Kako izbrati pravi šotor?

Šotor na potovanjih postane vaš drugi dom. Investicije za njegovo pridobitev niso majhne, vendar vam bo pri pravilni oskrbi služil več let. Kako torej izbrati pravega za vaše dogodivščine in udobne počitnice?

 Kje boste šotor uporabljali je prvo vprašanje, na katerega je treba odgovoriti

Kje boste šotor uporabljali?

Iz tega izhaja teža šotora. Če greste z avtomobilom na festival, počitnice k jezeru ali kampirat na morje na Hrvaško, teža ni tako pomembna. Če pa nameravate šotor nositi nekaj dni v nahrbtniku, boste čutili vsak dodaten gram.

Šotor za 2-3 osebe vam bo nahrbtnik otežil z največ 3,5 kg, kar ni veliko. Najlažji šotor na svetu tehta približno 800 gramov.

Za koliko oseb?

Tudi če nameravata potovati le dva, ni treba nujno iskati šotora le za dve osebi. Predstavljajte si situacijo, da bosta zaradi dežja morala v šotoru preživeti pol dneva in igrati karte – malo več prostora zagotovo ne bo odveč. Ravno tako boste po celodnevnem boju s hribi v pohodniških čevljih zadovoljni, če se boste lahko ulegli tudi brez tega, da bi svojemu sostanovalcu povzročili udarec s komolcem.

Prostor v obliki »ene osebe več« je koristen tudi takrat, ko želite imeti zaradi varnosti ali v slabem vremenu svoje stvari pospravljene v šotoru in ne le v predprostoru. Ne pozabite pa niti na prvo točko in poiščite kompromis med zadostnim prostorom in težo šotora.

Pri večjem številu oseb ne pozabite na več vhodov. To znatno poveča vaše udobje v trenutku, ko grejo vsi sostanovalci spat ali vstajajo ob drugačnem času.

Pri izbiri šotora bodite pozorni tudi na material šotora. Lahko so iz bombaža, sintetičnih vlaken in kombinirani bombaž in sintetična vlakna. Seveda so šotori iz naravnih materialov boljši, ker so bolj zračni, in bolje zadržijo hladen zrak v šotoru, so pa cenovno dražji od sintetičnih.

 V šotoru za tri se dva sostanovalca naspita udobno tudi z nahrbtnikom.

V šotoru za tri se dva sostanovalca naspita udobno tudi z nahrbtnikom.

Kako velik šotor kupiti?

Pri izbiri se osredotočite na vse parametre - dolžino, širino in višino šotora. Še posebej pri večjih šotorih ne pozabite pogledati načrta, da boste vedeli, ali gre za dimenzije prostora za spanje ali pa za velikost celotnega šotora. Na slikah proizvajalcev boste našli pojasnilo, kateri del šotora je namenjen spanju.

Pravilna velikost šotora ne obstaja – izberite takšnega, ki bo udoben. Dolžino vedno določite po najvišji osebi iz skupine, da ne bo nikomur treba spati s pokrčenimi nogami. K višini osebe prištejte najmanj 25 centimetrov - to vam bo omogočilo, da boste v spanju lahko iztegnili prste na nogah ali pa si glavo podložili, in sicer brez tega, da bi se dotikali šotora.

Če potujete s šotorom peš, se osredotočite tudi na dimenzije spakiranega šotora. . Pomembno je, da ga z lahkoto spravite v nahrbtnik ali pa ga zraven njega pripnete.

Kakšna naj bo oblika šotora?

Spet ni mogoče povedati, kakšna oblika je najboljša. Je pa povezana s predhodno točko. Zlasti pri manjših šotorih se osredotočite tudi na njihovo obliko. Višjim ljudem lahko preveč strme stene visijo tik nad obrazom. Rešitev je zadostna rezerva v velikosti šotora ali pa izbira drugačne oblike.

V kampu boste tudi pri planinskem pohodu želeli imeti predsobo. Nekatere izmed njih (še posebej v večjih šotorih) imajo tudi lastno talno oblogo, so dovolj visoke in v dežju ali pri močnem soncu zagotavljajo prijeten prostor za skupno druženje. Večja predsoba je idealna kot prostor za shranjevanje, na primer za kolesa.

Pri manjših šotorih predprostor sestavlja le podaljšana streha (zunanja zaščitna plast šotora). Toda tudi takšni, spodaj neizolirani prostori so koristni. Vanje lahko pospravite nahrbtnike ali vsaj čevlje, v njih pa – če zaradi vremena ne morete kuhati – lahko z veliko previdnostjo uporabljate tudi kuhalnik.

Celodnevne aktivnosti na počitnicah nas izčrpajo. Privoščite si zato udoben počitek.

Celodnevne aktivnosti na počitnicah nas izčrpajo, zato si privoščite udoben počitek.

Kako visok naj bo vodni stolpec?

Vodni stolpec označuje nepremočljiv premaz, ki se uporablja za izdelavo šotorov iz poliestra in najlona. Primer: 1000mm vodnega stolpca pomeni, da 1000mm vodnega tlaka ne sme prodreti čez tkanino, ko jo obremenimo na 1cm². V naših pogojih vam bo zadostoval vodni stolpec 2.500 mm. Če greste v gore, kjer bo šotor vaše edino zagotovo suho zatočišče, izbirajte med šotori z vodnim stolpcem 4.500 mm.

Z vodnim stolpcem je povezana tudi prepustnost. Višji je vodni stolpec materiala, več ima zaščitnih slojev, a tudi težje prepušča zrak v notranjost in iz nje. Zato preverite, ali imajo šotori z visokim vodnim stolpcem dobro urejeno prezračevanje, da vas zjutraj ne bo zbudilo kapljanje kondenzirane pare na obraz.

Prav tako pričakujte tudi, da se bo vodni stolpec sčasoma zmanjšal. To lahko preprečite s skrbnim zlaganjem, kot tudi s postavitvijo šotora. Če je na primer podlaga neenakomerno raztegnjena, sta dva vogala bolj obremenjena, material pa je preveč napet in bo zato bolj puščal vodo.

Če lahko izbirate, se osredotočite tudi na barvo zunanjega materiala. Ne gre le za estetski element – svetle barve veliko bolje prepuščajo svetlobo. Če je torej možnost, da boste v šotoru preživeli daljši čas tudi čez dan (npr. ob slabem vremenu ali med počitkom), izberite svetlejše odtenke. Te med drugim veliko bolje odbijajo sončne žarke, tako da bo v njih v poletnih mesecih bolj prijetno.

 V našem podnebju vam bo zadostoval vodni stolpec zunanjega materiala od 2 500 mm.

Za naše podnebje bo zadostoval vodni stolpec zunanjega materiala 2.500 mm.

Notranja razdelitev in žepi

Na koncu pomislite še na podrobnosti – v šotorih so različni žepi. Če na zgornjo mrežico položite luč, bo služila kot stropna svetilka.

Pri večjih šotorih boste ugotovili, da prostor lahko razdelite s tekstilnimi pregradami in si tako zagotovite vsaj malo zasebnosti.

Preden greste prvič na pot

Novega šotora nikoli ne razpakirajte prvič šele na dopustu. Bodite pozorni na navodila in šotor najprej postavite doma, in sicer brez stresa ali slabega vremena. Vsak model ima lahko drugačen način sidranja, in če vam kaj ni jasno, še enkrat preberite navodila, nikoli pa ne upogibajte palic na silo.

Šotor se naučite postaviti hitro, še posebej če načrtujete potovanje v gore, kjer se vreme hitro spreminja in šotor velikokrat postavljate med začenjajočim dežjem ali pa že v temi. Vsak član odprave mora znati šotor postaviti hitro.