Radiatorji imajo glede na zasnovo različne karakteristike ter zahteve v povezavi z ogrevalnimi sistemi. Delimo jih na več vrst, a ne glede na to imajo vsi enako osnovno funkcijo. To je, da toploto, ki nastane v ogrevalnem sistemu, prenašajo v prostoru v zrak. V prostorih takšnih elementov ne bi smeli dojemati kot moteče dejavnike. K sreči so v najboljših primerih celo skorajda povsem neopazni.

Prikaži več

Dve vrsti oddajanja toplote v radiatorjih

Ločimo med dvema vrstama oddajanja toplote v radiatorjih, in sicer med konvekcijo in sevalno toploto. Za vse vrste radiatorjev je značilno, da lahko ustvarjajo obe vrsti toplote, kljub temu se deleži razlikujejo glede na vrsto naprave. Večji kot je delež sevalne toplote, višje je udobje ogrevanja.

Vrste radiatorjev

Na voljo so:

  • ploščati radiatorji,
  • sekcijski radiator tipa I in sekcijski radiator tipa II,
  • konvektorji,
  • posebne oblike radiatorjev.

Ena od večjih prednosti ploščatih ali ploskih radiatorjev je ta, da lahko kljub precej lahki konstrukciji prihranijo prostor ter so zelo učinkoviti. Z enakim izhodiščem ogrevanja takšna naprava namreč potrebuje najmanj vode v primerjavi z drugimi vrstami gradnje. Posledično je takšen radiator do kar 30 % bolj varčen kot drugi radiatorji.

Rebrasti radiatorji veljajo za najstarejše tipe radiatorjev. Zlasti zaradi svoje zasnove ter velike količine vode, ki jo vsebuje, takšna vrsta radiatorja reagira nekoliko počasneje. Prav tako je v kotnih rebrih precej veliko tveganja za najrazličnejše poškodbe. Sicer pa sekcijski radiatorji na sploh veljajo za najugodnejše tipe tovrstnih naprav na trgu. Zaradi omejenih pomanjkljivosti pa niso več tako zelo razširjeni kot v preteklosti.

Cevni jekleni ali cevni radiatorji veljajo za sodobno različico rebrastih radiatorjev. Takšna vrsta naprave se lahko optimalno ogreva, če je nameščena samostoječe. Na sploh pa veljajo za izjemno trpežno vrsto radiatorjev in so nadvse preprosti za čiščenje. Še ena večja prednost je ta, da so zelo prilagodljivi – tako po obliki kot velikosti. Na voljo so tudi v obliki grelnikov za brisače.

Konvektorji so v povprečju visoki približno 25 centimetrov. Veljajo za izjemno nizkoprofilne radiatorje, kljub temu so izjemno močni. Sestavljeni so lahko iz bakrenih, jeklenih ali aluminijastih lamel v tesni vrsti. Rebra so varjena, stisnjena. Toploto pa prenašajo s pomočjo konvencije. V primerjavi z radiatorji takšne naprave potrošijo precej manj energije, in to z enako močjo, in so precej bolj lahki.

Kje se radiatorja ne splača nameščati?

V preteklosti je bilo precej običajno, da so se radiatorji na sploh nameščali pod okni. Dandanes pa to predvsem zaradi energetske učinkovitosti ni več priporočljivo. Vemo, da pride do največje toplotne izgube ravno na okenskih površinah. Obenem so zunanje stene v okenskih nišah precej tanjše in zato veliko slabše izolirane.

Najbolj priporočljiv tip radiatorja

Radiatorji so na voljo kot sekcijski in panelni – v vseh velikostih in barvah RAL. Nedvomno najboljša rešitev za marsikoga so ploščati radiatorji, in sicer zaradi visoke energetske učinkovitosti, majhne teže in ne nazadnje še kompaktne zasnove.

Za posebne potrebe pa so boljša izbira sodobni cevni radiatorji, na primer takšni v obliki držal za brisače v kopalnici.

Pogosta vprašanja pri izbiri radiatorja

Katera vprašanja si mora kupec nujno zastaviti pred nakupom radiatorja?

Ustrezen radiator izberete tako, da se vprašate, kako velik prostor nameravate ogrevati, kako dobro je prostor izoliran, kako učinkovito tesnijo vrata in okna, kolikšna je povprečna temperatura v prostoru brez ogrevalnih naprav, je v prostoru še kakšna opcija ogrevanja, kakšno temperaturo želite doseči, kakšne so zunanje povprečne temperature v času ogrevanja.

Kolikšna naj bo moč radiatorja?

Osnova za izračun primerne moči grelnika je velikost oziroma kvadratura prostora. V vsakem primeru pa se vam splača izbrati radiator z nekoliko višjo močjo, da bo lahko dovolj učinkovit.

Določi parametre
Well OIL2-2500 prenosni električni oljni radiator, moč 2500 W, 3 stopnje gretja, termostat, 11-reberni, bel Well OIL2-2500 prenosni električni oljni radiator, moč 2500 W, 3 stopnje gretja, termostat, 11-reberni, bel
Well OIL2-2500 prenosni električni oljni radiator, moč 2500 W, 3 stopnje gretja, termostat, 11-reberni, bel

Oljni radiator / grelnik WELL OIL02 je odlična izbira za učinkovito, udobno in hitro ogrevanje vaših prostorov v zimskih mesecih. Radiator se ponaša z elegantnim in inovativnim dizajnom, ima 11 grelnih reber, izjemno visoko moč 2500 W, njegova minimalistična oblika pa se zlije z vsakim prostorom in je priročen dodatek vsaki sobi.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Black+Decker BXRA2300E električni radiator 2300W, črn Well OIL2-2500 prenosni električni oljni radiator, moč 2500 W, 3 stopnje gretja, termostat, 11-reberni, bel
Black+Decker BXRA2300E električni radiator 2300W, črn

Električni radiator priznanega proizvajalca Black Decker BXRA2300E se ponaša z visoko toplotno močjo, nastavljivim termostatom in samodejnim izklopom v primeru pregrevanja.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
VonHaus oljni radiator, 11 reber, 2500 W, bel (2500657) Well OIL2-2500 prenosni električni oljni radiator, moč 2500 W, 3 stopnje gretja, termostat, 11-reberni, bel
VonHaus oljni radiator, 11 reber, 2500 W, bel (2500657)

Zmogljiv oljni radiator z močjo 2500 W in 11 rebri predstavlja eleganten in učinkovit način ohranjanja toplote. Ima 3 nastavitve moči in nastavljiv termostat.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Aga Električni konvektor MR8100 2000W Alpina električni konvekcijski grelnik / radiator, moč 2000 W, 3 stopnje gretja, termostat, bel
Aga Električni konvektor MR8100 2000W

Drobni filtrirni medij je zaradi daljše življenjske dobe ekološka alternativa pesku.

na voljo predvidoma: 9.10. - 10.10.

Partner: Aga24 SI
Linea LEG-0522 panelni konvektor, 1500 W, steklen Alpina električni konvekcijski grelnik / radiator, moč 2000 W, 3 stopnje gretja, termostat, bel
Linea LEG-0522 panelni konvektor, 1500 W, steklen

Električni konvektorski grelnik s stekleno ploščo LINEA LEG-0522 z močjo 1500 W in daljinskim upravljalnikom, primeren tako za namestitev na steno kot samostoječo postavitev (priložene noge).

na voljo predvidoma: TAKOJ

Partner: Mimovrste
Alpina električni konvekcijski grelnik / radiator, moč 2000 W, 3 stopnje gretja, termostat, bel Alpina električni konvekcijski grelnik / radiator, moč 2000 W, 3 stopnje gretja, termostat, bel
Alpina električni konvekcijski grelnik / radiator, moč 2000 W, 3 stopnje gretja, termostat, bel

ALPINA konvektorski grelec je odlična izbira za učinkovito, udobno in hitro ogrevanje vaših prostorov v zimskih mesecih. Grelnik se ponaša z elegantnim in inovativnim dizajnom in visoko močjo 2000 W, njegova diskretna oblika ter priročen podstavek pa dajeta vtis, kot da radiator lebdi nad tlemi.

na voljo predvidoma: TAKOJ

Partner: Mimovrste
Odprodaja
Klarstein konvekcijski grelnik Bornholm, 2000 W, 2 stopnji ogrevanja, bel Klarstein konvekcijski grelnik Bornholm, 2000 W, 2 stopnji ogrevanja, bel
Klarstein konvekcijski grelnik Bornholm, 2000 W, 2 stopnji ogrevanja, bel

Konvekcijski grelnik poskrbi za enakomerno ogrevanje in porazdelitev ogrevanega zraka v sobah velikosti do 40 m2.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Atria Europe Ravna ogrevalna „lojtra“ Klarstein konvekcijski grelnik Bornholm, 2000 W, 2 stopnji ogrevanja, bel
Atria Europe Ravna ogrevalna „lojtra“

Ravna ogrevalna „lojtra“ je namenjena ogrevanju v vroče kopeli, v kombinaciji s kotlom ali povsem električnim ogrevanjem.

na voljo predvidoma: 12.10. - 16.10.

Simfer konvektorski grelnik S4150 KW Klarstein konvekcijski grelnik Bornholm, 2000 W, 2 stopnji ogrevanja, bel
Simfer konvektorski grelnik S4150 KW

Simfer konvektorski grelnik S4150 KW se ponaša z močjo 1500 W, dvema grelnima elementoma in vgrajenim električnim termostatom.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mill SG2000MEC konvekcijski radiator, 2000 W, jeklo, bel Mill SG2000MEC konvekcijski radiator, 2000 W, jeklo, bel
Mill SG2000MEC konvekcijski radiator, 2000 W, jeklo, bel

Mill konvektorski radiator 2000 W prinaša v vaš dom tako toplino kot estetiko. Inovativen radiator z najsodobnejšo tehnologijo je odlična izbira za varno in zanesljivo ogrevanje v zimskih mesecih, ki vas ne bo pustila na hladnem.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Airelec Basic PRO 1500W konvektorski radiator Mill SG2000MEC konvekcijski radiator, 2000 W, jeklo, bel
Airelec Basic PRO 1500W konvektorski radiator

Električni konvektorski radiator BASIC PRO so namenjeni tistim, katerim je cena glavni dejavnik nakupa. Kljub nizki ceni so radiatorji v celoti izdelani v Franciji.

na voljo predvidoma: 5.10. - 6.10.

Partner: Koop
Gorenje panelni grelnik OPTIHEAT 2000EWP Mill SG2000MEC konvekcijski radiator, 2000 W, jeklo, bel
Gorenje panelni grelnik OPTIHEAT 2000EWP

Panelni grelnik Gorenje OptiHeat 2000EWP oblikuje moč 2000 W, Wi-Fi upravljanje, časovnik delovanja, otroška zaščita in zaščita pred pregrevanjem.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste