Kako izbrati žar?

Poletje je v naših krajih relativno kratko in zato ga želimo čim bolj izkoristiti. Hrana, pripravljena zunaj na žaru, ponuja priložnost, da se lahko s prijatelji in družino usedemo zunaj na soncu in uživamo v dobrotah z žara. Toda kateri žar izbrati, če je ponudba tako široka?

>Žar s prijatelji – ena izmed najbolj priljubljenih poletnih aktivnosti. Sedaj samo najti pravi žar

Žar s prijatelji – ena od najbolj priljubljenih poletnih aktivnosti. Zdaj moramo le še najti pravega.

Splošna načela za izbiro žara

 • Vedno vztrajajte pri varni uporabi in zadostni stabilnosti žara, saj obstaja možnost, da pride do opeklin ali celo požara.
 • Izberite masiven žar, tako da bo zdržal tudi nenadne sunke vetra ali udarce. Ne pozabite niti na kakovostno zunanjo in notranjo izvedbo, da vam bo žar služil tudi po nekaj letih.
 • Rešetka je srce žara, mora biti iz inoxa ali litega železa, prekrita s kakovostnim emajlom, in mora zavzeti čim večjo površino, da bo toplota enakomerno razdeljena po celotnem prostoru.
 • Več delov morate sestaviti, večje je tveganje za kasnejše nestabilnosti. Vsi deli se morajo enostavno čistiti - bodisi se enostavno odstranijo ali pa so dostopni.
 • Pokrov je lahko skoraj na vsakem žaru – ali je vključen v dostavo ali pa ga je mogoče dokupiti. Znatno poveča uporabnost le v primeru, da se popolnoma zapre in tesni. Prednost je, če vsebuje toplomer in nastavljivo ter preprosto obvladljivo ventilacijo.
 • Držala in ročaji morajo biti robustni, toplotno neprevodni in se morajo enostavno prilegati na roko.

Na podlagi česa kupiti žar?

Ponudba je raznolika, zato moramo natančno vedeti, katero vrsto žara in funkcije potrebujemo. Pri tem nam bodo pomagali odgovori na vprašanja:

 • Kateri žar želite – plinski, električni, na oglje?
 • Kako pogosto boste pekli in koliko časa boste imeli za pripravo?
 • Za koliko ljudi boste pekli?
 • Kje boste pekli – v odprtem prostoru ali na terasi?
 • Kakšne so vaše finančne omejitve?
 • Koliko imate na voljo prostora za shranjevanje žara izven sezone in koliko časa želite nameniti njegovemu čiščenju ter vzdrževanju?

Električni žari

Električne žare lahko delimo na kontaktne žare in odprte žare.

Kontaktni žari imajo v primerjavi z odprtimi tudi drugo zgornjo grelno ploščo, tako da koristite toploto dveh grelnih površin naenkrat. Zgornjo grelno ploščo je pri nekaterih modelih mogoče zakleniti tako, da se ne dotika pripravljene hrane, kar je pripravno predvsem pri peki rib ali zapekanju. Nekateri žari omogočajo tudi odprtje obeh površin na 180°, s čimer iz kontaktnega žara takoj naredite odprt žar.

Večina kontaktnih žarov ima teflonsko površino proti prijemanju, toda pri odprtih žarih imate večji izbor plošč – poleg teflona so na voljo keramična plošča, kamen ali terakota.

Grelna plošča pri kontaktnih in odprtih žarih je lahko ravna, rebrasta ali kombinirana. Nekateri modeli imajo namesto plošče celo klasično rešetko. Odprti žari obstajajo tudi v različici raclette, kjer je mogoče na ponvah pod grelno površino ogrevati druga živila ali topiti sir.

Električni žar je zelo primeren, če želite peči v hladnejšem obdobju, na terasi ali v zaprtih prostorih. Pri žarih, ki so primerni za pripravo hrane za 1-3 osebe, se običajno uporabljateflonska plošča, v kateri je vgrajena spirala za ogrevanje. Spirala je srce žara, zato mora biti dovolj močna, kakovostna in dostopna zaradi enostavnega čiščenja.

Pri uporabi večje grelne površine boste v ponudbi našli tudi XL električne žare, za večjo družbo pa se običajno uporablja samostojna rešetka, pod katero je spet spirala (pri nekaterih modelih jo je mogoče pokriti z vulkanskim kamenjem, zaradi česar je podoben aparatu za pripravo francoskega raclette). Veliki prednosti te vrste žara sta preprosto upravljanje in hitrost, s katero je žar pripravljen za peko, in sicer brez tega, da bi potrebovali oglje ali drva.

Električni žar v kombinaciji z raclette žarom

Električni žar v kombinaciji z žarom raclette

Edina slabost električnih žarov je v tem, da ste prikrajšani za ta »avtentični« vonj po žaru in priprava je možna le tam, kjer je električna energija. Za najbolj priljubljena proizvajalca električnih žarov veljata Tefal in Sencor.

Kaj mora imeti električni žar?

 • kakovostno ploščo s premazom proti prijemanju
 • možnost nastavitve temperature
 • nastavljiv naklon spodnje plošče za odtekanje odvečne maščobe v zbirno posodo
 • odstranljivo zbirno posodo
 • svetlobno indikacijo delovanja žara in pravilne temperature

Žari na oglje

Žari na oglje spadajo med najbolj prodajano vrsto predvsem zaradi nizke nakupne cene in preproste uporabe. Toplota nastaja s postopnim izgorevanjem oglja ali briketov, priprava pa je zaradi tega daljša in je treba pridobiti določeno prakso, dokler se ne doseže popoln rezultat, saj morate žar znati dobro segreti.

Šele čez nekaj časa boste lahko uganili pravilno temperaturo za vstavitev mesa (ne sme se pripekati na rešetko). Pravilno segreto oglje je prekrito s sivo plastjo zgorelega oglja. Temperaturo lahko testirate tudi »ročno«, če nad rešetko ne morete držati roke dlje kot 10 sekund. Temperaturo je mogoče nastaviti le z zračnimi odprtinami, ki jih mora biti dovolj, upravljanje pa naj bo preprosto. Maščoba med pripravo hrane odteka neposredno na oglje, kar lahko zmanjšamo le z oceno pravilne temperature in z uporabo zbirne posode ali aluminijastega pladnja, ki se postavi neposredno na oglje. Okus in vonj tako pripravljenega mesa je nezamenljiv in zelo priljubljen. Med najpomembnejše proizvajalce teh žarov spadajo blagovne znamke Myard, Campingaz, Weber, Happygreen, Activa, Fieldmann in Hecht.

Žar na oglje s pokrovom in praktičnimi odlagalnimi prostori

Žar na oglje s pokrovom in praktičnimi odlagalnimi prostori

NAMIG: Oglje segrejete veliko bolje in enakomerno s t. i. zaganjalnikom za oglje.

Kaj mora imeti žar za oglje?

 • kakovostno in trdno zasidrano rešetko
 • kakovostno obvladovanje dovoda zraka
 • nastavljivo višino rešetke
 • samostojno posodo za pepel, če je le mogoče iz inoxa
 • pokrov za zaprtje z ventilacijsko odprtino
 • ročaj in odlagalni prostor iz termoplastičnega materiala, odpornega na visoke temperature
 • prenosljivost
 • močno konstrukcijo, da se ne premika

NAMIG: Lahko izberete žar 3 v 1 – deluje kot žar in dimnica, na njem pa lahko pripravljate tudi hrano na sopari, tako da vstavite posodo z vodo. V ponudbi ga najdete hitro, saj izgleda kot C3PO iz Star Wars.

Plinski žari

V skupino plinskih žarov spadajo majhni žari kot tudi veliki modeli z več kot tremi gorilniki. Najpogosteje jih ljubitelji ražnjev kupujejo za v vaške kuhinje in so odlični, če pečete pogosto in za veliko gostov, rezultat pa zadosti zahtevam profesionalnega kuharja.

Kot vidite, plinski žar višje kategorije prej spominja na polnovreden kuhinjski aparat

Kot vidite, plinski žar višje kategorije prej spominja na enakovreden kuhinjski aparat

.

Pri kompaktnih potovalnih žarih bodite pozorni na enostavnost montaže, dimenzije v razstavljenem in zloženem stanju ter skupno težo. Ne pozabite, da morate nositi s seboj še plinsko jeklenko, zato so idealni žari, ki nudijo »napajanje« iz plinske kartuše.

Žari srednje velikosti se pogosto proizvajajo v setih, v katerih poleg žara dobite na primer ploščo za odtekanje maščobe, litoželezno grelno ploščo, podstavek za posode, ponev, vok in podobno. Vse dele je mogoče zložiti vase in jih pokriti s pokrovom. Pokrov na žaru pravzaprav ustvari pečico.

Veliki žari nudijo tri in več gorilnikov, ki morajo biti razporejeni tako, da se toplota enakomerno razdeli po celotni grelni plošči in ne le pod samimi plinskimi gorilniki. Najbolj kakovostni modeli predstavljajo tehnološko odličnost in med njihove najbolj kakovostne proizvajalce spada Campingaz. Celoten zunanji plašč, vključno z omarico, je običajno iz inoxa, litoželezne rešetke z emajlirano plastjo pa so preproste za vzdrževanje in imajo dolgo življenjsko dobo. V pokrovu je nameščen termometer in v mnogih primerih tudi grelna rešetka z motorčkom. Med največjimi prednostmi sta hitrost uporabe in zelo dobra regulacija toplote.

Kaj mora imeti plinski žar?

 • enostavno vžiganje vsakega gorilnika posebej (piezo vžig – hitri vžig)
 • kakovosten material gorilnikov – idealen je inox
 • povezavo s propan/butansko jeklenko – ni vedno del proizvoda!
 • samostojen plinski gorilnik
 • kolesca, odporna na udarce za enostavno upravljanje
 • odlagalne prostore okoli žara
 • dovolj prostora za shranjevanje plinske jeklenke

Vrste plinskih žarov

Plinske žare lahko razvrstimo v tri osnovne tipe, in sicer na kontaktne žare, vulkanske žare in žare s tehnologijo RBS.

Vulkanski žari

Spadajo v skupino plinskih žarov, vendar so gorilniki dopolnjeni z vulkanskim kamenjem. Le-to se s plinom ogreva in zelo hitro absorbira toploto. Porozna površina vpije veliko količino maščobe, ki kaplja iz mesa, zmanjšata se produkcija škodljivih snovi in možnost razplamtenja ognja. Neprecenljiva je samočistilna sposobnost vulkanskih kamnov, zaradi katerih ni treba odstranjevati maščobe ali pepela. Po vsaki končani peki pa jih je treba ogreti na maksimalno temperaturo za vsaj pet minut, da zgorijo vse nečistoče.

Vulkanski kamni se včasih kombinirajo z litoželeznimi ploščami, ki omogočajo cvrtje in praženje jedi v testu ali mesa, naloženega v marinadi z jajcem. Pri običajni uporabi kamni zdržijo eno sezono. Ko se začnejo drobiti, je čas za njihovo zamenjavo.

Žar s tehnologijo

RBS

Tehnologija RBS je najsodobnejši način peke na žaru - keramični gorilniki so nameščeni na straneh posode za žar, s čimer se izloči možnost vžiga odtekajoče maščobe in sokov. Toplota se lahko natančneje regulira, zato uporaba briketov za žar ali vulkanskih kamnov ni nujna. Ti imajo bolj estetsko funkcijo. Pri nekaterih modelih so del dostave.

Kontaktni žari

Za prenos toplote se uporabljata predvsem žar rešetka in plošča, ki se segrejeta na maksimalno toploto in zaradi uporabljenega materiala (lito železo) odlično akumulirata in oddajata toploto. Pod rešetko teh žarov so nameščeni gorilniki, katerih toplota je enakomerno razdeljena s pomočjo posebnega kovinskega profila (razdelilniki toplote) po celotni površini, na kateri se peče.

Žari po kategorijah