Televizorji

Ob izjemno hitrem razvoju tehnologije in bogati ponudbi na trgu je vprašanje: »kako izbrati televizijo?« gotovo na mestu. Vse dodatne funkcije televizorjev, ki so dandanes na voljo, vam lahko pri izbiri pomagajo ali vam situacijo še dodatno otežijo. Povzemimo torej skupaj posamezne kategorije in poglejmo, kateri televizor bo pravi za vas.

Prikaži več

LED-televizorji, OLED-televizorji in QLED-televizorji

LED-televizorji (LCD-televizorji z LED osvetlitvijo)

LED-televizorji so podobni LCD televizorjem, a zahvaljujoč drugačni tehnologiji osvetlitve ozadja se lahko ponašajo s kakovostjo plazemskih televizorjev. Enako kot LCD-televizorji imajo visokokakovostno barvno upodabljanje, daljšo življenjsko dobo in manjšo porabo energije. Vendar morate računati z višjo nabavno ceno.

 • nizka poraba
 • visokokakovostno barvno upodabljanje
 • dolga življenjska doba
 • višja cena
 • slabša kakovost slike pod ostrimi koti

OLED-televizorji

Enako kot plazemski televizorji se OLED televizorji ne poslužujejo tehnologije osvetlitve ozadja, zato omogočajo boljšo sliko iz več različnih kotov, izrazitejšo črno barvo in zelo hiter odzivni čas. OLED-televizorji so izmed vseh naštetih najnovejši. Zato vključujejo uporabo najnovejših tehnologij, zahvaljujoč katerim proizvajalci lahko ponudijo izjemno tanke plošče, ki zavzamejo manj prostora in so lažje prenosljive. Imajo tudi bistveno manjšo porabo. Vse to seveda vodi v bistveno višjo ceno, ki je neločljiv del resnične kakovosti.

 • nizka poraba
 • visokokakovostno barvno upodabljanje
 • hiter odzivni čas
 • tanka plošča za lažjo premičnost
 • višja cena
 • slabše upodabljanje temnejših barv

QLED-televizorji

Pri najnovejši tehnologiji prikaza QLED, s katero se srečujemo zlasti pri televizorjih znamke Samsung, je za razliko od OLED-televizorjev osvetljeno ozadje celotnega zaslona, tako kot v primeru LCD-televizorjev, obenem je kakovost slike enaka kot pri OLED-televizorjih. Slednjemu botruje tehnologija kvantnih pik, ki zaradi dodanega aluminija poskrbi za boljše upodabljanje barv tudi pod ostrimi koti. Poleg tega je zaslon dodatno prilagojen za manjše odbijanje svetlobe in višjo svetilnost. Na splošno so pri QLED-televizorjih manj izrazite zlasti temnejše barve, in to kljub boljšemu kontrastu v primerjavi s tekmeci.

 • večji kontrast
 • hiter odzivni čas
 • odlična slika iz vseh zornih kotov
 • višja cena
 • slabše upodabljanje temnejših barv

Kako izbrati primerno diagonalo televizorja?

Diagonala je razdalja med dvema nasprotnima skrajnima točkama na zaslonu vašega televizorja. Podana je v centimetrih, pogosto pa tudi v palcih (1 palec = 2,54 cm). Primerno diagonalo, torej velikost televizorja, najlažje izberete tako, da najprej izmerite prostor, kamor nameravate televizor postaviti. Pomembna je tudi razdalja med gledalcem in televizijo.

Oddaljenost od televizorja Primerna diagonala
1,5 – 1,7 m 17 – 27 palcev
1,9 – 2,5 m 27 – 40 palcev
2,6 – 3,6 m 40 – 47 palcev
3,7 – 4,2 m 47 – 56 palcev
4,3 m in več 56 palcev in več

* Vrednosti, navedene v preglednici, so zgolj informativne narave. Oddaljenost od zaslona se lahko razlikuje glede na ločljivost in tehnologijo prikaza.

Ločljivost televizorja

Višja kot je ločljivost, več informacij lahko najdete na sliki. Ločljivost izraža največje število slikovnih pik na zaslonu. Trenutno so na trgu na voljo 3 različne ločljivosti.

 • HD Ready (1366 × 768), je najboljša za sprejem preprostega televizijskega signala, primernejše za majhne diagonale
 • Full HD (1920 × 1080) omogoča ogled oddaj v visoki ločljivosti ali kakovostno izkušnjo ob ogledu Blu-ray vsebin in igranju iger
 • Ultra HD – 4K in 8K televizor (3480 × 2160) omogoča ogled v najvišji ločljivosti in je primeren za nove igre in ogled Blu-ray vsebin

Pametni televizorji ali Smart TV

Poleg ukrivljenih televizorjev predstavljajo pametni televizorji trenutno največji fenomen. Tako kot pametni telefon ima tudi pametni televizor svoj lasten operacijski sistem. Na ta način se odpira povsem nova dimenzija uporabniške izkušnje z veliko dodatnimi možnostmi.

Kakšne funkcije odlikujejo pametni televizor?

 • lasten internetni brskalnik
 • dostop do aplikacij (kot so e-pošta, Facebook, Twitter, Netflix, YouTube itd.)
 • previjanje vsebin za nazaj
 • glasovno upravljanje ali premiki
 • videoteka
 • brezžična povezava s telefonom ali računalnikom

HDR-televizorji

Funkcija HDR ali High Dynamic Range dodatno razširja možnosti svetlosti in kontrasta. Dinamičen razpon televizorja predstavlja razliko med najsvetlejšo in najtemnejšo točko, ki ju televizor lahko prikaže na zaslonu. To v praksi pomeni, da bodo lahko svetle točke svetlejše in temne še temnejše, ne da bi pri tem izgubili ostrino in podrobnosti. HDR televizorji pogosto omogočajo tudi boljšo reprodukcijo barv. Dejansko predstavljajo največji napredek v kakovosti zaslona v zadnjem času.

Ukrivljeni televizorji

Zahvaljujoč posebni tehnologiji ukrivljenega zaslona zagotavlja televizor gledalcu popolno izkušnjo, saj je vsaka točka zaslona enako oddaljena od njegovega očesa. Gledalca nato slika dobesedno obda. Slabost ukrivljenih televizorjev je, da jih moramo gledati samo naravnost od spredaj, saj ukrivljene stranice logično ne omogočajo udobnega gledanja z vogalov prostora.


Druge pomembne lastnosti televizorjev

Odzivni čas televizorja

 • Odzivni čas izraža, kako hitro lahko televizor pretvori eno barvo v drugo. Pri sodobnih televizorjih je odzivni čas pri sivi barvi lahko tudi krajši od 5 milisekund, pri beli barvi je običajno daljši od 10 milisekund. Najdaljši odzivni čas, ki je še primeren za običajno uporabo, je nekje okrog 10 milisekund, kar pa ne velja, če želimo televizor uporabljati za igranje zahtevnejših iger.

Hitrost osveževanja zaslona

 • Hitrost osveževanja zaslona predstavlja število upodobljenih sličic na sekundo. Navajamo jo v Hertzih (Hz). Običajno merimo hitrost osveževanja zaslona v razponu od 60 Hz do 240 Hz. Pri izbiri priporočamo, da preverite navedene merilne tehnike proizvajalca.

Kontrast televizorja

 • Na splošno velja, da višjo kot je kontrast, tem bolje. Kontrast izraža svetilnost črne in bele barve. Višja svetilnost teh barv omogoča gledanje televizije ob dnevni svetlobi, ko se ta odbija o zaslona. Kontrast navajamo v luksih, na primer 1000:1. Običajne vrednosti kontrasta znašajo okrog 1500:1. Najkakovostnejši televizorji se ponašajo s tako imenovanim dinamičnim kontrastom, ki dosega tudi vrednosti 10000:1.

Svetilnost

 • Izraža svetlost televizorja, izmerjeno pri prikazu bele barve. Izraža se v kandelah (cd), ki so osnovne enote svetilnosti. Vendar višja svetilnost ne pomeni vedno tudi boljše slike, saj v temnejšem prostoru (zlasti zvečer) visoka svetilnost lahko kakovost slike zaradi občutljivosti oči še dodatno poslabša. Po drugi strani pa višja svetilnost zagotavlja boljšo sliko podnevi. Svetujemo vam, da izbirate televizorje z vrednostjo od 500 cd/m2,vendar so aparati s svetilnostjo od 1000 cd/m2 navzgor še bolj priporočljivi.

Poraba energije televizorja

 • Na ostale stroške in izdatke, ki sledijo nakupu televizorja, vpliva zlasti poraba energije. Televizorji z velikim zaslonom in številnimi zahtevnimi funkcijami imajo v primerjavi s starejšimi modeli tudi višjo porabo električne energije. Enako kot pri drugih električnih napravah, porabo televizorjev navajamo v kWh/leto. Vendar je poraba odvisna seveda tudi od pogostosti uporabe. Običajno bi morala letna poraba znašati približno 100 kWh. Zahtevnejši modeli lahko porabijo do 200 kWh/leto.

Energijska nalepka

 • Tako porabo kot tudi stopnjo energetske učinkovitosti najdete v navodilih za uporabo ali na nalepki televizorja s podatki o porabi. Glavni podatek je sposobnost naprave v tem primeru televizorja za varčevanje z energijo.

Sprejemnik

 • Sprejemnik lahko sprejme vrste televizijskega oddajanja, ki jih televizor ne more sprejemati. Trenutni standard za običajno prizemno oddajanje je DVB-T.
DVB-T in DVB-T2 Sprejemanje običajnega prizemnega oddajanja
DVB-S in DVB-S2 Sprejem satelitskega oddajanja
DVB-C Sprejem kabelskega oddajanja
NAMIG!

Trenutno poteka prehod prizemnega oddajanja iz DVB-T na novejšo in kakovostnejšo različico DVB-T2. Slednji bi moral biti zaključen do leta 2021, zato je priporočljivo razmišljati vnaprej in izbirati televizorje združljive z oddajanjem DVB-T2.

Vhodi

Vhodi televizorja omogočajo povezovanje z drugimi večpredstavnostnimi napravami. S tem bistveno razširijo možnosti uporabe običajnega televizorja.

 • HDMI – povezava z drugimi napravami (npr.Xbox, PlayStation itd.)
 • USB – za povezavo z mobilnim telefonom, USB ključkom ali zunanjim trdim diskom
 • 3,5-milimetrski priključek – slušalke in zvočniki
 • RJ-45 (LAN) – omrežna vrata, ki omogočajo povezavo televizorja z internetom
 • VGA – predhodnik HDMI, ki ga lahko uporabite za povezavo starejših naprav s televizorjem
 • SCART – v današnjem času se skoraj ne uporablja več, primeren za povezovanje starejših predvajalnikov VHS
 • Optični avdio vhod – priključitev zvočnika soundbar ali domačega kina

Pogosta vprašanja pri izbiri televizorja

Kako velik zaslon televizorja izbrati?

Velikost zaslona televizorja merimo v njegovi diagonali, ki je podana v centimetrih ali v palcih. V največji meri je odvisna od oddaljenosti televizorja in gledalca, pri čemer upoštevajte pravilo, da večja kot je razdalja, večjo diagonalo zaslona lahko izberete.

Kaj pomeni ločljivost televizorja?

Podatek o ločljivosti televizorja vam pove število slikovnih pik na zaslonu. Večja kot je ločljivost, več slikovnih pik je na zaslonu, to pa pomeni, da je slika razločnejša in podrobnejša. Današnji televizorji imajo tri različne ločljivosti, in sicer osnovna HD, Full HD in Ultra HD (4K in 8K televizorji).

Kakšne funkcije imajo pametni televizorji?

Pametni televizorji, podobno kot pametni telefoni, ponujajo povezljivost z internetom in podporo za številne aplikacije (elektronska pošta, Facebook, Twitter, Netflix …). Prav tako pa vam omogočajo ogled vsebin za nazaj, glasovno upravljanje, videoteko in brezžično povezavo s telefonom ali računalnikom.

Nakup na obroke z Leanpay

Pri nakupu televizorja na mimovrste=) vam je na voljo možnost plačila na obroke z Leanpay. Plačilo preprosto razdelite na več mesecev in izberite število obrokov, ki vam najbolj ustreza. Vse iz udobja svojega doma in z le nekaj kliki. Več informacij >>

Določi parametre
Razvrsti
419 artiklov
1x
Mimovrste cena

OLED pametni televizor z diagonalo zaslona 164 cm (65'') in 4K Ultra HD ločljivostjo (3840 × 2160). S funkcijo Dolby Vision in zvočno tehnologijo prostorskega zvoka Dolby Atmos boste med gledanjem najljubših vsebin popolnoma navdušeni. Televizor se ponaša z uporabniškim vmesnikom VIDAA U6.

1.099 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

OLED pametni televizor z diagonalo zaslona 164 cm (65'') in 4K Ultra HD ločljivostjo (3840 × 2160). S funkcijo Dolby Vision in zvočno tehnologijo prostorskega zvoka Dolby Atmos boste med gledanjem najljubših vsebin popolnoma navdušeni. Televizor se ponaša z uporabniškim vmesnikom VIDAA U6.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

Pametni televizor Hisense 55A69K odlikuje diagonala zaslona 139 cm (55''), operacijski sistem VIDAA U6 in visoka ločljivost 4K UHD. Visok dinamični razpon HDR (Dolby Vision, HDR10+ in HLG). DVB-T2/T/C/S2/S sprejemnik, Wi-Fi povezava, Bluetooth, igralni način, DTS Virtual:X tenologija zvoka. Povezava: 3 x HDMI 2.0, 2 × USB 2.0, izhod za slušalke.

399 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

Pametni televizor Hisense 55A69K odlikuje diagonala zaslona 139 cm (55''), operacijski sistem VIDAA U6 in visoka ločljivost 4K UHD. Visok dinamični razpon HDR (Dolby Vision, HDR10+ in HLG). DVB-T2/T/C/S2/S sprejemnik, Wi-Fi povezava, Bluetooth, igralni način, DTS Virtual:X tenologija zvoka. Povezava: 3 x HDMI 2.0, 2 × USB 2.0, izhod za slušalke.

Partner: Mimovrste

Televizor Smart LED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) z diagonalo 214 cm (85"). Crystal procesor 4K, HDR/HDR10+/HLG, DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2 tuner, operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, DLNA, predvajanje prek USB. Povezljivost: 3× HDMI 2.1 (eARC), 1 × USB 2.0, 1× LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

1.399 €
1.499 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Televizor Smart LED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) z diagonalo 214 cm (85"). Crystal procesor 4K, HDR/HDR10+/HLG, DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2 tuner, operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, DLNA, predvajanje prek USB. Povezljivost: 3× HDMI 2.1 (eARC), 1 × USB 2.0, 1× LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

Partner: Mimovrste

Televizor OLED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) pri diagonali 138 cm (55"). Umetna inteligenca – nevronski kvantni procesor 4K, Q HDR OLED (HDR10+ Adaptive, HLG), dvojni tuner DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2. Operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, DLNA, HbbTV, video klici, samodejni način igre, slika v sliki (PIP), predvajanje prek USB, glasovno upravljanje (AJ). Povezljivost: 4× HDMI 2.1 (eARC), 2× USB 2.0, 1× LAN, 1× optični avdio izhod, 1× Cl+ (1.4).

1.399 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Televizor OLED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) pri diagonali 138 cm (55"). Umetna inteligenca – nevronski kvantni procesor 4K, Q HDR OLED (HDR10+ Adaptive, HLG), dvojni tuner DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2. Operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, DLNA, HbbTV, video klici, samodejni način igre, slika v sliki (PIP), predvajanje prek USB, glasovno upravljanje (AJ). Povezljivost: 4× HDMI 2.1 (eARC), 2× USB 2.0, 1× LAN, 1× optični avdio izhod, 1× Cl+ (1.4).

Partner: Mimovrste
14x
Mimovrste cena

Smart TV z diagonalo 108 cm (43“) v ločljivosti 4K Ultra HD (3840 × 2160), tunerjem DVB-T/T2 (HEVC)/C/S2, tristranskim Ambilight, HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG. Operacijski sistem Android, Wi-Fi, LAN, Bluetooth, vgrajen Chromecast, igralni način (ALLM, VRR), DLNA, HbbTV, snemanje prek USB + Timeshift. Premium zvok Dolby Atmos, DTS Play-Fi. Povezljivost: 4× HDMI 2.1 (eARC, CEC), 2× USB 2.0, optični avdio vstop, izhod za slušalke, CI+ reža.

399 €
499 €

na voljo predvidoma: TAKOJ

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

Smart TV z diagonalo 108 cm (43“) v ločljivosti 4K Ultra HD (3840 × 2160), tunerjem DVB-T/T2 (HEVC)/C/S2, tristranskim Ambilight, HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG. Operacijski sistem Android, Wi-Fi, LAN, Bluetooth, vgrajen Chromecast, igralni način (ALLM, VRR), DLNA, HbbTV, snemanje prek USB + Timeshift. Premium zvok Dolby Atmos, DTS Play-Fi. Povezljivost: 4× HDMI 2.1 (eARC, CEC), 2× USB 2.0, optični avdio vstop, izhod za slušalke, CI+ reža.

Partner: Mimovrste
37x
Mimovrste cena

Smart QLED TV z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) in diagonalo 125 cm (50"). Kvantni procesor 4K Lite, Q HDR (HDR10+ Adaptive, HLG), dvojni sprejemnik DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2, operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, DLNA, HbbTV, video klici, igralni način, predvajanje prek USB, glasovno upravljanje (AJ). Povezljivost: 3× HDMI 2.1 (eARC), 2× USB 2.0, 1× LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

479 €
529 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

Smart QLED TV z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) in diagonalo 125 cm (50"). Kvantni procesor 4K Lite, Q HDR (HDR10+ Adaptive, HLG), dvojni sprejemnik DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S2, operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, DLNA, HbbTV, video klici, igralni način, predvajanje prek USB, glasovno upravljanje (AJ). Povezljivost: 3× HDMI 2.1 (eARC), 2× USB 2.0, 1× LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

Partner: Mimovrste
11x
Mimovrste cena

Televizor Tesla 32M325BHS oblikuje diagonala 81 cm (32"), operacijski sistem VIDAA, LED tehnologija, ločljivost HD ter ostra in živahna slika.

149,99 €
179,99 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena

Televizor Tesla 32M325BHS oblikuje diagonala 81 cm (32"), operacijski sistem VIDAA, LED tehnologija, ločljivost HD ter ostra in živahna slika.

Partner: Mimovrste
5x

Samsung 43AU7092 televizor z diagonalo zaslona 109,2 cm (43'') in ločljivostjo zaslona 4K Ultra HD (3840 × 2160). Pametni televizor poganja operacijski sistem Tizen™.

309 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Samsung 43AU7092 televizor z diagonalo zaslona 109,2 cm (43'') in ločljivostjo zaslona 4K Ultra HD (3840 × 2160). Pametni televizor poganja operacijski sistem Tizen™.

Partner: Mimovrste
1x

Pametni televizor Philips 55PUS8118/12 oblikuje diagonala 139 cm (55"), svetlobni sij Ambilight, VRR in kratka zakasnitev za igranje iger, ločljivost 4K UHD ter ostra in živahna slika.

499 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Pametni televizor Philips 55PUS8118/12 oblikuje diagonala 139 cm (55"), svetlobni sij Ambilight, VRR in kratka zakasnitev za igranje iger, ločljivost 4K UHD ter ostra in živahna slika.

Partner: Mimovrste

Televizor QLED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) in diagonalo zaslona 138 cm (55"). Quantum Processor 4K Lite, Quantum HDR (HDR10+ Adaptive, HLG), DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S/S2 sprejemnik. Operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, samodejni način igre, predvajanje prek USB. Povezljivost: 3 × HDMI 2.1 (eARC), 2 × USB 2.0, 1 × LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

599 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Televizor QLED z ločljivostjo 4K Ultra HD (3840 × 2160) in diagonalo zaslona 138 cm (55"). Quantum Processor 4K Lite, Quantum HDR (HDR10+ Adaptive, HLG), DVB-T/T2 (HEVC/H.265)/C/S/S/S2 sprejemnik. Operacijski sistem Tizen, Wi-Fi, spletni brskalnik, Bluetooth, AirPlay, samodejni način igre, predvajanje prek USB. Povezljivost: 3 × HDMI 2.1 (eARC), 2 × USB 2.0, 1 × LAN, 1× optični zvočni izhod, 1× Cl+ (1.4).

Partner: Mimovrste

Pametni televizor Hisense 40A4K oblikuje diagonala 101.6 cm (40"), operacijski sistem VIDAA U6, ločljivost Full HD ter ostra in živahna slika. Podpira zvočno tehnologijo DTS HD in DTS Virtual X. Izboljševalec naravnih barv in način za šport AI.

249 €
269,99 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

Pametni televizor Hisense 40A4K oblikuje diagonala 101.6 cm (40"), operacijski sistem VIDAA U6, ločljivost Full HD ter ostra in živahna slika. Podpira zvočno tehnologijo DTS HD in DTS Virtual X. Izboljševalec naravnih barv in način za šport AI.

Partner: Mimovrste

55AU7092 televizor z diagonalo zaslona 139,7 cm (55,0").

419 €

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste

55AU7092 televizor z diagonalo zaslona 139,7 cm (55,0").

Partner: Mimovrste