Kako izbrati otroško kolo?

Če otroškega kolesa ne kupujete kot presenečenje, je dobro, da ga z otrokom vnaprej preizkusite in se posvetujete s prodajalcem. Kolo mora biti prave velikosti ne le zaradi varnosti, temveč tudi zaradi občutka vožnje. Če nakupujete prek spleta, boste velikost kolesa ugotovili iz podatkov zraven blaga, kjer je priporočena starost otroka za določeno kolo.

Pri otroškem kolesu mislite predvsem na varnost in ergonomijo.

Vendar ne izbirajte le po velikosti koles v palcih, starosti otroka prilagodite tudi izbiro okvirja (masivnost, teža, različica okvirja za deklice ali dečke). Pomembna je predvsem višina okvirja, ki naj bi otroku idealno segal do pasu. Jekleni okvir je najtežji, a tudi najmočnejši. Okvir dural je lažji, a vrhunski material boste tudi dražje plačali. S tem je tesno povezana tudi nosilnost kolesa, ki mora ustrezati otrokovi teži, upoštevati pa morate tudi, da otrok raste in, da vam čez eno leto ne bo treba ponovno investirati v novo kolo. Prav tako se osredotočite na zavore – lahko izberete klasične v-zavore, ki jih vsi poznamo. Zavirajo s trenjem gume na platišče, vendar se njihova učinkovitost zmanjša pri stiku z vodo, npr. pri močnem dežju. Disk zavore so bolj zanesljive, a so, kot je že običajno, dražje.

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri otroškega kolesa?

  • Krmilo se ne sme premikati, kolesa in pedala morajo biti dobro privita.
  • Otroška roka mora biti sposobna brez težav obvladovati zavore. Če otrok ne more dobro obvladovati zavor, jih lahko v servisni službi dodatno nastavijo.
  • Otroška kolesa morajo imeti predpisano opremo za javne ceste – osvetlitev, odsevniki, blatniki in zvonec.
  • Preglejte elemente pasivne zaščite – penasta držala na krmilu, ščitnik verige in pod.

Otroška kolesa s pomožnimi kolesi

Pomožna kolesa so del 12" in 16" otroških koles. Lahko se prilagodijo (manjši je kot, večja je stabilnost) in demontirajo.

Ko se otrok nauči držati ravnotežje, kolesa lahko odstranite.

Vzmetena otroška kolesa

Če imate radi vožnjo po terenu in želite, da se vaš otrok vozi z vami, izberite otroško kolo z vzmetenim sprednjim okvirjem, s sprednjo ali zadnjo vzmeteno vilico. V ponudbi boste našli tudi polno vzmetena kolesa. Pri vožnji po kamnih in v naravi tako svojega otroka obvarujete pred tresljaji. Zahteve za obvladovanje terena upoštevajte tudi pri izbiri menjalnika – več je prestav, več je možnosti za vožnjo po različnih terenih.

Otroško kolo z vzmetenim okvirjem in sprednjo vilico.

Ne razmišljajte le o kakovosti kolesa, temveč tudi o zaščiti otroka. Poleg kolesa mu priskrbite otroško čelado za kolo in tudi ščitnike komolcev in kolen.

Med najbolj priljubljene blagovne znamke otroških koles za starejše otroke spada Olpran.

Povprečje koles po starosti otroka

Povprečje koles Starost otroka
12” 2–4
16” 4–7
20” 6–9
24” 8–12
26” več kot 10

Opomba: Tabela je le orientacijska, odločilna je otrokova višina.

Pri večjih otrocih (od 12 let) se postopek izbire ne razlikuje od kriterijev, primernih za kolesa za odrasle.