Alenka Jovanovski, Temni gen - Mistično skozi prizmo estetskega iskustva

Znamka: Naša številka: 634826
 Alenka Jovanovski, Temni gen - Mistično skozi prizmo estetskega iskustva

Alenka Jovanovski, Temni gen - Mistično skozi prizmo estetskega iskustva

lahko tvega trditev, da so tovrstne raziskave odziv na kompleksno kulturo new agea. Kompleksno zato, ker nosi vsa znamenja današnjega časa: nekritično lakoto po duhovnosti in zapoved, naj bo „relaxing“. Angleški izraz uporablja zato, da bi poudarila, kako so se mnoge sodobne duhovne prakse odtujile resnični duhovnosti. Nemara gre za posledico ekonomije, ki vdira v sleherno poro sodobnega življenja. Iz naših življenj izginjajo zastonjske stvari, zlasti najpomembnejša med njimi – ljubezen med dvema človeškima bitjama ali pa agape (ljubezen boga do človeka), ki je več ne poznamo. Celoten opis

16.22

16,22 € vključno z DDV
Na zalogi pri dobavitelju – predvidena odprema: 23.10.

Na zalogi pri dobavitelju

Pričakovani datum dostave oziroma osebnega prevzema artikla je naveden spodaj.

: 22.10.2018
Dostava na dom predvidoma: 23.10.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem LJ-BTC, LJ-Brnčičeva in LJ-Šiška: 23.10.2018
Predvidena odprema za osebni prevzem Kranj, Maribor, Koper in Celje: 23.10.2018

Predstavitev

Opis artikla

Trg je zastonjskost izničil, še več, lakoto po duhovnosti je izkoristil v skladu s povpraševanjem in ponudbo. Prof. Janko Kos bi nemara pripomnil, da je duhovnost, kakršno lahko kupimo, postala strašno, grozljivo votla. Kljub temu ostaja želja po nečem presežnem in pomembna je prav ta, ker je v svojem bistvu – tako upa – iskrena.

Ta čudežna želja se nekako ne sklada s prefinjeno oblikovano zapovedjo ‚Troši!‘ (enoumje partijskega sistema ali ideje je nadomestilo enoumje trga), ki nam prek medijev leze pod kožo. Če je za zahodno civilizacijo značilen materialistični pogled na svet, pogled, ki zaznava zgolj objekte, potem živimo na vrhuncu civilizacije Zahoda. Naš svet je katalog prodajnih artiklov: ljubi so nam, ker omogočajo lagodno življenje in varnost. Toda varnost duši. Običajnim smrtnikom, ki podobno kot takšni in drugačni duhovni iskalci hlepijo po nečem, kar prebija horizont vsakdana, zato trg po sprejemljivi ceni ponuja ekstremne športe in eksotična potovanja. Plačaj in ti bo dano. Čeprav se tistega ne da kupiti. Vsi ti ljudje si globoko v sebi želijo nekaj, kar enkrat na teden daje občutiti grozo in slast. Tremens in fascinans. Pred tisoč leti in danes.

Alenka Jovanovski (1974) je po maturi v Devinu v Trstu diplomirala iz italijanščine in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 2000 je prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Živi med Šentjurjem in Ljubljano, poučuje italijanščino in piše recenzije. Temni gen je njen knjižni prvenec.

°

  • ISBN 9789616098373
  • leto izdaje 2001
  • dimenzije 15×21,5
  • strani 163
  • vezava mehka
  • tisk Literarno-umetniško društvo Literatura
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst romani
Založnik Primus
Vezanje mehka
Leto izdaje 2001
ISBN 9789616098373
Število strani 163