Izbira kuhinjskega robota

Kuhinjski robot zdrobi led, nariba krompir za polpete ali gnete testo. Pravilno izbran kuhinjski robot postane v kuhinji vaša desna roka. Pri slabi izbiri pa pridobite le aparat, ki bo povsod v napoto in, ki ga ne boste vzeli iz omare pogosteje kot enkrat na leto. Pomagali vam bomo izbrati pravega, ki ga boste z veseljem uporabljali.

Kako izbrati kuhinjskega robota

Razmislite, katere funkcije boste uporabljali

Ali veste, za katere funkcije kuhinjskega robota boste uporabljali? Najpogosteje uporabljane funkcije vključujejo:

  • sekljanje - rezanje,
  • ribanje,
  • stepanje,
  • gnetenje
  • in mešanje.

Uporabniki radi izberejo aparat, na katerega je mogoče namestiti ožemalnik za agrume in mlinček za meso, ali pa ga je mogoče uporabiti tudi kot stiskalnik soka.

Nekateri aparati imajo tudi nastavke za mletje kave, maka ali za pripravo sladoleda ali testenin.

Ko se boste odločali med zadnjimi priljubljenimi aparati in ko boste vedeli, katera izmed funkcij bo za vas pomembna, se pozanimajte, ali je mogoče dokupiti nastavek.

Funkcije so povezane z močjo aparata

Če nameravate v novem robotu pripravljati presne delikatese iz mletih orehov in datljev ali pa na primer drobiti led, mislite tudi na moč aparata. Ravno tako je višja moč potrebna pri mletju mesa, obdelavi trdih živil ali pa pri dolgem gnetenju večje količine testa.

Za te namene izberete aparate z močjo, ki je višja od 500 W. Moč najmočnejših aparatov je v obsegu od 1.200 do 1.700 W.

 Če želite naenkrat pripraviti več testa ali pa delati nepečene torte iz mletih orehov, izberite močnejše aparate.

Če želite naenkrat pripraviti več testa ali pa delati presne torte iz mletih orehov, izberite močnejše aparate.

Za koliko jedcev bo skrbel aparat?

Če nameravate z robotom pripravljati hrano za štiričlansko družino, izberite aparat s posodo najmanj 4 litrov. Na splošno lahko izhajate iz nenapisane zapovedi: en liter – ena oseba.

Mislite tudi na to, da boste posodo lahko čim lažje uporabljali. Prijeten bonus je kakovosten ročaj na posodi robota, ki vam bo omogočil dviganje posode z eno roko, kar bo priročno zlasti pri pretakanju in premikanju obdelanih živil.

 Pravilno izbran robot vam bo skrajšal in polepšal preživet čas v kuhinji.

Pravilno izbran robot vam bo skrajšal in polepšal čas, preživet v kuhinji.

Velikost kuhinje je pomembna

Imate dovolj velik kuhinjski pult, da lahko robot dobi svoje častno mesto? Ali pa ste zanj že določili prostor v lahko dostopni omarici? Če še niste razmišljali o tem, vseeno razmislite še pred nakupom aparata.

Ravno napačno umestitev v kuhinji uporabniki navajajo kot enega od najpogostejših razlogov za nezadostno uporabo nabavljenega kuhinjskega pomočnika.

Če robot ne bo na delovni površini, temveč v omarici, ne sme biti pretežak, da ga boste lahko enostavno upravljali. Za pogosto prenašanje so primerni lažji plastični modeli. Ni vam potrebno skrbeti zaradi ftalatov, saj se ti sproščajo le pri višjih temperaturah, na katere se robot niti pri intenzivnem delovanju ne ogreje.

Seklja, meša, drobi. Dobro izbran aparat vam bo prihranil čas in energijo.

Seklja, meša, drobi. Dobro izbran aparat vam bo prihranil čas in energijo.

Čeprav bogati dodatki olajšajo delo, vas hkrati zavezujejo, da jim namenite prostor za shranjevanje. To pa je za nekatere manjše kuhinje lahko težava. Pri izbiri zato upoštevajte tudi parameter prostora za shranjevanje. Ta vam pove, ali za shranjevanje dodatkov dobite poseben prostor za shranjevanje (najpogosteje torbo), s čimer boste rešili varno shranjevanje nadomestnih nožev ali nastavkov.

Kuhinja lahko predstavlja izziv za umestitev aparata v bližini električne vtičnice. Če to velja tudi za vaše gospodinjstvo, ne pozabite na parameter dolžine kabla in izberite dovolj dolgega, da na pultu ne bo treba imeti še podaljška.

Živila obdelajte prijazno z nastavitvijo hitrosti

Vsako živilo zahteva nekoliko drugačen način in hitrost obdelave, zato je dobro izbrati aparat z možnostjo nastavitve hitrosti.

Pulzno stikalo omogoča, da v kratkem času uporabite čim višjo moč aparata. Idealno je za hitro obdelavo živil, ki potrebujejo veliko moč aparata in pri katerih ne obstaja tveganje, da jih boste obdelali preveč.

Ta funkcija na primer dobro zdrobi led, toda smetane z uporabo pulznega stikala ne obdelujte, če ne želite imeti masla namesto smetane.

Cena je pri izbiri pomembna, še pomembnejši pa so vaši odgovori na ta vprašanja.

Ne pozabite na ceno

Pomemben pokazatelj je ne nazadnje tudi cena robota. Kot pri vsaki večji investiciji dobro premislite, koliko želite investirati v aparat. Upoštevajte tudi to, katere druge aparate vam lahko pri pravilni izbiri nadomesti in tako prihrani ne le dodatna sredstva, temveč tudi čas izbire in ne nazadnje prostor v kuhinji.

Dovolj močan aparat, v katerem lahko pripravite hrano za štiričlansko gospodinjstvo, ne bo obremenil vaše denarnice. Na izbiro pa je tudi velika izbira kuhinjskih robotov po višjih cenah. Če pa želite v kuhinjsko gospodinjstvo dodati novega člana, ki bo z vami zdržal več let, ne skrbite zaradi višje investicije.

Različne naprave imajo tudi različno garancijsko dobo, zato v končni izračun vključite tudi ta parameter.

Zahteve za barvo ali znamko pa so zgolj podrobnosti.


Preverite še ostale nakupovalne vodiče iz kategorije Mali gospodinjski aparati: