Prežihov Voranc - Lovro Kuhar: Požganica

Prežihov Voranc - Lovro Kuhar: Požganica

Številka: 1236366
Roman iz prevratnih dni – kot knjigo opiše podnaslov – je bil prvič objavljen turbulentnega leta 1939. Celoten opis
29 €
26,25 €
Dostava Mimovrste

Pri dobavitelju

26.4. predviden osebni prevzem
Prevzemna mesta
 
29.4. predvidena dostava na dom
 

Številka: 1236366

Predstavitev

Roman iz prevratnih dni – kot knjigo opiše podnaslov – je bil prvič objavljen turbulentnega leta 1939. Zgodba se posveča slavnemu plebiscitu, ki je leta 1920 presekal vozel napetosti po končanih bojih za južno Koroško.

Avtor, ki je stvaritvi tega kolektivnega romana posvetil temeljito raziskovalno delo, je občutljivo in živo popisal ljudi, ki jih bolj kot revolucionarizem zanima preživetje, povezuje pa jih zemlja. Prežihov Voranc – Lovro Kuhar 1893–1950 velja za najpomembnejšega prozaista slovenskega socialnega realizma. Glavnina njegovih del, tako v novelistični kot v romaneskni zvrsti, je nastala v obdobju med obema vojnama.

Bil je aktivno vpleten v družbene in politične preobrate, dejavno udeležen že v prvi svetovni vojni, nato je sodeloval pri agitaciji za slovensko stran v koroškem plebiscitu in kasneje v evropskem komunističnem gibanju, zaradi česar je emigriral, večkrat pa je bil tudi zaprt. Temelj Prežihovega pripovednega sveta je posameznik kot del skupnosti, predvsem pa velja Prežih za pisatelja, ki je slovenskim bralcem odkril koroško pokrajino. Njegovi romani Požganica, Jamnica in Doberdob prikazujejo usode ljudi v času zgodovinskih premikov in predstavljajo spoj realističnega romana ter tradicije ljudskega pripovedništva.

Lastnosti knjige:

  • Jezik: slovenski
  • Založnik: Beletrina
  • Zvrst: roman
  • Vezava: trda
  • Število strani: 512
  • Dimenzije: 21 × 14,5 cm