Zabava za vaše najmlajše: Samostojna igra

Delate od doma in se težko skoncentrirate, če otrok neprestano teka okoli vas? Za vas imamo par nasvetov, kako skozi igro zaposliti vaše najmlajše člane družine.

1. Risanje in barvanje

Umetnosti ni nikoli dovolj! Še posebej, če so umetniki prav vaši najbližji. Zato pripravite mali studio za svojega Picassa, zaščitite tla in mizo, nanjo položite velik kos papirja, barvice in flomastre in dajte otroku nalogo, da nariše:

  • Popoln dan,
  • najljubši kraj,
  • živali v živalskem vrtu,
  • potovanje,
  • babico, dedka, teto in strica.

Umetnine vstavite v okvir in jih obesite na zid, tako boste otroka motivirali, da nariše še več risbic.

2. Lutkovna predstava

Otrok naj iz rolic toaletnega papirja ustvari vse like, ki bodo zvečer igrali v lutkovni predstavi. Lahko so to družinski člani, sošolci, živali ali domišljijski liki.

Naš nasvet: Ne pozabite na babice in dedke. Če se spoznajo na tehnologijo, lahko preko video klica tudi oni gledajo veliko lutkovno predstavo v vaši dnevni sobi.

3. Mali asistent

Delate od odma? Poleg svoje mize postavite še eno manjšo mizico in jo opremite kot svojo, ter otroka poimenujte za svojega osebnega pomočnika.

Malemu pomočniku dajte naslednje naloge:

  • Naj razvrsti datoteke in papirje po velikosti/barvi.
  • Naj ošili vse svinčnike.
  • Naj na papir nariše prezentacijo o svojih plišastih igračkah. Na mizo pomočnika postavite tudi kalkulator in plišasto igračo.

Na mizo pomočnika postavite tudi kalkulator in plišasto igračo.

4. Družabne igre za enega

Če je vaš otrok nekoliko starejši, se bo hitro zamotil z družabnimi igrami za eno osebo. Ne bodite presenečeni, obstaja kup takšnih iger, preverite tukaj. Najstnike pa brez težav zamotite z igrami na mobilnem telefonu ali računalniku.

5. Inventura igrač

Če ima vaš otrok doma polne škatle igrač, je čas, da jih pospravite. Z večino igračse morda sploh ne igra več, zato vam po nepotrebnem zavzemajo prostor in lovijo prah. Zadolžite otroka, da razvrsti igrače in izpostavi tiste, s katerimi se ne igra več. Razložite mu, da to ni kazen, vendar odraslo obnašanje, igrače pa podarite dobrodelnim društvom.

6. Inventura garderobe

Podobno kot s pospravljanjem igrač, naj otrok pomaga pri pospravljanju in razvrščanju lastnih oblačil. Majice lahko razvrsti po barvah, preveri, katere kose oblačil je prerastel in katere želi darovati dobrodelnim ustanovam.

7. Bunker

To je preprosta aktivnost: naj otrok zgradi bunker v stanovanju, za to potrebuje stole, odeje in pregrinjala, vzglavnike. V bunker si lahko prinese tudi knjige in prigrizke za več ur zabave!

8. Otroška knjiga

Otroci imajo veliko slikanic, ampak ali je vaš najmlajši že kdaj ustvaril svojo slikanico? Potrebujete le nekaj listov papirja in idejo! Naj otrok dobro razmisli o razvoju zgodbe in nariše dele zgodbe. Ko je slikanica končana, jo spnite in postavite na knjižno polico, kot ostale knjige. Ta aktivnost zna trajati več ur 😊.

9. Aplikacije za delo

Starejši otroci imajo pogosto več znanja o mobilnih aplikacijah, kot vi. Prosite jih, da vam najdejo 10 aplikacij, ki vam bodo olajšale delo.

10. Puzzle

Imate v omari kup sestavljank, ki jih že sto let niste uporabljali? Zdaj je čas, da jih zopet vzamete iz omare, saj bodo zagotovo zaposlile najmlajše vsaj za nekaj časa.

>> Sestavljanke lahko najdete tudi na mimovrste.com. <<

11. Didaktične igrače

Najmlajše otroke boste najlažje zaposlili z didaktičnimi in poučnimi igračami. Zahvaljujoč tem igračam, bodo otroci skozi igro:

  • Spoznali barve in oblike,
  • razvijali logično mišljenje, fino motoriko in koordinacijo.

>> Didaktične in razvojne igrale najdete tudi na mimovrste.com <<

Ne pozabite – Varno in zanesljivo vam dostavimo vse kar potrebujete, da ostanete skupaj doma. #SkupajVVsem