Celoletne avtomobilske gume

Celoletne avtomobilske gume za osebne avtomobile do 3,5 tone so praktična rešitev za celo leto. Katere so prednosti in slabosti celoletnih gum in kaj upoštevati pri izbiri?

Prikaži več

Katere so prednosti in slabosti celoletnih gum?

Konstrukcija celoletnih avtomobilskih gum je prilagojena za poletne in zimske razmere na cesti. Najboljših lastnosti dosegajo celoletne gume pri temperaturi 0 – 20 ° C.

→ Kakovostne celoletne avtomobilske gume imajo več osnovnih prednosti in slabosti:

  + zadostuje samo en komplet pnevmatik za celo leto - v primerjavi z zimskimi gumami nimajo tako dobrih oprijemnih lastnosti na snegu in ledu
  + nižji stroški (kot pri uporabi dveh posebnih vrst pnevmatik) - na mokri cesti imajo daljšo zavorno pot kot letne pnevmatike
  + ne potrebujete prostora za shranjevanje dodatnega kompleta pnevmatik - zdržijo manj prevoženih kot zimske ali letne gume
  + ni potrebe po sezonskem menjanju - večja poraba goriva kot pri poletnih ali zimskih pnevmatikah

Za katere uporabnike so primerne celoletne pnevmatike?

Celoletne pnevmatike so odlična rešitev za voznike, ki na leto prevozijo le nekaj tisoč kilometrov. Ker zdržijo manj prevoženih kilometrov, niso primerni za vsakodnevno in redno uporabo avtomobila v zahtevnejših razmerah (npr. v gorah).

Dodatne informacije:

Celoletne gume se v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa lahko uporabljajo tudi v času, za katerega so predvidene zimske gume, torej je od 1. novembra do 31. marca. Vendar velja, da morajo izpolnjevati pogoj minimalne globine profila 4 mm.


Označevanje celoletnih avtomobilskih gum

Osnovnega pomena je dimenzija pnevmatik. Ta podatek je naveden v prometnem dovoljenju vsakega osebnega avtomobila.

Širina, profil in premer pnevmatike so navedeni v obliki predpisane formule – npr. 195/55 R15 V89, ta podatekje pri gumah treba upoštevati.

→Najpogostejše dimenzije celoletnih avtomobilskih gum:

Celoletne gume 185/65 r15

 • Gume s širino 185 mm, profilom 65 % in premerom 15"(palcev).

Celoletne gume 195/55 r15

 • Gume s širino 195 mm, profilom 55 % in premerom 15".

Celoletne gume 205/55 r16

 • Gume s širino 205 mm, profilom 55% in premerom 16".

Splošna oznaka za celoletne pnevmatike je AW, oziroma All season.

Indeks hitrosti za celoletne gume

Indeks hitrosti pove, kolikšna je največja dovoljena hitrost pri določeni vrsti pnevmatik. Običajno ga označujemo z zadnjo črko v formuli – Q, R, S, T, U, H, V, W ali Y.

V primeru celoletnih pnevmatik je mogoča uporaba gum z višjim indeksom hitrostikot je navedeno v prometnem dovoljenju.

V primeru nižjega indeksa hitrosti velja upoštevati naslednja pravila:

 • Najvišji indeks hitrosti mora biti označen v vidnem polju voznika (v obliki nalepke ali obvestila na potovalnem računalniku).
 • Navedeno hitrost ni dovoljeno prekoračiti.

Indeks nosilnosti celoletnih avtomobilskih pnevmatik

Imenujemo ga tudi indeks nosilnosti, naveden v prometnem dovoljenju. Označuje največjo dopustno obremenitev ene pnevmatike. Pri označevanju uporabljamo kratico LI.

→ Gume morajo imeti vsaj enako ali višjo vrednost indeksa nosilnosti, kot je navedeno v prometnem dovoljenju.

Razredi celoletnih gum

Oprijem na mokri podlagi

Dolžina zavorne poti bistveno vpliva na oprijemljivost pnevmatike na mokri podlagi. Razlikujemo več razredov z oznako A (najboljši razred) – G (najslabši razred). Oprijem na mokri podlagi je pri celoletnih pnevmatikah v primerjavi z letnimi nekoliko slabši.

Dolžina zavorne poti se glede na izbrani razred lahko razlikuje tudi za 30%.

Kakšna je razlika v porabi goriva glede na razred celoletnih avtomobilskih gum?

Kotalni upor pnevmatik delno vpliva na porabo goriva. Upor označujemo s pomočjo posameznih razredov A (najbolj varčno) – G (najmanj varčno). Na splošno je poraba goriva pri celoletnih pnevmatikah večja kot pri ustrezni uporabi letnih in zimskih pnevmatik.

NAMIG!

Če se pogosto vozite pri visokih poletnih temperaturah si optimalne lastnosti zagotovite z uporabo letnih avtomobilskih gum.

Celoletne avtomobilske gume

Najboljše celoletne avtomobilske gume pripomorejo k varni vožnji poleti in pozimi. V spletni trgovini mimovrste=) lahko izbirate med celoletnimi avtomobilskimi gumami vseh dimenzij.