno kolo, imate dve možnosti, kako ga kupiti: lahko kupite le električni komplet, ki ga dodate na klasično kolo, ali pa izberete električno kolo. Vsakič sta uporabljena motor in baterija, ki vam bosta po pribl. 30 km (odvisno od terena, teže voznika, tlaka v pnevmatikah) pomagala s pogonom kolesa ali pa ga bosta poganjala popolnoma samostojno. Pri pedaliranju se pri nekaterih modelih baterija malenkost napolni – rekuperira.

Univerzalno električno kolo za različne vrste terena. Na okvirju vidite električno pogonsko enoto

Univerzalno električno kolo za različne vrste terena. Na okvirju vidite električno pogonsko enoto.

Kolesarske čelade

Ko kolesarite, ne pozabite na zaščitno opremo, pri kateri je najpomembnejša kolesarska čelada. Mora biti:

 • udobna,
 • ustrezno pričvrščena,
 • z enostavnim zapenjanjem,
 • z zadostnimi prezračevalnimi odprtinami,
 • z nastavljivim trakom,
 • svetleča in dobro vidna tudi z velike razdalje,
 • s potrdilom nacionalnega preizkušanja.

Kolesa po kategorijah