Kako izbrati čistilnik zraka in vlažilnik ali razvlažilnik zraka?

Čistilniki zraka iz zraka odstranjujejo nečistoče zaradi prometa ali alergene, vlažilniki ali razvlažilniki pa zagotavljajo, da je v zraku, ki ga dihamo, optimalna vlaga. Kako izbrati ustrezno napravo?

Merila za izbiro čistilnika zraka

 1. Velikost prostora
 2. Kakovost zraka
 3. Kakšne delce v zraku se čisti
 4. Ustreznost za alergike
 5. Filtracijska učinkovitost – nekaj stopenjska filtracija
 6. Pogostost menjavanja filtrov
 7. Cena filtrov
Dihati svež zrak je najboljša sprostitev.

Dihati svež zrak je najboljša sprostitev.

Kaj je kakovost zraka?

Za ustrezno izbiro čistilnika zraka morate vedeti, kako velik je prostor, za katerega je čistilnik namenjen. Glede na to potem izberite ustrezno napravo. Ta podatek navaja vsak proizvajalec skupaj s prostornino zraka, ki ga čistilnik očisti v eni uri. Da bi bil čistilnik učinkovit, mora biti učinkovitost čiščenja zraka najmanj dvakrat večja od prostornine prostora.

Kaj od čistilnika zraka pričakovati?

Ugotovite, kaj od čistilnika zraka pričakujete. Če želite odstraniti cigaretni vonj, izberite čistilnik s filtrom, ki odstranjuje vonjave. Če ste alergik, izberite napravo, ki iz zraka odstranjuje alergene, kot so npr. drevesni in travni cvetni prah, spore plesni, bakterije, živalski alergeni in pršice.

Čistilnik zraka se lahko popolnoma ujema z notranjostjo prostora.

Čistilnik zraka se lahko popolnoma ujema z notranjostjo prostora.

Pregled filtrov

Učinkovitost čistilnika zraka zagotavlja nekaj stopenjska filtracija. Kakovostna naprava tako vsebuje nekaj filtrov, ki uporabljajo različne tehnologije.

 • HEPA filter iz zraka odstranjuje prah, cvetni prah, dim, živalske alergene in spore plesni.
 • Filter z aktivnim ogljem odstranjuje vonjave.
 • Filter iz ogljikovih vlaken pomaga pri zajemanju nevarnih kemikalij, kot je benzen, ki se uporablja v dekorativnih materialih.
 • Nano-fotokatalitski filter razgrajuje nevarne pline.
 • UV-luč uničuje mikroorganizme (viruse) v zraku.
 • Ionizator ustvarja veliko število ionov z negativnim nabojem in zato zrak ohranja svež.

Merila za izbiro vlažilnika ali razvlažilnika zraka

 1. Velikost prostora
 2. Kakovost zraka
 3. Vgrajeni higrostat
 4. Prostornina rezervoarja/možnost priključitve cevi na odtok
 5. Energetska intenzivnost

Kje bo vlažilnik ali razvlažilnik nameščen?

Enako kot pri čistilnikih zraka morate tudi pri vlažilniku in razvlažilniku v prvi vrsti poznati velikost prostora, v katerem boste napravo uporabljali. Na osnovi tega podatka potem izberite napravo, ki ustreza kakovosti zraka v danem prostoru.

Primeren je za družine z otroki

Vlažilnik zraka bodo cenile predvsem družine z majhnimi otroki, ki jih v presuhem prostoru pogosto motita praskanje v grlu in zamašen nos. Optimalna vlaga zraka jim omogoča bolj prijetno spanje, lajša dihanje in pripomore k splošnemu zdravju.

Kako se meri kakovost zraka?

V primeru vlažilnika predstavlja kakovost zraka število mililitrov vode, ki jo naprava sprosti v zrak v eni uri. Pri razvlažilnikih gre za količino vode, ki jo iz zraka odstrani v 24 urah.

Vlažilniki majhnih dimenzij se ustrezajo v vsakemu prostoru.

Vlažilniki majhnih dimenzij se ustrezajo v vsakemu prostoru.

Zakaj je higrostat pomemben?

Kakovostna vlažilnik in razvlažilnik zraka imata vgrajen higrostat, ki meri vlago zraka v prostoru ter samodejno vklaplja in izklaplja napravo tako, da v prostoru vzdržuje zahtevano raven vlage.

Priročno delovanje

Če izbirate vlažilnik zraka, preverite velikost posode za vodo, da je ne bo treba prepogosto polniti. Na razvlažilnik je praktično pritrditi cev in jo napeljati neposredno v odtok. Tako vam ne bo treba skrbeti za praznjenje rezervoarja.

Poraba energije

Da bi bili z delovanjem izbrane naprave zadovoljni, pred nakupom preverite še njegovo porabo energije. To boste ugotovili s pomočjo podatkov o električni moči. Največ energije porabijo predvsem parni vlažilniki, približno polovico tega porabijo ultrazvočni vlažilniki. Druge vrste običajno porabijo zelo malo energije, ki se meri v desetinah vatov.

Priporočamo tudi: