Kako izbrati pravi sesalnik?

V današnjem času izbira sesalnika ni enostavna naloga. Ponudba na trgu je ogromna. Vam je bolj všeč klasični talni sesalnik ali pokončni? Z vrečko ali brez vrečke? Ali boste izkoristili funkcijo mokrega sesanja? Ali imate doma kosmatega ljubljenčka? Ali ne bi kupili kar robotskega sesalnika?

Kot vidite, je vprašanj pred izbiro res veliko. Za vas smo pripravili pregled ponudbe. Pomagali vam bomo izbrati najprimernejšega pomočnika za čiščenje.

Sesalnik je za čisto gospodinjstvo nujnost.

Sesalnik je nepogrešljiv za čistočo v gospodinjstvu.

Sesalniki z vrečko

Klasiko z dolgo zgodovino predstavljajo sesalniki z vrečko. Osnovni model sesalnika dobite tudiže izjemno poceni, vendar je treba pričakovati manjšo moč sesanja in omejene dodatke. Ti osnovni modeli so primerni predvsem za majhna stanovanja z gladkimi površinami. Raje se osredotočite na sesalnike srednje in višje kategorije, ki opravijo veliko več dela.

Na voljo so sesalniki z vrečkami za enkratno uporabo in vrečkami za večkratno uporabo. Pri vrečkah za enkratno uporabo so sicer stroški višji zaradi njihove redne menjave, vendar gre za bolj higienično rešitev. Boljše vrečke za enkratno uporabo so opremljene z ventilom, tako da pri ravnanju s polno vrečko ni mogoče uhajanje nečistoč. Vrečke za večkratno uporabo se morajo prazniti, poleg tega pa s časom prihaja do izgube trdnosti in nečistoče lahko začnejo uhajati.

Pri izredno tihem sesalniku, sosedje niti ne opazijo, da pravkar sesate

Pri izredno tihem sesalniku sosedje niti ne opazijo, da pravkar sesate.

Sesalniki brez vrečke

S sesalnikom brez vrečke prihranite za nakupe novih vrečk. Po drugi strani pa morate posodico za umazanijo redno prazniti in čistiti filter. Kakovostni modeli sesalnikov brez vrečk so opremljeni s ciklonsko tehnologijo, ki omogoča odlično sesalno moč. In to tudi takrat, ko je posoda za prah že skoraj polna.

Če razmišljate o nakupu sesalnika brez vrečke, bodite pozorni na to, kako se posoda za umazanijo prazni in čisti. Pri nekaterih sesalnikih je to enostavno, pri drugih pa bo to prava borba, ki vam sesanje naredi neprijetno.

Sesalnik brez vrečke Rowenta je idealen tudi za alergike

Sesalnik brez vrečke Rowenta je idealen tudi za alergike.

Akumulatorski sesalniki

Akumulatorski sesalniki imajo eno veliko prednost – med sesanjem se vam ne bo zapletal napajalni kabel. Sesalnik in polnilno postajo enostavno namestite na steno ali pa celo v omaro. Vsakič, ko ga boste potrebovali, boste imeli pri roki napolnjen sesalnik. Pri izbiri bodite pozorni na čas, ki ga sesalnik zdrži z enim polnjenjem.

Na voljo so majhni ročni sesalniki, pokončni sesalniki za tla ali pa zelo praktični kombinirani aparati. Iz velikega sesalnika tako enostavno odvzamete majhen ročni sesalnik, s katerim posesate na primer raztresene drobtine pod mizo. Nekateri modeli se znajdejo tudi pri sesanju tekočin.

Zelo praktični so sesalniki 2v1

Zelo praktični so sesalniki 2 v 1.

Robotski sesalniki

Vedno pogosteje za svoje gospodinjstvo kupujemo robotske sesalnike. Najboljša naložba so za tista gospodinjstva, kjer prevladujejo gladke površine in nizke preproge. Pri izbiri upoštevajte predvsem naslednje lastnosti:

  • oblika – višino sesalnika primerjajte s pohištvom v vašem gospodinjstvu;
  • čas polnjenja in čas delovanja z enim polnjenjem;
  • nadzor – nekatere robotske sesalnike je mogoče nadzorovati tudi prek aplikacije v pametnem telefonu;
  • navigacija – kakovostnejše naprave z naprednimi navigacijskimi elementi se po nepotrebnem ne zaletavajo v pohištvo in sesajo bolj učinkovito.
Prepustite sesanje robotu

Prepustite sesanje robotu.

Večnamenski sesalniki

Za razliko od običajnih sesalnikov so večnamenski sesalniki sposobni posesati tudi tekočine. Če imate doma veliko preprog, priporočamo izbiro sesalnika s funkcijo šamponiranja. Z njim boste popolnoma očistili preproge in oblazinjeno pohištvo. Je odličen pomočnik tudi pri čiščenju sedežev v avtomobilu.

Z večnamenskim sesalnikom bodo vaše preproge popolnoma čiste

Z večnamenskim sesalnikom bodo vaše preproge popolnoma čiste.

Antibakterijski sesalniki

Posebno kategorijo, ki jo bodo izbrali predvsem alergiki, predstavljajo antibakterijski sesalniki. Postelje in vzmetnice predstavljajo idealno okolje za širitev pršic in alergenov, ki povzročajo težave z dihanjem in alergije. Antibakterijski sesalniki so opremljeni z dezinfekcijsko UV-lučjo, ki uniči 99,9 % vseh bakterij, alergenov in pršic. Sesalniki so idealni za čiščenje vzmetnic, blazin in oblazinjenega pohištva.

Antibakterijski sesalnik bo olajšal življenje vsem alergikom

Antibakterijski sesalnik bo olajšal življenje vsem alergikom.

Sesalniki po kategorijah


Preverite še ostale nakupovalne vodiče iz kategorije Mali gospodinjski aparati: