Kako izbrati inline rolerje

Inline rolerji so popoln partner za prosti čas – med gibanjem na svežem zraku se boste sprostili in hkrati naužili športa. Izberite takšne inline rolerje, ki se vam bodo popolnoma prilegali in bodo stabilni tudi v najostrejšem ovinku.

Za rekreativno uporabo vam bodo zadostovali cenejše fitnes rolerje

Za rekreativno uporabo bodo zadostovali cenejši fitnes rolerji.

Katero vrsto inline rolerjev izbrati?

Najprej odgovorite na vprašanje, ali boste rolerje uporabljali nekajkrat na leto ali redno kot prevozno sredstvo. Ali boste poskušali izvajati trike na U-rampi ali vam je pomembnejša hitrost? Vsaka vrsta rolerjev namreč nudi drugačno doživetje vožnje. V osnovi se rolerji delijo na rekreacijske rolerje inšportne inline rolerje, vrsto le-teh pa izberete glede na svoj slog vožnje.

Fitnes inline rolerji

Njihova konstrukcija je že vnaprej določena za rekreativne aktivnosti in so enostavni za uporabo. Pri izbiri bodite pozorni na trdoto in premer koleščkov, saj vplivata na hitrost in udobje vožnje. O koleščkih bomo podrobneje govorili v nadaljevanju.

 Ženski inline rolerji za začetnike in srednje napredne

Ženski inline rolerji za začetnike in srednje zahtevne uporabnike.

Rolerji za inline hokej

Konstrukcija spominja na drsalke za hokej in niso primerni za popolne začetnike. Čevelj je višji, narejen iz prešitega usnja in jih je mogoče zelo tesno zategniti. Kolesa omogočajo zelo hitre spremembe pri premikih in predvidevajo precejšnje drsalne spretnosti.

NAMIG: Imate radi tudi klasično drsanje na ledu? Kupite rolerje s posebno dvojno konstrukcijo, pri katerih lahko pozimi namestite rezilo, poleti pa koleščke.

Profi (speed) inline rolerji

Lahko jih uporabite pri hitrostnem ali tekmovalnem drsanju. Dolg aerodinamičen okvir rolerja v sebi skriva kar pet koleščkov in je pritrjen na čevelj z nizkim gležnjem. Čevelj je trd (fiksen) za odlično podporo nogi, toda hkrati mehak. Zaradi tega se lahko z njimi odpeljete na dolge razdalje z minimalnim naporom.

Čevelj se mora dobro razhoditi in prilagoditi vaši nogi. Pred nakupom kritično ocenite svoje sposobnosti, saj so rolerji zelo hitri in se z njimi težje zavira.

 Pri tekmovalnih rolerjih je material čevlja oblikovan po nogi tekmovalca

Agresivni inline rolerji

Uporabljajo jih privrženci trikov in skokov med vožnjo po ograji, rampah in mostovih. Zdržijo »grobo« manipulacijo in ekstremno obremenitev zaradi ščitnikov drsne cone (drsnikov). Koleščka so majhna in nameščena v fiksnem okvirju, da so odporna na odrgnine.

Outdoor inline rolerji

Omogočajo vožnjo po neravnih površinah ali na travi. Zelo lahko jih prepoznate, saj imajo dva gumijasta koleščka z nizkim kotalnim uporom in težo.

Kako izbrati koleščke in druge dele inline rolerjev?

Velikost koleščkov

Koleščki so najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na delovanje rolerjev. Premer koleščkov se meri na najširšem delu in se izraža v milimetrih (mm) na strani koleščka.

  • Veliki koleščki so hitrejši in primerni za nekakovostne površine, vendar pa stojite višje nad površino, kar lahko povzroči občutek manjše stabilnosti.
  • Majhni koleščki zagotavljajo boljšo obvladljivost in stabilnost. Njihova pomanjkljivost je nižja hitrost.

Pomanjkljivosti ene ali druge velikosti je mogoče delno zmanjšati s trdoto ali mehkobo koleščkov. Mogoče je tudi kombinirati koleščke z različno trdoto na enem rolerju in jih medsebojno premikati zaradi enakomerne obrabe.

Naprednost Velikost koleščkov
Začetniki 78–80 mm
Napredni 82–84 mm
Izkušeni drsalci 90 in več mm

Trdota koleščkov

Koleščki so izdelani večinoma iz poliuretana – plastičnega materiala, katerega trdota se lahko spreminja. Meri se z urometrom in se giblje od 0 za najmehkejše do 100 za najtrše.

  • Mehki koleščki so počasnejši, a zelo dobro držijo smer v ovinkih (imajo dober oprijem) in so zato primerni za uporabo na prostem ali v slabšem terenu (mehkoba pribl. 74A).
  • Trdi koleščki (vsaj 85A) so hitrejši, a prenašajo več tresljajev na okvir in nato na čevlje ter imajo slabši oprijem. Primerni so torej bolj za notranje površine, kot so notranja dirkališča ali posebne površine, zasnovane za inline drsanje.

Ležaji

Ležaji vplivajo na hitrost kot tudi na občutek iz vožnje. Gre za parameter, pri katerem ni mogoče »ugotoviti« kakovosti. Pri višjem cenovnem razredu se uporabljajo t. i. »točni« ležaji, ki so označeni z ABEC-1, ABEC-3, ABEC-5 ali ABEC-7 in manj. Vendar pozor, ta oznaka označuje le natančnost proizvodnega standarda ležajev. Ne pove ničesar glede uporabljenih materialov. Edino merilo za izbiro je tukaj zgolj cena.

Dolžina in material okvirja (rezila)

Gre za drug kriterij, iz katerega lahko izhaja slog vožnje. Okvir se uporablja za pritrditev koleščkov na čevelj.

  • Daljši okvir je idealen v primeru vzdržljivostnih voženj, ko gradite splošno fizično kondicijo in je vaš stil vožnje »naravnost naprej«.
  • Krajši okvir omogoča lažjo obvladljivost. Bolje izvedete trike, vožnjo nazaj in podobno.

Tudi kakovost okvirja je težko oceniti, glavni pokazatelj je spet cena. Veliko pozornosti namenite temu, kako je okvir (rezilo) s koleščki pritrjen k čevlju. Pri dražjih modelih se uporablja pritrditev s pomočjo vijakov, kar je dobro za čiščenje in morebitno prilagajanje okvirja. Pri ostalih rolerjih je rezilo zasidrano z zakovicami. Pri teh najcenejših vrstah je prilepljen ali kar vtisnjen, kot del čevlja.

Vrsta in velikost čevlja

Naloga čevlja je nogi in gležnju zagotoviti stabilnost. Običajno ima dva dela - lupino, ki obdaja vaše stopalo, in podporo, ki obdaja gleženj. Najpogosteje gre za plastiko, ki je na različne načine okrepljena in prezračevana za maksimalno udobje.

Inline rolerje je

vedno bolje kupiti za pol ali celo številko večje, da je lahko noga v rolerjih obuta v bolj debele nogavice, poleg tega pa noga zaradi obremenitve vedno nekoliko zateče. Nekateri čevlji imajo odstranljiv vložek, pogosto z mehčalnimi elementi proti tresljajem (npr. razne gel blazinice pod peto).

Pri otroških inline rolerjih je situacija bolj zapletena. Nekateri proizvajalci izdelujejo rolerje s spremenljivo dolžino čeveljčka v razponu pribl. 3–4 številke. Pomembno je, da se preuči mehanizem, velikost čevlja se ne sme sama od sebe spreminjati. Ker gre za otroško nogo, vedno izberite priznanega proizvajalca.

Najboljši pokazatelj, ki vam bo pomagal izbrati pravilno velikost inline rolerjev, je velikost, izražena v evropskem oštevilčenju EUR:

US UK EUR Dolžina v mm
5 4 36,5 230
5,5 4,5 37 235
6 5 38 240
6,5 5,5 38,5 245
7 6 39 250
7,5 6,5 40 255
8 7 40,5 260
8,5 7,5 41 265
9 8 42 270
9,5 8,5 42,5 275
10 9 43 280
10,5 9,5 44 285
11 10 44,5 290
11,5 10,5 45 295
12 11 45,5 300
12,5 11,5 46 305
13 12 47 310
13,5 12,5 47,5 315
14 13 48 320
14,5 13,5 48,5 325
15 14 49 330

NAMIG: Naj bo vaša noga v čevlju vsaj 20 minut, nato preverite, koliko lahko zategnete čevelj. Pričakujte, da se sčasoma čevelj, vezalke in vrvice raztegnejo.

Zaščitna oprema

Inline drsanje je kot rekreacija zelo varen šport, vendar je uporaba čelade nujno potrebna. Nič vas ne ogroža bolj kot to, da je ne nadenete. Čelado kupite skupaj z rolerji in pazite na kakovostno izvedbo in material, ki vam bo ustrezal.

Uporabljajo se tudi ščitniki za meča, kolena, kolke/trtico, komolce, zapestje. Ščitniki morajo imeti vsaj štiri trakove za vpenjanje – npr. dva nad kolenom (en širok, da ne tišči) in dva pod njim. Na notranji strani je lahko anatomsko oblikovana blazinica, po preostalem obodu pa je nujno kakovostno mehčanje.

Oblecite vse ščitnike in simulirajte padec. Preprosto padite s celotno težo in opazujte, ali ste na katerem zaščitenem predelu začutili bolečino. Na mestu, kjer le-to začutite, je treba uporabiti drugo vrsto ščitnika.

Ščitniki se dostavljajo v velikostih S, M, L, XL, pri izbiri pa je odločilna višina osebe:

  • S – do 120 cm
  • M – 120–160 cm
  • L – 150–190 cm
  • XL – 180–200 cm

Inline rolerji

Inline dodatki