Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo
0
na mesec

Gorska kolesa so namenjena vožnji izven asfaltiranih cest, lahko pa jih uporabimo tudi za vožnjo po cesti. Pri izbiri je treba pozornost nameniti zlasti konstrukciji, okvirju in premeru koles.

Prikaži več

Gorska kolesa z vzmetenimi vilicami

 • Gorskim kolesom s fiksnim okvirjem in vzmetenimi vilicami pravimo tudi hardtail kolesa. Njihova prednost je manjša teža in enostavno upravljanje. Primerna so za enostaven teren, gozdne in poljske poti. Priporočljiva so za začetnike, rekreativne kolesarje in tekmovalce, ki dajejo prednost lahkemu kolesu.

Polno vzmetena gorska kolesa

 • Gorska kolesa s polnim vzmetenjem so opremljena s sprednjim in zadnjim vzmetenjem, ki ponuja precejšnjo stopnjo udobja. Zahvaljujoč boljšemu stiku zadnjega kolesa s terenom in enostavni vodljivosti zlasti pri hitri vožnji, so modeli s polnim vzmetenjem priporočljivi za premagovanje zahtevnega terena. Zadnji amortizerji, ki jih je mogoče regulirati, nudijo dodatno udobje.

Kolesa s 120 mm hoda zadnjega amortizerja so bolj vsestranska in primernejša za običajne terene. V kolikor hod zadnjega vzmetenja presega 120 mm, bo vožnja izjemno udobna in varna tudi v zahtevnem terenu.


Kako izbrati gorsko kolo?

Material okvirja

 • Jeklo – izjemno čvrst material, višja masa, dobro uravnavanje površinskih nepravilnosti. Za preprečevanje rje je treba ohranjati okvir v dobrem stanju. Primerno za začetnike ali ljubitelje tako imenovane klasike za občasno kolesarjenje.
 • Karbon – nižja masa, boljša prožnost, brez zmanjšanja trdnosti. Omogoča lažjo, udobnejšo vožnjo in zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Primerno za izkušene kolesarje ali za tekmovalno kolesarstvo.
 • Dural – težji od karbona, prednost je nižja cena in odpornost proti rji. Primerno za otroške kolesarje, rekreativne, a tudi strastne kolesarje.

Zavore

 • Klasične zavore (v-brake) – enostavne za vzdrževanje, učinek ob stiku z vodo zmanjša. Prednost so daljše čeljusti, ki omogočajo večjo zavorno moč.
 • Kolutne zavore – zavore, ki deluje po principu koluta, pritrjenega na pesto, in tako imenovane čeljusti, ki je nameščena na podaljških okvirja. Ta vsebuje bate, ki potiskajo zavorne diske. Prednost je zaviranje na mokrem in suhem terenu. Pomanjkljivost je višja masa in zahtevnejše nastavitve.
Dodatne informacije:

Za udobno in varno vožnjo so potrebni tudi drugi dodatki in pripomočki, namenjeni za kolesarstvo. Med njimi velja omeniti tudi denimo kolesarska oblačila.

Velikost kolesa

Gorska kolesa 26"

 • Primerna za kolesarje manjše rasti ali začetnike.
 • Enostavno upravljanje s kolesom.
 • Zasnovana za nezahtevne izlete s kolesom, gramozne ali pohodniške poti in zahtevnejše terene.

Gorska kolesa 27,5"

 • Primerno za osebe srednje rasti in naprednejše kolesarje.
 • Enostavno upravljanje s kolesom in hkrati lažja prehodnost terena.
 • Nadzor nad kolesom v vsaki situaciji.
 • Zasnovana za vse vrste terena.

Gorska kolesa 29"

 • Idealno za osebe višje rasti in izkušene kolesarje.
 • Enostavno upravljanje s kolesom, boljša vztrajnost in večje udobje.
 • Primerno za vse vrste poti (gozdne in gorske poti), zahtevne in nezahtevne terene.

Gorska kolesa za rekreacijo

Robustni modeli, zasnovani posebej za tiste, ki kolo vozijo le občasno, in sicer za zabavo ali ohranjanje telesne pripravljenosti. Še posebej primerna za rekreativne kolesarje ali začetnike. Odlikuje jih posebna geometrija, ki kolesarju med vožnjo zagotavlja udoben položaj sedenja. Gorska kolesa za rekreacijo imajo praviloma tudi več prestav in so primerna za namestitev otroškega sedeža za kolo.

Športna gorska kolesa

Gorska kolesa, zasnovana posebej za tiste, ki vozijo redno, hitreje, bolj tehnično izpopolnjeno. Primerna tudi za občasne amaterske dirke. Odlikuje jih lahek okvir in posebna geometrija, ki omogoča položnejši položaj za doseganje boljše zmogljivosti. Športna gorska kolesa imajo običajno zelo natančne prestave.

Dirkalna gorska kolesa

Kolesa, namenjena dirkačem in kolesarjem, ki jih zanima predvsem čim boljši rezultat. Imajo najlažja in tudi najbolje nameščena kolesa. Položen položaj sedenja omogoča največjo zmogljivost. Dirkalna kolesa imajo običajno eno prestavo spredaj in približno 11 prestav zadaj. Na splošno so lahka in izjemno enostavna za upravljanje.
NAMIG!

Pri nas mislimo na vse kolesarje in ne zgolj na ljubitelje gorskih koles, zato imamo v ponudbi tudi mestna kolesa, treking kolesa, manjkati ne smejo niti moderna električna kolesa.

Pogosta vprašanja

Iz kakšnega materiala so izdelana gorska kolesa?

Danes so na voljo gorska kolesa z aluminijastim in karbonskim okvirjem. Karbonska kolesa niso samo lažja, ampak tudi bolj toga, kar pomeni, da se sile s podlage bolje prenašajo na kolo. V primeru poškodbe se karbonski okvir lahko popravi, aluminijasti pa ne.

Kakšna je razlika med polno vzmetenimi kolesi in hardtail kolesi?

Polno vzmetena gorska kolesa imajo vzmetenje spredaj in zadaj, zato so namenjena vožnji po razgibanemu terenu, za spuste in na zahtevnejšem terenu. Hardtail kolesa pa imajo vzmetenje samo spredaj, zato so primerna za vožnjo po gozdnih poteh in poljskih kolovozih.

Kako velike obročnike izbrati za gorsko kolo?

Danes poznamo 26-, 27,5- in 29-colska gorska kolesa, katerih obročniki so tudi v različnih širinah. 29-colska imajo večji oprijem na vzponih in spustih ter so hitrejša, 27,5-colska so okretnejša, zato so primerna za tehnično zahtevnejše terene, 26-colska kolesa pa so večinoma namenjena skokom.

Določi parametre
Olpran Laser Full Disc 26 moško kolo Olpran Laser Full Disc 26 moško kolo
Olpran Laser Full Disc 26 moško kolo

Olpran moško gorsko kolo z kakovostnim jeklenim okvirjem in togimi vilicami. Idealno je zmerne terene. Priporočena nosilnost kolesa je 90 kilogramov.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Olpran Laser Disc 26 moško kolo Olpran Laser Full Disc 26 moško kolo
Olpran Laser Disc 26 moško kolo

Olpran moško gorsko kolo z kakovostnim vzmetenim jeklenim okvirjem in togimi vilicami. Idealno je zmerne terene. Priporočena nosilnost kolesa je 90 kilogramov.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Olpran Proton, belo, 27,5, 18, 2020 Olpran Laser Full Disc 26 moško kolo
Olpran Proton, belo, 27,5, 18, 2020

Gorsko kolo ima trden aluminijast okvir in sprednjo vilico z vzmetenjem, ki jo je mogoče zakleniti. Opremljeno z mehanskimi kolutnimi zavorami. Olpran Proton 27,5" ima menjalnik in prestavno ročico Shimano.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
NILS Fun NILS FUN trikolesni skuter HLB05 modra Capriolo MTB Oxygen 29/21HT 21 gorsko kolo, črno-modro
NILS Fun NILS FUN trikolesni skuter HLB05 modra

NILS FUN HLB05 je trikolesni skuter za najmlajše. Tri kolesa zagotavljajo visoko stabilnost. Zaradi nagibnega krmiljenja je skuter čim bolj varen in se ne more prevrniti. Teleskopsko krmilo se uporablja predvsem za ohranjanje ravnotežja. Zadnje dvojno kolo je opremljeno s široko zavoro…

na voljo predvidoma: 15.12.

Olpran Monster kolo, 27,5" Capriolo MTB Oxygen 29/21HT 21 gorsko kolo, črno-modro
Olpran Monster kolo, 27,5"

Gorsko kolo s polno vzmetenim okvirjem iz aluminijeve zlitine, ki zagotavlja trdnost in lahkotnost. Sprednja vilica ima sistem zaklepanja Lock-Out. Komponente Shimano za natančno prestavljanje. Sprednja in zadnja mehanska kolutna zavora. Okvir je velikosti 19". Kolesa velikosti 27,5". Število zobnikov 21. All Mountain naziv Kolekcija za leto 2020. Teža je približno 15,7 kg.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Capriolo MTB Oxygen 29/21HT 21 gorsko kolo, črno-modro Capriolo MTB Oxygen 29/21HT 21 gorsko kolo, črno-modro
Capriolo MTB Oxygen 29/21HT 21 gorsko kolo, črno-modro

Gorsko kolo MTB Oxygen 29/21HT je vsestransko in zmogljivo kolo, ki je primerno za različen teren.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Olpran 27.5 gorsko kolo Olpran gorsko kolo Discovery
Olpran 27.5 gorsko kolo

Gorsko kolo ima nosilnost 90 kg in je zasnovano za višino 165–179 cm. Opremljen je z jeklenim okvirjem in sprednjimi vilicami. Ima zobnik Shimano in menjalnik ter aluminijasta platišča. Olpran 27,5 je praktično zasnovano kolo za odrasle.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Olpran gorsko kolo Discovery Olpran gorsko kolo Discovery
Olpran gorsko kolo Discovery

Kolo Discovery sus full disc proizvajalca Olpran je kolo, ki je opremljeno s komponentami blagovne znamke SHIMANO, ki so garancija kakovosti in nemotenega delovanja celotnega kolesa. S prestavno ročico z 18 prestavami in prestavnim razmerjem 3×6 boste premagali vse višine in tudi najzahtevnejše terene.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
PUCH Gravel kolo Puch B1 Olpran gorsko kolo Discovery
PUCH Gravel kolo Puch B1

Klasično gravel kolo Puch B1 je idealno kolo za vse, ki želite združiti vsakodnevno in športno vožnjo. Lahko kolo, z nameščenimi odsevniki, z odlično opremo Sram Axel 10, mehanskimi disk zavorami Avid BB5R ter Avid BB5R, vas bo navdušilo tako na prvi vožnji kot na vseh ostalih.

na voljo predvidoma: 14.12. - 15.12.

Xplorer Mirage Urban gorsko kolo, 73,66 cm, črno-rdeče Olpran Gorsko kolo 29" Denver Full Disc Popolno vzmetenje
Xplorer Mirage Urban gorsko kolo, 73,66 cm, črno-rdeče

Xplorer kolo poskrbi za adrenalinsko gorsko vožnjo.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Olpran Gorsko kolo 29" Denver Full Disc Popolno vzmetenje Olpran Gorsko kolo 29" Denver Full Disc Popolno vzmetenje
Olpran Gorsko kolo 29" Denver Full Disc Popolno vzmetenje

Denver Full Disc Full Suspension podjetja Olpran je polnovzmeteno kolo, ki ima poleg sprednje tudi zadnjo vilico, kar vam omogoča vožnjo po skoraj vsakem terenu. Okvir je izdelan iz trpežnega jekla Hi-Ten. Komponente Shimano so zajamčena kakovost in brezhibno delovanje celotnega kolesa.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Torpado Kolo Torpado Eclipse S 27,5'' Sram X01 L Olpran Gorsko kolo 29" Denver Full Disc Popolno vzmetenje
Torpado Kolo Torpado Eclipse S 27,5'' Sram X01 L

Eclipse model 27,5 " je namenjen zahtevnemu uporabniku, ki išče gorsko kolo z največjimi zmogljivostmi v vsaki situaciji. Kolo Eclipse je dodobra preizkušeno na Cape Epic dirkah, kjer se je s svojo učinkovitostjo vsakokrat izkazal.

na voljo predvidoma: 20.12. - 22.12.

Gorska kolesa

Pri izbiri gorskega kolesa je poleg osnovnih meril priporočljivo upoštevati tudi znamko in vrsto kolesa.

Ženska gorska kolesa

 • Okvir ženskega gorskega kolesa je prirejen, da se na kolo enostavno usedemo in se udobno vozimo. Sedlo je krajše in v zadnjem delu nekoliko širše. Običajno se uporablja ožje krmilo. Te razlike od moških koles pa nikakor ne vplivajo na vozne lastnosti.

Moška/uniseks gorska kolesa

 • Gorska kolesa, namenjena ne le za moške. Gre za tako imenovani univerzalni tip kolesa, primeren za vse odrasle kolesarje.

Otroška gorska kolesa

 • Vsa otroška kolesa morajo izpolnjevati varnostne standarde, hkrati pa so zasnovana tako, da otrokom prinašajo užitek in jim zagotavljajo udobje med vožnjo. Prednost takšnih koles je prilagojena konstrukcija, vzdržljivost in varnost. Zasnovana so posebej za otroke od 6 do 14 let.

Med vožnjo ne pozabite nositi zaščitne opreme, kot je čelada, za varnost so pomembne denimo tudi kolesarske luči, ki poskrbijo, da boste dobro vidni na cesti.