Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo
0
na mesec

Digitalni fotoaparati

Digitalni fotoaparati predstavljajo precej zapleteno sestavljene elektronsko-optične naprave. Če želite razumeti njihovo sestavo in delovanje, morate nujno poznati njihove ključne sestavine, kako delujejo, prav tako tudi težave, omejitve in rešitve. Sama kakovost tovrstne naprave pa je zlasti odvisna od kakovosti objektiva ter vgrajenih leč, od velikosti in kakovosti svetlobnega tipala in še od vgrajenih algoritmov za obdelovanje vseh pridobljenih informacij v uporabno sliko.

Prikaži več

Razlika med klasičnim in digitalnim fotoaparatom

Ključna razlika med klasičnim in digitalnim fotoaparatom je v zapisu posnetka in v zaznavanju slike. Klasična vrsta fotoaparata uporablja sistem zaslonke, ki se med pritiskom na sprožilec praviloma odpre samo za kanček sekunde ter spusti svetlobo oziroma fotone na film. Slednji predstavlja posebno folijo, ki je premazana s fotoobčutljivo kemikalijo. Ta ob stiku s svetlobo spremeni svoje lastnosti. Če želimo dobiti sliko, moramo film na koncu še razviti.

Pri uporabi digitalnega fotoaparata ni bistveno drugače. Skozi leče v ohišje pridejo fotoni - do filma. V teh napravah je to enota CCD. Gre za posebno vrsto čipa, ki je pravokotne oblike z velikostjo stranice nekaj manj kot en centimeter. Optika poskrbi, da svetloba pade ravno na majhen CCD, ki ga sestavljajo številne fotodiode. To so celice, ki so občutljive na gostoto toka svetlobe. Diode poskrbijo, da se mimoidoči foton spremeni v električno napetost. Ta požene elektrone do elektronike. Le-ta na takšen način dobi sporočilo, koliko svetlobe je padlo na določeno diodo.

Vrste digitalnih fotoaparatov

Na voljo sta dve vrsti digitalnega fotoaparata. Obe sta se razvili iz klasičnega. To sta:

  • kompaktni digitalni fotoaparat,
  • digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat.

Digitalni kompaktni fotoaparat je najpreprostejši in najpogostejši tip fotoaparata. Vse takšne naprave vključujejo fiksni objektiv, ki ga ne moremo sneti z aparata ter zamenjati z drugim, kar pa za zahtevnejše uporabnike predstavlja precej veliko oviro. Za amaterje pa je takšen tip dobra izbira, saj jim naprava prihrani odstranjevanje nadležnega prahu na svetlobnem tipalu

Digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat je naprava, ki za usmerjanje svetlobe uporablja zrcalo. Slednje usmerja svetlobo iz objektiva navzgor, tja, kjer je prizma, ki svetlobo pošlje k optičnemu iskalu. Učinek je, da lahko vidimo tisto, kar fotografiramo. Ob pritisku na sprožilec se zrcalo umakne ter osvetli svetlobno tipkalo. Ta se nahaja na zadnjem delu. Tovrstne naprave so dobra izbira za profesionalno uporabo. Pomembnejši del njihove opreme so tudi objektivi, ki pa lahko stanejo celo več kot naprava sama.

Sestavni deli

Digitalne fotoaparate sestavljajo

  • tipalo, ki je eden od najpomembnejših delov naprave. Del pogosto imenujemo kar motor digitalnega fotoaparata;
  • CDD/CMOS senzor: CCD ima preprosto zgradbo na nivoju posameznega piksla, kar zagotavlja enostavnejšo in ugodnejšo izdelavo, večjo občutljivost svetlobe, dinamični razpon, manjši šum in boljšo kakovost zajetih podatkov. Ključna prednost CMOS senzorjev pa je manjša poraba električne energije, hitrejše delovanje sistema in boljša kakovost slike;
  • objektiv: v njem so leče, ki lomijo in prepuščajo svetlobo. Najpreprostejši objektivi imajo le eno lečo, najboljši so sestavljeni iz več deset leč;
  • LCD zaslon: leži na zadnjem delu ohišja. Ima tri osnovne naloge. Lahko se uporabi za pregledovanje že narejenih fotografij;
  • pomnilniška kartica: omogoča shranjevanje več slik

Pogosta vprašanja pri izbiri fotoaparata

Kateri so najpogosteje izbrani dodatki za fotoaparat?

Pri nakupu digitalnega fotoaparata se večina odloči tudi za nakup kakšnega koristnega dodatka. Na seznamu najpogosteje izbranih so spominske kartice in čitalci, bliskavice, baterije za fotoaparate, objektivi in torbice za zaščito.

Katere dejavnike je pri izbiri fotoaparata še dobro poznati?

Pri izbiri fotoaparata je treba biti pozoren na številne dejavnike oziroma parametre. Med drugim ne smete pozabiti niti na tip in format senzorja ter na vrsto napajanja. Najpogosteje so na voljo CCD ali CMOS senzorji. Večji kot bo senzor, več prostora lahko dobi vsaka slikovna pika. Večina sodobnih modelov tovrstnih naprav deluje na baterijo za ponovno polnjenje.

Določi parametre
Nikon CoolPix P950 fotoaparat Canon digitalni fotoaparat EOS 2000D + EF-S 18-55 IS + EF 75-300 DC
Nikon CoolPix P950 fotoaparat

Nikon fotoaparat CoolPix P950 ima 83-kratni optični zoom. Omogoča snemanje fotografij in videoposnetkov v ločljivosti 4K. Ponaša se s kompaktnim in prenosnim ohišjem.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Canon fotoaparat EOS 2000D z objektivom EF-S 18-55 IS Canon digitalni fotoaparat EOS 2000D + EF-S 18-55 IS + EF 75-300 DC
Canon fotoaparat EOS 2000D z objektivom EF-S 18-55 IS

Digitalni zrcalo-refleksni fotoaparat Canon EOS 2000D se ponaša z objektivom EFS 18–55IS, ima tipalo z 24,1 milijona slikovnih pik in 7,5 cm LCD zaslon. Odlikuje ga možnost oddaljene brezžične povezave, tehnologija NFC in program Canon Camera Connect.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Canon digitalni fotoaparat EOS 2000D + EF-S 18-55 IS + EF 75-300 DC Canon digitalni fotoaparat EOS 2000D + EF-S 18-55 IS + EF 75-300 DC
Canon digitalni fotoaparat EOS 2000D + EF-S 18-55 IS + EF 75-300 DC

Digitalni zrcalo-refleksni fotoaparat Canon EOS 2000D se ponaša z objektivoma EF-S 18–55 IS in EF 75–300 DC, ima tipalo z 24,1 milijona slikovnih pik in 7,5 cm LCD zaslon. Odlikuje ga možnost oddaljene brezžične povezave, tehnologija NFC in program Canon Camera Connect.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Canon fotoaparat PowerShot SX70 HS POLAROID Now 2 Everything Box instant fotoaparat
Canon fotoaparat PowerShot SX70 HS

Povečajte še tako majhne podrobnosti oddaljenih divjih živali. Posnemite osupljive širokokotne posnetke pokrajine s tem izjemno prilagodljivim in zmogljivim brezžičnim hibridnim fotoaparatom PowerShot SX70 HS s 65-kratno povečavo, ki združuje zabavo in profesionalni nadzor.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
FujiFilm Instax mini 12 kamera POLAROID Now 2 Everything Box instant fotoaparat
FujiFilm Instax mini 12 kamera

Ujemite najbolj nore in smešne trenutke svojega življenja ter jih takoj natisnite – spretni fotoaparat FujiFilm Instax mini 12 lahko svežo fotografijo posname v samo 90 sekundah. Ima prikupno obliko. Ponuja vrsto odličnih načinov fotografiranja, vključno z novo funkcijo popravljanja paralakse. Napaja se z 2 baterijami AA in lahko posname do 100 fotografij, dokler se baterije ne izpraznijo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
POLAROID Now 2 Everything Box instant fotoaparat POLAROID Now 2 Everything Box instant fotoaparat
POLAROID Now 2 Everything Box instant fotoaparat

20 % popusta s promo kodo POLAROID20SI na izbrane Polaroid fotoaparate. Ponudba velja do 31. 12. 2023 oz. do odprodaje zalog.

>Instantni fotoaparat Polaroid Now 2 ima objektiv z dvema lečama, natančno bliskavico, dvojni način osvetlitve, samosprožilec in litij-ionsko baterijo. Zajemite odlične fotografije in jih natisnite v trenutku. Pakiranje Everything Box vključuje tudi Double Color i-Type film.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Sony digitalni fotoaparat CyberShot DSC-RX100M3 Sony digitalni fotoaparat CyberShot DSC-RX100M3
Sony digitalni fotoaparat CyberShot DSC-RX100M3

100 € popusta s promo kodo SONYDECSI na izbrane Sony fotoaparate. Ponudba velja do 31. 12. 2023 oz. do odprodaje zalog.

Sony fotoaparat DSCRX100M3 se med drugim ponaša z objektivom Zeiss Vario Sonnar T*, CMOS senzorjem Exmor R tipa 1,0'' (13,2 × 8,8 mm), inovativno zasnovo in izjemnim elektronskim iskalom.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Canon fotoaparat PowerShot SX740 HS Sony digitalni fotoaparat CyberShot DSC-RX100M3
Canon fotoaparat PowerShot SX740 HS

Canon PowerShot SX740 HS se ponaša z objektivom s 40-kratno povečavo za vsako priložnost. Na voljo vam je pametni optični stabilizator slike, zato se vam ni treba bati, da bi vam tresenje fotoaparata pokvarilo fotografije.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
POLAROID GO fotoaparat, bel Sony digitalni fotoaparat CyberShot DSC-RX100M3
POLAROID GO fotoaparat, bel

20 % popusta s promo kodo POLAROID20SI na izbrane Polaroid fotoaparate. Ponudba velja do 31. 12. 2023 oz. do odprodaje zalog.

>

Analogna instant kamera je zaradi žepne zasnove idealna za vse priložnosti. Polaroid GO White je opremljen s samodejno bliskavico in časovnikom za najbolj kakovostne trenutke in je združljiv s foto papirji Polaroid Go. Zapestni trak je vključen.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Sony ILCE-6100LB brezzrcalni fotoaparat + SELP1650 objektiv Sony ILCE-6100LB brezzrcalni fotoaparat + SELP1650 objektiv
Sony ILCE-6100LB brezzrcalni fotoaparat + SELP1650 objektiv

100 € popusta s promo kodo SONYDECSI na izbrane Sony fotoaparate. Ponudba velja do 31. 12. 2023 oz. do odprodaje zalog.

Sony brezzrcalni fotoaparat ILCE-6100LB črne barve s priloženim objektivom SELP1650 se ponaša z natančnim samodejnim ostrenjem, upravljanjem na dotik, širokim razponom ISO in kompaktno zasnovo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Odlična cena
Nikon Z30 KIT 18-140 brezzrcalni fotoaparat (VOA110K003) Sony ILCE-6100LB brezzrcalni fotoaparat + SELP1650 objektiv
Nikon Z30 KIT 18-140 brezzrcalni fotoaparat (VOA110K003)

Nikon Z30 je visokokakovostni brezzrcalni fotoaparat, ki ga odlikujejo sijajne fotografije in osupljivi videoposnetki. Poleg dobite tudi objektiv NIKKOR Z DX 18–140mm f/3.5–6.3 VR pokrovček ohišja, polnilno baterijo, pas in kabel.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Aerbes Otroški Fotoaparat 32GB Sony ILCE-6100LB brezzrcalni fotoaparat + SELP1650 objektiv
Aerbes Otroški Fotoaparat 32GB

Otroci imajo svoj svet domišljije in ustvarjalnosti, zato jim podarite priložnost, da ta svet ovekovečijo s svojim lastnim fotoaparatom! Naš otroški fotoaparat je zasnovan posebej za najmlajše raziskovalce, z odličnimi funkcijami, ki bodo spodbudile njihovo ljubezen do fotografije.

na voljo predvidoma: 11.12. - 12.12.