Božji delec, Lučka Zorko (mehka, 2014)

Znamka: Naša številka: 639016

Božji delec, Lučka Zorko (mehka, 2014)

Roman o tem konkretnem prostor-času in tudi o nekih drug(ačn)ih prostor-časih. Roman o osnovnih delcih in o božjem delcu v fiziki, družbi in v nas. Roman o družini in družbi, o meni, tebi in njej, njem. Celoten opis

18

18 € vključno z DDV

Naša številka: 639016

Predstavitev

Opis artikla

Roman o odraščanju, doraščanju in preraščanju, odraslosti in doraslosti delcev, delov, celic, skupkov in množic. Roman o tem tvojem, mojem, našem prostoru, o času, ki je istočasno tukaj in tam, istočasno prej, zdaj in potem. Roman o materah, sinovih, hčerah, ženah, možeh, sestrah, bratih, prijateljih, nasprotnikih, ljubimcih, o divjih in domačih pticah ter o divjih in domačih ljudeh. Tukaj in zdaj, tam in takrat.

»Božji delec se bo prav gotovo še najbolj strinjal z oznako družinski roman. Osnovna razmerja so razmerja med člani družine Glavan: razmerje med očetom Matijem, naravoslovnim znanstvenikom, fizikom, in sinom Simonom, (še) študentom filozofije, dvomljivcem, na eni strani, ter materjo Martino, neuresničeno umetnico, ki se je pred tveganjem v svetu umetnosti skrila v vlogo matere in žene, in hčerko Tiano s prav toliko slikarskega talenta, ki pa se upira postati uresničevalka kompenzacije materine frustracije in raje slika zase, svojo prihodnost pa vidi v delu z otroki … Je torej božji delec samo naslov romana, eno od gesel v knjigi znanstvenega tandema in obsesija, ki je bila prisotna v zunanjem svetu v času, ki je tudi čas romana? Zagotovo ne, vsakdo v romanu ga razume kot nekaj več in bolj ali manj zavestno išče, pomeni pa mu točno tisto, na kar opozori Sonja v paničnem kriku, ko se je spet dotakne prepričanje, da njen klitoris ni dovolj velik, da bi lahko zavaroval njen svet pred zlom vélikih intelektualnih kurcev. Sebstvo. Jung razume Sebstvo kot središče osebnosti, kot Božje v človeku, ki usklajuje disperzne psihične instance in vsebine v zdravo harmonično osebnost, in ta božji delec je preprosto nujno najti, kajti kjer ni Sebstva, tam je Nadjaz kot nadomestilo za neuspeh pri vzpostavitvi Sebstva, kjer ni Božjega, je ošabni samovšečni semitski Demiurg, ki se mu zdaj podrejamo, zdaj nasprotujemo, a življenja, kot ga je vredno živeti v človeškem telesu, v njegovem gestapovskem svetu preprosto ne moremo živeti.« (Iz spremne besede Roberta Titana Felixa)


Lučka Zorko rojena 1981 v Murski Soboti. Osnovno šolo in gimnazijo je dokončala v rojstnem mestu, nato se je vpisala na Univerzo v Mariboru. V Mariboru je živela in ustvarjala dvanajst let. Piše poezijo, prozo in otroško literaturo. V Mariboru skupaj s Tomom Podstenškom koordinira bralni krožek MKC Črke, sodeluje tudi pri različnih drugih aktivnostih na področju literature. Poleg književnosti se ljubiteljsko spogleduje tudi z dramsko umetnostjo. Trenutno živi in ustvarja med Mursko Soboto in Mariborom.

Tehnične podrobnosti:

  • ISBN: 9789619340042
  • založba: Droplja
  • leto izdaje: 2014
  • dimenzije: 13 × 20 cm
  • strani: 281
  • vezava: mehka
  • jezik: slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst romani
Založnik ARA
Vezanje mehka
Leto izdaje 2014
ISBN 9789619340042
Število strani 281