Kako izbrati likalnik?

Izbira novega likalnika ni nobena velika znanost - tudi če takoj ne veste, kateri je najboljši za vas. Razmislite o tem, koliko perila likate, kako pogosto likate in ali potrebujete likalnik za kup otroških oblačil ali pa bolj za srajce in fine svilene bluze.

Kako izbrati likalnik.

Katera vrsta likalnika je za vas primernejša?

Preden začnete s pregledovanjem različnih modelov likalnikov, je dobro, da poznate posamezne vrste. Tako boste zožili krog možnosti in prihranili veliko časa. Glede na zahtevnost likanja imate na voljo štiri glavne vrste likalnikov.

Suhe likalnike izbirajo ljubitelji klasike

Verjetno je z njim že vsak kdaj likal. Lahek, preprost za uporabo, vzdrževanje in shranjevanje. Mislimo na klasičen suhi likalnik, ki ne uporablja pare.

Običajno je cenejši kot parni likalnik in je primeren za tiste, ki ne likajo preveč pogosto in ne potrebujejo nobenih posebnih funkcij na svojem novem likalniku.

S suhimi likalniki boste lahko zlikali večino tekstilnih materialov, vendar pazite na nekatera umetna vlakna - s suhim likalnikom jih ne likajte.

Parne likalnike boste našli v večini gospodinjstev

Najbolj priljubljeni so parni likalniki, s katerimi lahko likate vse vrste tkanin. Avtomatsko in neprekinjeno dodajajo paro in toploto perilu, ki s tem postane bolj upogljivo. Izkazal se bo pri navadnem likanju ali celo v primerih, ko:

 • je perilo preveč suho
 • ali pa se zelo mečka.

Ena od priljubljenih funkcij parnih likalnikov je avtomatski izklop. Ima ga večina modelov in pomeni, da se likalnik izklopi kar sam, če greste stran od njega ali če pozabite nanj.

 Pri parnem likalniku boste cenili, da lahko sami dodajate paro - na primer, kadar likate preveč suha oblačila.

Parni likalnik ima to prednost, da lahko sami dodajate paro - na primer, kadar likate preveč suha oblačila.

Likalniki s parno postajo

Likate tudi več kot eno uro neprekinjeno ali pa imate ogromno perila in potrebujete veliko pare? Potem si oglejte likalnike z zunanjim rezervoarjem pare. Imenujemo jih tudi likalne postaje, njihovi sestavni deli pa so:

 • generator pare, v katerega nalijete vodo,
 • telo likalnika,
 • kabel, ki povezuje generator in likalnik,
 • kabel, ki vodi iz rezervoarja v vtičnico.

Ker je telo likalnika ločeno od rezervoarja z vodo, je likalnik lahek in okreten.

Poleg tega zunanji generator proizvaja veliko več pare kot parni likalnik in to lahko opravi tudi pri nižji temperaturi. Zaradi tega likate hitreje, saj je navadno perilo z likalnikom dovolj zgladiti le enkrat ali dvakrat.

Višji modeli likalnih postaj lahko identificirajo material in mu avtomatsko prilagodijo svojo temperaturo. Poleg tega pa vam ni treba skrbeti niti glede čiščenja – večina ima avtomatski sistem za odstranjevanje vodnega kamna.

  Likalno postajo lahko izberete:
 1. z grelnikom
 2. ali grelnim telesom.

Večinoma se boste srečali s prvo vrsto. V grelniku segreva vso vodo naenkrat, zaradi česar je bolj učinkovit in ima tudi močnejši izpust pare.

Likalna postaja z grelnim telesom razporedi vodo v dve posodi. V eni segreje vodo in jo postopoma dopolnjuje iz druge posode, kjer dodate toplo vodo iz pipe. Običajno ima manjšo moč kot likalne postaje z grelnikom.

Ročne parne likalnike boste izkoristili za svečana oblačila ali zavese.

Ročni parni likalniki predstavljajo profesionalno likalno orodje. Od večine likalnikov se razlikujejo v tem, da se perilo lika v pokončnem položaju, obešeno na obešalniku. Zaradi tega lahko poravnate tudi majhne gube in perila med likanjem ne boste mečkali. Hkrati pa se boste izognili bleščanju, ki se včasih pojavi na blagu pri klasičnem likanju.

  Z ročnim parnim likalnikom boste lahko likali tudi zahtevno perilo, pri katerem uporaba klasičnega likalnika ni primerna:
 • prevleke za kavč,
 • suknjiče in plašče,
 • zavese
 • ali umetne materiale.

Vroča para ima med drugim še eno prednost – perilo poleg glajenja tudi dezinficira.

Pet lastnosti likalnika, o katerih se vam splača pozanimati

Zdaj imate jasno predstavo o tem, s katerimi vrstami likalnikov se boste srečali pri nakupu in kateri vam bo doma najbolj pomagal. Preden začnete pregledovati ponudbo likalnikov, preberite, na katere druge lastnosti je treba paziti pri nakupu.

1. Moč in zmogljivost

Kako hitro se likalnik segreje in koliko pare proizvaja? To ugotovite iz vrednosti moči in zmogljivosti pare – iz številk, ki vam bodo pomagale pri izbiri likalnika.

Moč označuje hitrost segretja likalnika, potem ko ga priključite v električno energijo. Moč likalnika ne sme biti manjša od 1.400 W, idealne vrednosti pa se gibljejo med 2.000 in 2.800 W.

Zmogljivost pare je povezana z močjo. Da likalnik lahko proizvaja dovolj pare v določenem času, mora imeti dobro zmogljivost pare. Zmogljivost se pri likalnih postajah običajno giblje od 0 do približno nekaj sto gramov na minuto, idealna vrednost vašega novega likalnika pa je 50 gramov na minuto.

Poleg zmogljivosti pare ali pa konstantne pare imajo likalniki tudi funkcijo izpusta pare. Z njo naenkrat lahko izpustite več pare, ko na primer likate zahteven predel. Vaš novi likalnik naj bi imel idealno vrednost izpusta pare približno 150-200 gramov na minuto.

 Gumb za izpust pare je na ročaju likalnika, kjer na njega lahko kadarkoli udobno pritisnete.

Gumb za izpust pare je na ročaju likalnika in tako lahko nanj kadarkoli udobno pritisnete.

2. Odstranjevanje vodnega kamna

Ali veste, da se v nekatere likalnike pravilno dodaja destilirana voda? Če likalnik nima mehanizma za odstranjevanje vodnega kamna, bo voda iz pipe škodovala likalniku in perilu. V likalniku se namreč nalaga vodni kamen iz vode iz pipe, ki maši likalnik in umaže perilo.

Če ne želite kupovati destilirane vode za likanje, poiščite model s sistemom za odstranjevanje vodnega kamna - večina ga ima.

3. Sistem anti-drip

S sistemom anti-drip ali pa tudi drip-stop se srečate pri parnih likalnikih, pri katerih je mogoče kapljanje vode, ki se ni spremenila v paro.

Ko zmanjšate temperaturo, lahko iz parnega likalnika začne teči voda, ki se ne spreminja več v paro. Če kupite likalnik s funkcijo anti-drip, se sistem pri zmanjšanju temperature aktivira in prepreči kapljanje vode iz parnih odprtin.

 Para z anti-drip funkcijo deluje brez stranskih učinkov.

Para s funkcijo anti-drip deluje brez stranskih učinkov.

4. Likalna površina

Četudi likalne površine za razliko od likalnika ne vidite dobro, gre najverjetneje za najpomembnejši del vašega novega likalnika. Če je likalna površina kakovostna, likalnik odlično drsi po oblačilih.

Verjetno slutite, da to še ni vse. Na kakovostno površino se splača paziti predvsem zaradi življenjske dobe likalnika. Nekakovostne površine se sčasoma uničijo, v njih se naredijo luknjice in se nazobčajo ter se tako med likanjem zatikajo v perilo.

  Primerne površine na vašem novem likalniku so:
 • keramika,
 • platina,
 • safir,
 • paladij
 • in druge neoprijemajoče se površine.

Cenejše in pogostejše so površine iz aluminija, teflona ali pa iz inoxa.

Likalniki s tehnologijo OptimalTEMP

Teža likalnika

Težji je likalnik, bolje je perilo zlikano. Ali ste to tudi vi že nekje slišali? Da, včasih je to veljalo. Toda danes težak likalnik še ne pomeni bistveno bolje zlikanega perila.

Če likate perilo šele nekaj dni po sušenju , vam bo težji likalnik prihranil nekaj dela. Teža namreč deluje na suho perilo in ga pomaga hitreje zravnati.

Če pa običajno začnete likati skoraj takoj, se splača nakup lažjega likalnika. Zaradi ostankov vlage lažje drsi po oblačilu in verjetno boste z njim sposobni zlikati tudi več perila - ne bodo vas namreč boleli hrbet in roke.

Pri nakupu parnega likalnika upoštevajte tudi to, da morate k njegovi teži prišteti še vodo.