Droni in dodatki za drone

Drone najlaže označimo kot daljinsko vodena brezpilotna letala. Praviloma jih poganjajo štirikraki propelerji. Najpogosteje jih uporabljamo zgolj za zabavo za snemanje in fotografiranje najrazličnejših dogodkov. Sama izbira takšne naprave pa je odvisna zlasti od namena uporabe.

Prikaži več

Vrste dronov

Na voljo je več različnih vrst dronov:

 • trikopterji,
 • kvadrokopterji,
 • heksakopterji,
 • oktakopterji.

Trikopterji so poznani predvsem po odlični vodljivosti, kljub temu pa imajo precej nizko zmogljivost. Ne prenesejo dodatne kamere ali drugih dodatnih obremenitev. Niso preveč dobro odporni na vremenske vplive. So najprimernejša izbira za začetnike ter za akrobatsko ali tekmovalno letenje.

Kvadrokopterji veljajo za enega od najpogostejših tipov drona. Znani so po odličnem kompromisu med okretnostjo in stabilnostjo. Zagotavljajo dovolj moči za prenos manjše kamere. Primerni so za običajno rabo.

Heksakopterji so droni s šestimi propelerji. Zmožni so nositi večjo kamero a lahko kljub temu razvijejo precej visoke hitrosti. Ponujajo visoko stabilnost tudi v močnejšem vetru. Njihova okretnost pa je precej nizka.

Oktakopterji so primerni za prenašanje težje kamere oziroma tovora. Zmožni so leteti tudi več kot 100 kilometrov na uro. Primerni so za profesionalce – predvsem zaradi visoke zmogljivosti ter težjega manevriranja. Tudi v močnem vetru so izjemno stabilni.

Ključni parametri pri izbiri drona

Pri izbiri drona je torej v ospredju namen uporabe. Obenem so ključne še naslednje lastnosti:

 • velikost in teža,
 • nosilnost,
 • vrsta prenosa signala in frekvenca,
 • najdaljši čas letenja,
 • obseg signala regulatorja,
 • upravljanje,
 • ločljivost kamere.

Težji in večji droni so manj prenosljivi in se slabše manevrirajo. Kljub temu omogočajo večjo stabilnost, več moči in lahko prenašajo težje tovore. Praviloma so bolj vzdržljivi.

Nosilnost je ključna za drone, ki vključujejo nosilec za kamero. Sama obremenitev zmanjša zmogljivost, a dron je še vedno sposoben leteti, a pod pogojem, da se dovolj dobro upošteva omejitve obremenjevanja.

Mini droni in cenejši droni za otroke nasploh se lahko upravljajo samo s telefonom. Pri tem se uporablja bluetooth povezava, ki ima doseg 20 metrov. Droni za zahtevnejšo rabo imajo doseg več kilometrov.

Povsem osnovni dron z enim polnjenjem zmore zdržati samo nekaj minut. Bolj napredni tip lahko zdrži tudi do več deset minut. Čas letenja podaljšujemo z možnostjo zamenjave baterije. Rezervne baterije zagotavljajo, da naprava lahko neprekinjeno leti več kot uro.

Cenejši droni se lahko upravljajo samo s telefonom oziroma tablico, lahko tudi z aplikacijo. Takšno upravljanje je seveda precej manj natančno in zato pogosto nagnjeno k napakam. Boljša izbira je daljinsko vodenje drona. V tem primeru komande ne zakrivijo slike, obenem je način upravljanja bistveno bolj natančen.

Pogosta vprašanja pri izbiri drona

Katere funkcije lahko vključuje dron?

Med najpogostejše funkcije sodijo: vgrajena kamera, WiFi, internetni video prenos, GPS, Bluetooth, Vrnitev domov, Waypoints, Follow me.

Vgrajena kamera predstavlja del telesa drona. Tako zunanje kamere ni treba pričvrstiti posebej. WiFi omogoča brezžični prenos podatkov ali fotografij. GPS pa na primer uporabniku omogoča ključne podatke o letu, prav tako boljšo navigacijo ter lažjo kontrolo naprave.

Iz česa so izdelani droni?

Cenovno dostopnejši droni so navadno izdelani iz plastike različnih kakovosti. Bolj kakovostne naprave so narejene iz različnih lahkih zlitin ali iz bolj trpežnih materialov – najpogosteje iz laminata, karbonskega vlakna ali iz duraluminija. Za vrhunske modele je značilno, da imajo tudi odstranljive dele, ki se lahko pri poškodbi preprosto zamenjajo. To pomeni, da ni treba kupovati novega drona.

89 artiklov
PGYTECH Trda prenosna torba za DJI Mavic 3

na voljo predvidoma: 10.2. - 13.2.

PGYTECH Prenosna torba za DJI Mavic Mini / DJI Mini 2

na voljo predvidoma: 10.2. - 13.2.

Xplore Dron Hawk X20 XP9611

na voljo predvidoma: 13.2.

DJI Mini 3 Fly More Combo dron (GL) (CP.MA.00000610.01)

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Mavic Mini 2 Fly More Combo dron

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Care Refresh 1-Year Plan (DJI Air 2S) EU

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Mini 3 Pro (DJI RC) dron (CP.MA.00000492.01)

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Avata Pro-View Combo dron (DJI Goggles 2 očala)

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Air 2S Fly More Combo dron

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Mini 3 Pro dron (CP.MA.00000488.01)

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
DJI Care Refresh 2-Year Plan (DJI FPV) EU

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste