Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo
0
na mesec

Kako izbrati videokamero?

Fotografije imajo svoj čar, pritegnejo pa tudi gibljive slike. Predvsem tiste iz videokamer, ki so že našle svoje mesto v številnih družinah. Za nekatere dogodke video preprosto ustreza, in to ne glede na to, ali imate majhne otroke ali pa le preprosto uživate v snemanju.

Iščete digitalno kamero? Kako izbrati najboljšo?

Kot vsak dober nakup se tudi nakup digitalne kamere začne s temeljitim premislekom.

  1. Koliko denarja sem za kamero pripravljen odšteti?
  2. Zakaj jo sploh želim kupiti?
  3. Želite v kamero ujeti svoje bližnje ali imate morda profesionalne ambicije?
  4. Kako boste posnetke shranjevali?
  5. Je za vas pomembno tudi, kako je kamera videti?

Izbira naj bo kombinacija vseh zgoraj navedenih odgovorov, vseeno pa je dobro že na začetku zmanjšati nabor izdelkov z določitvijo cenovnega razpona. Odločitev bo veliko lažja, če boste primerjali kamere sorodnega cenovnega razreda. Druga možnost je zapisati si funkcije, ki jih pri kameri potrebujete, in nato preveriti, koliko stane takšna kamera.

Kam boste posnetke shranjevali?

Kamere najpogosteje delimo na to, kje shranjujejo nastale posnetke. Govorimo o kamerah HDD in kamerah s spominskimi karticami.

Kamere HDD

Ta vrsta kamer ima podoben trdi disk, kot ga poznamo pri klasičnih računalnikih. Ta je seveda manjši, a načelo je enako: znotraj kamere je komponenta, na katero kamera shranjuje videoposnetke.

Prednost trdih diskov je njihova zmogljivost, ki lahko doseže tudi stotine GB. Na HDD lahko tako shranite veliko ur posnetkov. Kamere HDD so idealne za snemanje na dopustu, porokah ali podobnih dogodkih, na katere ni nepraktično jemati veliko spominskih kartic in jih menjati.

Poleg tega kamere HDD običajno ponujajo tudi izbiro in lahko delajo tudi s karticami. To je uporabno na primer v okoliščinah, ko zmogljivost trdega diska ni več dovolj. Videoposnetek z diska enostavno prenesete na računalnik ali DVD-zgoščenko, ki ima snemalnik s HDD.

Seveda imajo kamere HDD tudi slabosti. Za nekoga je lahko neugodna odsotnost klasičnega iskala, ki ga za sedaj nima še nobena kamera HDD. Poleg tega je trdi disk razmeroma občutljiv, zato kamera ne prenese grobega ravnanja. Te kamere so tudi večje.

Kamere s spominskimi karticami

Kamere s spominskimi karticami so trenutno zelo razširjene. So zelo kompaktne, saj je kartica majhna, in prenesejo tudi bolj grobo ravnanje. Spominske kartice morate kupiti le ob nakupu kamere, potem pa vam zanje ni več treba zapravljati, saj se ponašajo z dolgo življenjsko dobo. Posnetke pa je izredno enostavno prenesti na računalnik.

Kakovost in vrste zapisov

Vemo, kam lahko kamere posnetke shranjujejo. Zdaj pa še beseda o tem, kakšne kakovosti posnetkov ponujajo.

Zapis v kodeku

Kar kamera posname, že shrani stisnjeno, torej na nek način spremenjeno in zmanjšano. Velika prednost je, da tak videoposnetek zavzame manj prostora, delo z njim pa je hitrejše in manj zahtevno za zmogljivosti računalnika.

Zapis v polni visoki ločljivosti (Full HD)

Videosekvence se snemajo z ločljivostjo 1920x1080 slikovnih pik. Tak videoposnetek je primeren za predvajanje na LED- ali plazemskih televizorjih. Vendar bodite pozorni pri starejših televizorjih, pri katerih najdete navedbo HD Ready. To pomeni, da je televizor združljiv z ločljivostjo Full HD, vendar pa videoposnetka ta ni zmožen predvajati v njegovi celotni resoluciji.

Senzorski čip

Za konec morate vedeti, katere vrste senzorskih čipov obstajajo - komponente, katerih naloga je snemanje slike.

  1. Klasičen čip z 800.000 slikovnimi pikami boste našli pri večini osnovnih modelov. Občasno razpolagajo tudi z večjimi ločljivostmi, vendar to nima velikega vpliva na kakovost videoposnetkov. Najbolj pripomorejo k boljšim fotografijam.
  2. Izredno priljubljene so profesionalne ali ljubiteljske kamere s tremi čipi. Njihova glavna prednost je, da vsak izmed treh čipov skrbi za eno barvo iz osnovnega spektra RGB, torej za rdečo, modro in zeleno. Pozneje kamera te tri barve poveže in tako nastane zelo dober barvni posnetek z dobro dinamiko. Takšne kamere so primerne predvsem za snemanje na prostem, kjer se njihov potencial v celoti izkoristi.
  3. Naslednja tehnologija je t. i. čip CMOS, ki ima boljšo dinamiko in natančnost barv, vendar večinoma ne toliko kot zgoraj navedena tehnologija. Je pa bolj učinkovita v notranjih prostorih ali kjer koli, kjer je svetloba slaba.

Preverite še ostale nakupovalne vodiče iz kategorije Foto oprema: