Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo
0
na mesec

Kako izbrati avtoradio?

Da bo čas med potovanjem v avtomobilu tekel hitreje, ga lahko popestrimo s poslušanjem glasbe, radia ali zvočnih posnetkov. Za kakovostno izkušnjo med poslušanjem, udobno intuitivno upravljanje in sodobne funkcije je pametno med ponudbo sodobnih naprav izbrati kakovosten in zmogljiv avtoradio. Dovolite, da vam pomagamo z izbiro avtoradia. Razložili vam bomo vse pomembne specifikacije, možnosti povezovanja in izvedbe avtoradia, med katerimi lahko izbirate!

1DIN v primerjavi z 2DIN – katero velikost avtoradia izbrati?

Najprej se morate odločiti, katere dimenzije avtoradia so vam ljubše. V osnovi razlikujemo dve osnovni vrsti, izbirati je treba ob upoštevanju zahtev za uporabo in zmogljivosti avtoradia, pa tudi glede na model in starost vašega vozila.

Avtoradio 1 DIN je primeren za vgradnjo v starejše modele avtomobilov

Avtoradii 1-DIN sodijo med klasiko, z dimenzijami 180 × 50 mm jih brez težav lahko vgradimo v starejše, pa tudi novejše modele avtomobilov. Če je avtomobil opremljen z odprtino za avtoradio 2 DIN, namestitev elegantno rešimo s pomočjo ustrezne redukcije. Posamezni modeli avtoradiev se razlikujejo po videzu in opremi.

 • nizka nabavna cena
 • primerno za vse modele avtomobilov
 • nimajo toliko funkcij kot modeli 2 DIN

Avtoradio 2 DIN ponuja številne sodobne funkcije in velik zaslon

Avtoradii 2-DIN imajo dimenzije 180 × 100 mm in so opremljeni z večjim zaslonom, pogosto na dotik. Opremljeni so z najsodobnejšimi funkcijami, predvajanjem DVD-jev, USB pogoni in velikokrat omogočajo povezljivost prek Bluetootha ali Wi-Fi. Lahko jih seznanite s pametnimi telefoni za udobno in varno telefoniranje med vožnjo. Večina modelov je opremljenih tudi z GPS navigacijo.

 • veliko število funkcij
 • privlačen videz
 • priročno upravljanje
 • višja nabavna cena
 • ni mogoče namestiti v avtomobile z odprtino za modele 1 DIN
Več informacij: Na trgu so tudi posebni modeli avtoradiev (t.i OEM), ki so zasnovani za konkretne modele avtomobilov. Ti omogočajo na primer povezavo s potovalnim računalnikom vozila.

Pri izbiri avtoradiev upoštevajte število funkcij in možnosti za predvajanje

Zdaj se bomo podrobneje osredotočili na posamezne elemente avtoradia, njegove možnosti predvajanja in funkcije, ki jih ponuja. Število funkcij se razlikuje od modela do modela, in na splošno velja, da več funkcij ko želite, višja bo nabavna cena.

 • Če vam med vožnjo zadostuje poslušanje klasičnega radia ali glasbe iz materialnih nosilcev, izberite cenovno ugoden avtoradio 1 DIN.
 • V primeru, da želite predvajati DVD-je, datoteke z USB ključev in hkrati uporabljati GPS ali kamero za vzvratno vožnjo, izbirajte med zmogljivimi 2DIN avtoradii (če jih imate možnost namestiti v avto).

Pred nakupom preverite možnosti priklopa avtoradia na avtomobil

Preden kupite nov model avtoradia, preverite, če so adapterji avtoradia združljivi s tistimi v vašem avtomobilu. Po potrebi lahko uporabite različne adapterje, ki jih je mogoče dokupiti posebej.

Če želite neoriginalni avtoradio upravljati kar na volanu, ga morate povezati z uporabo kabla ali brezžično.

Med vožnjo pride prav kakovosten zaslon in opcijsko tudi osvetlitev zaslona avtoradia

Večina sodobnih avtoradiev je opremljenih z grafičnim zaslonom, ki je v primerjavi s predhodnikom – matričnim zaslonom, bistveno svetlejši, omogoča bolj tekoče in berljivo prikazovanje tudi pri močni svetlobi. Zasloni boljših 2DIN modelov omogočajo tudi upravljanje na dotik. Pogosto so kombinirani z GPS navigacijo ali kamero za vzvratno vožnjo.

Nekateri modeli ponujajo samo eno barvo osvetlitve ozadja, pri drugih lahko izberete barvo po svojem okusu in prilagodite videz notranjosti vozila.

→ Praktična funkcija je nastavitev jakosti osvetlitve ozadja, ki pride še posebej prav, če se pogosto vozite v nočnem času – intenzivna osvetlitev ozadja avtoradia je lahko med vožnjo moteča.

Možnosti predvajanja avtoradia

 • → Pri izbiri avtoradia imajo ključno vlogo tudi formati, ki jih želite predvajati. Če želite predvajati CD-je ali DVD-je, izberite avtoradio z ustreznim pogonom.
 • → Če želite svojo najljubšo glasbo ali zvočne posnetke udobno predvajati iz USB ključa, izbirajte med ponudbo avtoradiev z USB vhodom, preko katerega lahko enostavno priključite USB ključ. Ti modeli niso vedno opremljeni tudi z optičnim pogonom.
 • → Če želite razširiti pomnilnik naprave ali predvajati datoteke, shranjene na pomnilniški kartici, izbirajte med avtoradii z režo za pomnilniško kartico.
 • → Če želite uporabljati sisteme Android auto ali Apple Car prek vašega telefona, morate izbrati avtoradio, ki podpira takšno povezovanje.
 • → Sodobne avtoradie lahko prek Bluetootha, Wi-Fi ali NFC tehnologije brezžično povežite s pametnim telefonom in nato predvajate datoteke neposredno iz polnilnika telefona.

Sprejem radijskih postaj

 • FM (lahko vključuje RDS) – najpogostejša vrsta sprejemnika, zahvaljujoč tehnologiji RDS se na zaslonu prikaže besedilno obvestilo o radijski postaji ali skladbi, ki se predvaja.
 • DAB / DAB + – v primerjavi s prejšnjo tehnologijo lovi radijski signal veliko bolje tudi na manj dostopnih mestih, to funkcijo imajo digitalni avtoradii.

Vhodi in možnosti povezovanja z drugimi napravami

Ne spreglejte niti števila in vrst vhodov ter možnosti priklopa drugih naprav. Samoumevni bi morali biti USB vhod, funkcija Bluetooth, vhod za pomnilniško kartico ali 3,5 vhod za povezavo s slušalkami.

 • Če želite uporabiti kamero za vzvratno vožnjo, boste potrebovali tudi video RCA vhod za njeno povezavo.
 • Če želite izboljšati kakovost zvoka s pomočjo nizkotonca, obvezno preverite, ali je avtoradio opremljen z vhodom avdio RCA, ki omogoča njegovo priključitev.

Funkcije in dodatki za avtoradie

Avtoradio z GPS navigacijo

Navigacija v avtoradiu je priročna, med vožnjo vam ni treba uporabljati ločene GPS navigacije ali navigacije v telefonu.

Ojačevalnik nizkih tonov

Kakovostnejši zvok s poudarkom na basih.

Izenačevalnik

Prilagodite predvajanje vrsti glasbe, ki jo poslušate.

Mikrofon

Uporabite ga lahko za klicanje v primeru povezave avtoradia s pametnim telefonom.

Daljinsko upravljanje

Avtoradio lahko udobno upravlja tudi oseba, ki sedi na na zadnjih sedežih.

Avtoradio z izvlečnim zaslonom

Če sanjate o sodobnem avtoradiu z velikim zaslonom, a v vaš avtomobil ne omogoča vgradnje 2DIN radia, potem je ta rešitev prav za vas! Izberite model 1 DIN avtoradia z izvlečnim zaslonom z možnostjo poljubnega nagibanja. Avtoradio omogoča ne samo predvajanje glasbe, temveč tudi ogled video posnetkov, s katerimi postane čakanje na poti znosnejše.

Pogosta vprašanja v zvezi z izbiro avtoradia

Kako priključiti avtoradio?

Pri sodobnih avtomobilih je povezovanje razmeroma preprosto, izvedemo ga s pomočjo priključka ISO. Če vaše vozilo ni opremljeno s tem priključkom, uporabite ustrezen adapter, s katerim boste avtoradio lahko povezali. Če povezujete večnamenski avtoradio, želite priključiti tudi druge naprave in niste prepričani, kako bi to naredili, potem stvar prepustite strokovnjakom. V slučaju napačne povezave namreč lahko pride do nepravilnega delovanja avtoradia, praznjenja avtomobilskega akumulatorja in podobnih težav.

Kako zaščititi avtoradio pred krajo?

Kraja avtoradia sodi med neprijetne zaplete na potovanju. Ko zapustite avtomobil, lahko odstranite snemljiv sprednji del avtoradia, a le pod pogojem da izbrani model ponuja to možnost. Avtoradio lahko zaščitite tudi s pokrovom, primernim za zaklepanje.

Kakšna je optimalna zmogljivost avtoradia?

Običajnim uporabnikom zadostujejo avtoradii z zmogljivostjo 4 × 50 vatov. Če ste ljubitelj glasbe in pričakujete visoko zmogljivost in kakovost, posezite po modelu z zmogljivostjo 4 × 100 vatov, vendar ne pozabite, da bo tak avtoradio zagotovo zahtevnejši z vidika kakovosti avtozvočnikov.


Preverite še ostale nakupovalne vodiče iz kategorije Avto-moto: