Suha hrana za mačke

Izbrati dobre brikete za mačjega ljubljenčka ni nič težkega, če vemo, na kaj moramo biti pozorni. Mačke so pogosto izbirčne, imajo pa tudi veliko občutljivejšo prebavo, kot na primer psi. Zato je treba premišljeno izbiro briketov vzeti resno. Članek v nadaljevanju vam bo pomagal razumeti, katere lastnosti briketov za mačke je treba pri izbiri upoštevati.

Prikaži več

Kako izbrati kakovostno hrano za mačke?

Pri izbiri mačjih briketov je pomembno upoštevati zlasti njihovosestavo (odstotek vsebnosti in vrste sestavin briketov), ampak tudi razmerje med maso pakiranja in ceno. Poglejmo podrobneje, katere konkretne parametre je pri sestavi hrane treba primerjati.

NAMIG

Ne zanašajte se na to, da bo dražja mačja hrana tudi kakovostnejša, in ne izbirajte na podlagi videza embalaže.

1. Vsebina hrane za mačke

Beljakovine

Glavna sestavina, ki jo morate pri vsebini hrane za mačke vedno preveriti, so beljakovine. Slednje bi morale predstavljati od 30 do 40 % in bi morale biti v večjem delu živalskega izvora. Torej govorimo o mesu, ne pa o žitaricah. Žitarice v mačji hrani predstavljajo le cenejše »polnilo«. Hrana, ki jih vsebuje, je sicer cenejša, mačka pa ne zdrži dlje časa sita in bo tako pojedla veliko večjo količino hrane. Poleg tega pri mačkah pogosto povzroča alergije in druge zdravstvene težave. Če vam je mar za vašega ljubljenčka, izberite raje hrano brez žitaric, ki je pogosto označena kot »Grain Free«.

Prednosti in slabosti briketov brez žitaric

+ kakovost, zagotavljajo nujne hranilne snovi in energijo - cena
+ zmanjšujejo tveganje za nastanek zdravstvenih komplikacij in alergij
+ koristijo dlaki
+ mački zadostuje manjša količina, kot v primeru briketov iz žitaric
+ prihranili boste tudi pri pesku za mačke, saj bo mačka večino hrane prebavila

Prednosti in slabosti briketov z višjim deležem žitaric

+ cena - ne zagotavljajo nujnih hranilnih snovi
+ zlahka dostopne v supermarketih - pogosto povzročajo alergijske reakcije
- ne koristijo dlaki niti prebavi
- mačka potrebuje večje količine hrane

Ogljikovi hidrati

V bistveno manjši meri bi morali biti v hrani za mačke vsebovani ogljikovi hidrati (največ 25%). Pomembna je tudi konkretna vrsta le-teh. Mačji prebavi najbolj ustrezata riž in krompir. Kljub temu se najpogosteje srečujemo s pšenico in krompirjem, ki pa lahko povzročata alergije. Pazite na sojo, ki se ji je treba v celoti izogibati.

Maščobe

Maščobe so pri mačkah pomemben vir, ki omogoča pravilno delovanje prebave in ledvic. Tudi v tem primeru se je treba osredotočiti na maščobe živalskega izvora (npr. na ribje maščobe). Idealno razmerje je med 9 in 20 % vsebine. Razmerje maščob je treba prilagoditi tudi značaju in aktivnosti vašega ljubljenčka. Višja vsebnost maščob omogoča, da se bo vaša domača žival bolje nasitila, kar bo vplivalo na zmanjšanje porabe hrane.

Preostale sestavine

Briketi za mačke vsebujejo tudi druge sestavine, ki pa so zastopane v manjši meri kot tiste, ki jih navajamo zgoraj. Nekatere od njih so za mačke koristne, druge pa škodljive. Zelenjava, pira itd. ne škodi, vendar niti ne koristi. Če brikete vsebujejo vse zgoraj navedene koristne sestavine, bi morala biti vaša mačka z vidika prehrane dobro preskrbljena in ne potrebuje dodatnih prehranskih izdelkov.

Koristne snovi Škodljive snovi
Vlaknine – poskrbijo za dobro prebavo Umetna barvila in konzervansi
Prebiotiki in probiotiki Snovi BHA, BHT, propilgalat, kalijev sorbat
Neorganski ostanki
Aminokisline – tavrin, arginin a triptofan
Ali ste vedeli... ?

Na splošno je bolje izbirati mačjo hrano, pri kateri je sestava natančno opisana. Izrazi kot na primer »dodatki dovoljeni v EU« lahko pomenijo, da hrana vsebuje navedene škodljive snovi. Izogibajte se tudi nedoločnim navedbam kot denimo »stranski produkti živalskega/rastlinskega izvora«.

2. Energijska vrednost in odmerjanje hrane

Energijska vrednost je še en podatek, ki ga najdete v opisu na embalaži mačje hrane. Navajamo ga v kalorijah na kilogram žive telesne mase – kcal/kg. Spoštovanje predpisanega odmerjanja zagotovi ustrezen vnos potrebnih hranilnih snovi, obenem boste preprečili morebitno prekomerno težo ali podhranjenost živali. Treba je upoštevati tudi dejstvo, kako aktivna je vaša mačka tekom dneva.

Pregledna razpredelnica energijske vrednosti v razmerju kalorij na kilogram žive telesne mase:

Manj aktivna mačka 50 kcal/kg
Srednje aktivna mačka 60 kcal/kg
Zelo aktivna mačka 70 kcal/kg

Pomembno je tudi pravilno odmerjanje mačje hrane. Slednje je odvisno zlasti od starosti in telesne mase vaše domače živali.

Kako pravilno hraniti mačko:

Telesna teža Mačji mladiček, 0 – 12 mesecev * Odrasla mačka, 1- 9 let Starejša mačka, od 10 let
1 kg 25 – 30 g    
2 kg 30 -55g 20 – 25 g 25 – 30 g
3 kg 45 – 85 g 30 – 35 g 35 – 40 g
4 kg 65 – 115 g 45 – 50 g 45 – 55 g
5 kg 80 – 115 g 55 – 60 g 55 – 70 g
6 kg 95 –110 g 65 – 75g 70 – 80 g
7 kg 110 – 115 g 80 – 85 g 80 – 95 g
8 kg 115 – 125 g 90 – 100 g 90 – 110 g

*V prvih mesecih življenja potrebuje mačji mladiček za dobro rast večjo količino kakovostne hrane, zato navajamo višje odmerke mačje hrane. Ta razpredelnica je zgolj orientacijska, zato je treba upoštevati predvsem informacije, ki jih navaja proizvajalec izbrane mačje hrane.

3. Izbira briketov za mačke glede na starost živali

Briketi se glede na starost mačke razlikujejo v razmerju hranilnih snovi, iz katerih je hrana sestavljena, gre za vitamine, minerale in maščobe. Proizvajalci želijo izbiro olajšati s navedbo konkretnih oznak na embalaži izdelka. Pogosto se srečujemo z izrazi, kot Junior (mladiči), Adult (odrasle mačke), Senior (starejše mačke) itd.

4. Posebni briketi za mačke

V današnjem času obstaja na trgu cela vrsta posebnih vrst hrane za mačke. Proizvajalci se osredotočajo na mačke, ki imajo razne bolezni, sterilizirane mačke ali mačke, ki so nagnjene k prekomerni telesni teži. Ponovo priporočamo, da ustreznost briketov preverite na podlagi vsebovanih sestavin.

5. Cena mačjih briketov

Ker so mačji briketi običajno osnovni vir prehrane domačih mačk, je treba pri izbiri paziti na kakovost. S to je razumljivo povezana tudi cena briketov. Na splošno velja, da višji kot so stroški proizvodnje suhe hrane (uporaba kakovostnih surovin), višja je tudi cena, kar je povsem logično. Kot smo že povedali, temu žal ni vedno tako, zato je pomembno, da podrobno preverite sestavo. Tako ne boste po nepotrebnem veliko investirali v brikete slabše kakovosti.

Orientacijska cena kakovostnih mačjih briketov, ki so na voljo na sodobnem trgu, se giblje približno med 5 in 10 EUR za kilogram hrane.

Veliko cenejši so mačji briketi polni žitaric, ki pa niso primerni za dolgoročno prehrano mačk. Cena le-teh se giblje med 2 in 5 EUR za kilogram.

-27%
Whiskas blazinice govedina, 14 kg
4974x

Whiskas blazinice govedina, 14 kg

35,90 €
25,99 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Whiskas blazinice z okusom govedine za mačke.

Dostava Mimovrste
-24%
Royal Canin Sterilised hrana za sterilizirane mačke, 10 kg
633x

Royal Canin Sterilised hrana za sterilizirane mačke, 10 kg

67,27 €
50,97 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Briketi za sterilizirane/kastrirane mačke vsebujejo L-karnitin, ki maščobne kisline pretvarja v energijo in ima blagodejen vpliv na metabolizem. Zmanjšana vsebnost maščobe pomaga vzdrževati optimalno težo. Royal Canin Sterilised hrana za sterilizirane mačke, 10 kg je primerna hrana za vzdrževanje zdravih sečil.

Dostava Mimovrste
Taste of the Wild hrana za mačke Rocky Mountain, 2 kg
108x

Taste of the Wild hrana za mačke Rocky Mountain, 2 kg

13,90 €
11,90 €

V naši trgovini: jutri

aste of the Wild Rocky Mountain Feline hrana za mačke vseh pasem in starosti se pohvali s sestavo brez žit, z nežno divjačino ter dimljenim lososom. Zaznamuje jo visok delež beljakovin. Obogatena je z naravnimi antioksidanti. Količina 2 kg.

Dostava Mimovrste
-23%
Royal Canin briketi za mačke Sterilised, 4 kg
243x

Royal Canin briketi za mačke Sterilised, 4 kg

33,90 €
25,99 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Zadnji kos!

Briketi za mačke vsebujejo L-karnitin, ki pretvori maščobne kisline v energijo in ugodno vpliva na presnovo. Zmanjšana vsebnost maščobe pomaga vzdrževati težo. Royal Canin Sterilized (4 kg) je primerna prehrana za ohranjanje zdravja sečil.

Dostava Mimovrste
-27%
Whiskas blazinice tuna, 14 kg
4427x

Whiskas blazinice tuna, 14 kg

35,90 €
25,99 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Blazinice z okusom tune.

Dostava Mimovrste
-23%
Whiskas mačja hrana Sterile, 14 kg
1168x

Whiskas mačja hrana Sterile, 14 kg

32,90 €
25,23 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Mačja hrana Sterile, 14 kg je zasnovana za kastrirane mačke.

Dostava Mimovrste
-30%
Purina ONE s puranom - za mačke, ki živijo v stanovanju, 3 kg
108x

Purina ONE s puranom - za mačke, ki živijo v stanovanju, 3 kg

19 €
13,21 €

Na zalogi v skladišču – na voljo predvidoma: jutri

Hrana za mačke, ki živijo v stanovanju ima recepturo Bifensis, ki spodbuja pravilno presnovo. Dokazano zmanjšuje nastanek dlakavih kep in zagotavlja zdrava sečila. Uravnoteženo razmerje beljakovin / maščob pomaga uravnavati težo ONE s puranom – za mačke, ki živijo v stanovanju, 3 kg je vrhunske kakovosti

Dostava Mimovrste
Royal Canin hrana za mačke, 4 kg
20x

Royal Canin hrana za mačke, 4 kg

33,92 €

V naši trgovini: jutri

Briketi so primerna hrana za mucke, mlajše od 12 mesecev. Vsebujejo vitamin E in antioksidante za podporo naravne obrambe in prebavljive beljakovine s prebiotiki. Royal Canin Kitten 4 kg imajo visoko energijsko vrednost, ki ustreza povečani aktivnosti mucka.

Dostava Mimovrste
-20%
Whiskas blazinice s piščancem, 3,8 kg
144x

Whiskas blazinice s piščancem, 3,8 kg

14,90 €
11,90 €

V naši trgovini: jutri

Blazinice so napolnjene z piščančjim mesom in so odlična poslastica za vašo mačko.

Dostava Mimovrste

Ali ste že ugotovili, kakšne brikete želite privoščiti vašemu ljubljenčku?

V spletni trgovini mimovrste boste našli bogato ponudbo suhe hrane za vaše ljubljenčke. Izbirate lahko med številnimi preverjenimi blagovnimi znamkami, kot so Brit Care, Purina Pro Plan, Ontario, Royal Canin, Whiskas, Taste of the Wild, Calibra, Eukanuba, Carnilove a veliko drugih.

Našli boste tudi veliko drugih vrst hrane za živali v obliki vrečk ali konzerv.

Privoščite svoji mački tudi udobno ležišče, kakovostne sklede in mačje stranišče, za zabavo doma pa tudi praskalnik, počivalnik ali pripomočke za igranje. Za na pot vam bo prav prišla prenosna torba ali boks za mačke.

Vaša mačka bo zagotovo hvaležna za vašo ljubečo in kakovostno skrb.