Tetra plenice se po letih vračajo in postajajo vse bolj priljubljene. Vendar je razvoj napredoval in tudi uporaba tetra plenic je postala veliko enostavnejša. Predstavljajo ekološko rešitev, ki družinskega proračuna ne obremeni v tolikšni meri, kot uporaba pleničk za enkratno uporabo.

Prikaži več

Prednosti in slabosti tetra plenic

Največjo konkurenco tetra plenicam predstavljajo otroške plenice za enkratno uporabo . Kakšne so prednosti in slabosti tetra plenic?

+ ekološke - manj vpojne
+ večkratna uporaba, pri kateri ne nastanejo odpadki - zahtevnejše vzdrževanje (pranje, likanje)
+ zračne
+ likanje je nujno samo v prvih šestih tednih
+ gospodarna rešitev

Vrste tetra plenic

Kvadratne tetra plenice

Najbolj klasične tekstilne plenice. Prednost je zlasti njihova vsestranskost. Uporabljamo jih lahko za previjanje, kot podlogo za dojenčka, med dojenjem ali za zaščito pred soncem.

Na kaj se je treba osredotočiti pri izbiri klasičnih kvadratnih tetra plenic:
 • Material – plenice so običajno izdelane iz bombaža, biobombaža ali bambusa.
 • Bombaž (flanela in frotir) – prednost je nizka cena in dolga življenjska doba, flanela je bolj vpojna, vendar se počasneje suši, frotir pa ravno obratno, hitreje se suši, a je njegova vpojnost slabša.
 • Biobombaž – ekološko pridelan bombaž, bolj zračen, zdravju prijazen in ne povzroča alergijskih reakcij.
 • Bambus – odlikuje ga večja mehkost (gladkost) materiala, odlična vpojnost in protibakterijske lastnosti.
 • Dimenzije – najpogostejše dimenzije kvadratnih plenic so 70 × 70 cm
 • Gramatura – višja kot je gramatura, boljša je vpojnost plenic, pri izbiri se osredotočite tudi na površinsko maso tkanine, višja kot je, bolj vpojne bodo pleničke.
 • Dizajn – v današnjem času so na voljo klasične bele ali barvne plenice in priljubljene plenice s potiskom
 • .

Zgornje hlačne plenice

Zgornje hlačne plenice so nepogrešljiv dodatek za tetra plenice. Poskrbijo, da plenica ostane na mestu in vlaga ne pride v stik z oblačili. Glede na uporabljeni material razlikujemo več vrst takšnih plenic. Vsem pa je skupna zračnost, možnost pranja in razpoložljivost v različnih velikostih. Zapenjamo jih na ježka ali s pritiskači.

Material hlačnih plenic – zgornje hlačke se izdelujejo iz trpežnih in zračnih materialov.

 • Volna – izjemno zračen material, vsebuje lanolin, ki ima odlične protibakterijske lastnosti in vpija urin, ni potrebno pogosto pranje, primerno za občutljivo kožo, zelo kakovosten material in nekoliko višja cena.
 • Fleece – ni vodoodporen, vendar odbija vlago, ne vpija urina, zato je potrebno pogosto pranje, primerno za čez noč za majhne otroke.
 • PUL – hlačke s poliuretanskim premazom, ki ima podobne učinke kot softshell, zračen in nepremočljiv material, hlačke imajo dolgo življenjsko dobo in so pralne ter primerne za vsakodnevno nošenje.

Snap in one (SIO)

Včasih jih imenujemo tudi All in two (AI2). Gre za zgornje neprepustne hlačke, h katerim z notranje strani s pritiskači pritrdimo vpojno plenico.

Prednosti in slabosti pleničk Snap in one

+ enostavna in hitra uporaba - nepopolno prileganje h koži
+ prilagodljive, lahko jih kombiniramo z drugimi vrstami plenic
+ vpojni del lahko sušimo v sušilnem stroju

All in one (AIO)

Na prvi pogled izgledajo kot pleničke za enkratno uporabo, vključujejo vse v enem – vpojni in neprepustni del. Gre za neprepustne hlačke z všito vpojno pleničko. Primerne so kot dopolnitev ostale opreme za primere, ko morate dojenčka hitro previti.

Prednosti in slabosti pleničk All in one

+ preprosta in hitra uporaba, enako kot v primeru pleničk za enkratno uporabo - višja cena
+ celotno pleničko lahko peremo v pralnem stroju
+ na voljo veliko barv in vzorcev

Ločevalne plenice

Tanke plenice, ki jih vstavimo med tekstilno pleničko in otrokovo kožo. Izboljšajo vpojnost, otrokovo kožo zaščitijo pred vlago in olajšajo pranje. Poznamo ločevalne plenice za enkratno uporabo ter pralne različice.

Kopalne tekstilne plenice

Takšne pleničke so opremljene z neprepustnim slojem iz PUL za zaščito pred vdorom vode. Za razliko od pleničk za enkratno uporabo jih lahko operemo v pralnem stroju in uporabimo večkrat.

Več informacij:

Na tržišču najdemo pleničke z enotno velikostjo ali več velikostmi. Enotna velikost je primerna za otroke od rojstva naprej, vendar se slabše prilagaja rastočim otrokom. Pleničke z več velikostmi se bolje prilagajajo otrokovemu telesu, vendar je nabavna cena nekoliko višja. Na voljo so v treh velikostih (S, M in L).

Cena

Nabavna cena ene tetra plenice je v primerjavi s pleničkami za enkratno uporabo višja, vendar so takšne pleničke zaradi dolge življenjske dobe na dolgi rok bolj gospodarne.

NAMIG!

Poleg tetra pleničk boste potrebovali tudi druge pripomočke za previjanje. Preglejte našo ponudbo vlažilnih robčkov in podlog za previjanje.

Bambinomio Safari Celebration muslin bombažne plenice, 3 kosi
2x

Bambinomio Safari Celebration muslin bombažne plenice, 3 kosi

15,90 €
14,16 €
Zadnji kos!

Mehke večnamenske muslin plenice Safari Celebration v praktičnem pakiranju s 3 kosi znamke Bambino Mio so primerne za dojenčkove vsakodnevne potrebe. Izdelane so iz 100 % bambusove viskoze. Izdelek je primeren kos otroške opreme, za brisanje ali kot odejica.

Dostava Mimovrste
XKKO bambusove plenice BMB Scandinavian, 70 x 70 - Mint, zelene
12x

XKKO bambusove plenice BMB Scandinavian, 70 x 70 - Mint, zelene

11,50 €
Zadnji kos!

Izjemno prijetne plenice XKKO BMB 70 × 70 cm iz mešanice bambusove viskoze in bombaža. Lepljenje v povezavi z uporabljenim materialom zagotavlja izjemno mehkobo in vpojnost. Plenice XKKO BMB ne povzročajo alergijskih reakcij, bambusova viskoza pa je antibakterijska.

Dostava Mimovrste
T-tomi TETRA plenice iz blaga, 5 kosov, bele
18x

T-tomi TETRA plenice iz blaga, 5 kosov, bele

8,62 €
8,27 €
Zadnji kos!

T-Tomi TETRA plenice iz blaga, 5 kosov v velikosti 70 × 70 cm. Izdelane so iz visoko kakovostnega čistega bombaža, ki zagotavlja večjo vpojnost in mehkobo med uporabo. Tudi pri vsakodnevni uporabi plenice še vedno ohranjajo svojo obliko, zaradi svoje visoke kakovosti izdelave.

Dostava Mimovrste
-24%
XKKO bambusove plenice Little Stars, 70 x 70, Silver Mix
37x

XKKO bambusove plenice Little Stars, 70 x 70

12,76 €
9,64 €

Izjemno prijetne plenice XKKO BMB 70 × 70 cm iz mešanice bambusove viskoze in bombaža. Lepljenje v povezavi z uporabljenim materialom zagotavlja izjemno mehkobo in vpojnost. Plenice XKKO BMB ne povzročajo alergijskih reakcij, bambusova viskoza pa je antibakterijska.

Dostava Mimovrste
BabyOno plenice, 3 kosi, sive
115x

BabyOno plenice, 3 kosi

7,73 €
6,80 €

Izjemno mehke plenice so nenadomestljive tako za novorojenčke kot rudi za manjše otroke. Muslin je dvoslojen tetra 100% bombaž, ki ga odlikuje izredna lahkost in zračnost Plenice, ki so izdelane iz tega materiala se lahko uporabljajo od prvega dne življenja – uporabljate jih lahko kot lahko odejo, zamenljivo podlogo, brisačo atd. Uporabljate jo lahko tudi kot odejo med dojenjem za zaščito oblačil (predvsem ramen) pri nošenju otroka. So v veliko pomoč pri številnih različnih dejavnostih. Komplet vključuje 3 kose plenic: 2 od njih sta okrašeni s pisanimi potiski, tretja pa je enakomerno obarvana.

Dostava Mimovrste
-22%
XKKO večplastne bambusove plenice Natural, Infant (6 kosov)
25x

XKKO večplastne bambusove plenice Natural, Infant (6 kosov)

14,99 €
11,65 €

XKKO BMB bambusove plenice s štirimi sloji na robovih in osmimi sloji v sredini. Plenice BMB so higienske, ne povzročajo alergijskih reakcij, bambusova viskoza pa je antibakterijska.

Dostava Mimovrste
to.to tetra plenice, 3 kosi
14x

to.to tetra plenice, 3 kosi

6,99 €
6,02 €

Plenice, izdelane iz 100 % bombažne tkanine, so namenjene povijanju in osebni negi dojenčkov in otrok.

Dostava Mimovrste
-17%
XKKO plenice iz Bio bombaža, Stari časi, 70 x 70, listi lipe
27x

XKKO plenice iz Bio bombaža, Stari časi, 70 x 70

11,37 €
9,35 €

Otroške plenice narejene iz organskega bombaža XKKO Organic, 70 × 70 cm iz certificiranega BIO bombaža z največjo težo na evropskem trgu! V primerjavi z navadnimi bombažnimi plenicami, so BIO bombažne plenice bistveno udobnejše in mehkejše.

Dostava Mimovrste

Tetra plenice

Ste se odločili uporabljati ekološke tetra plenice? V spletni trgovini mimovrste.com lahko izbirate med pestro ponudbo tetra plenic različnih vrst! Našli boste ugodne pleničke visoke kakovosti!

Bogato izbiro bambusovih pleničk ponuja proizvajalec XKKO. Kakovostne tetra pleničke z različnimi vzorci proizvaja T-Tomi. Poleg tega lahko izbirate tudi med znamkami Scamp, Perlan, Lassig in številnimi drugimi.

V ponudbi imamo tudi pester izbor hlačnih pleničk. Preglejte našo ponudbo izdelkov znamk Bambinomio, T-tomi, Petit Lulu. Ste se odločili uporabljati pleničke za enkratno uporabo?

Med previjanjem vam bodo prav prišle tudi podloge za previjanje in praktični koši za plenice.

^ Nazaj na vrh