Matjaž Bogdan Zepan, Čakre - energijski centri različnih tradicij, Mavrica življenja

Znamka: Naša številka: 635019

Matjaž Bogdan Zepan, Čakre - energijski centri različnih tradicij, Mavrica življenja

Mavrica življenja Knjiga govori o ezoterični anatomiji, predvsem o čakrah kot glavnih nosilcih psihofizičnih komponent človeka. Celoten opis

14.9

14,90 € vključno z DDV

Naša številka: 635019

Predstavitev

Opis artikla

V knjigi sem čakre opisal iz več aspektov – različnih kultur, tradicij in filozofij; ki izvirajo iz Indije in Kitajske ter dojemanje zahodnega sveta glede ezoterične anatomije, obenem pa tudi opisal raziskave, ki so potekale z namenom znanstvene potrditve obstoja in funkcij energijskih centrov.

Knjigo sestavljajo trije deli, kateri pojasnjujejo čakre iz vidika določene filozofije, četrti del pa je namenjen aktivnemu odpiranju določenih centrov za pretok energije, s čemer je pogojeno naše psihofizično delovanje. Ta del nas uči, kako za svoje duševno in fizično zdravje poskrbimo sami – povsem na praktičen način z fizičnimi vajami kot tudi vajami vizualizacije in koncentracije.

Iz vsebine:

Pomen čaker oziroma njihovega obstoja ter funkcij, je precej težko razložiti na način, ki bi bil vsem razumljiv. Ortodoksni znanstvenik, filozof ali zdravnik bi težko sprejel dejstvo obstoja čaker. Ker pač obstajajo na subtilnejšem nivoju, spadajo pod ezoterično anatomijo in ne sodobno anatomijo človeka.

Jasnovidci jih opisujejo kot vrtince v obliki lijaka, katerega širši del – vrh gre skozi sedem plasti avre, ožji del – osrčje ali korenina čakre (po B.A. Brennan ), pa je povezan z glavnim energijskim tokom – kanalom, ki poteka vzdolž našega telesa ob hrbtenici od mednožja do temena. Kirurg bi jih lahko zaznal na fiziološki ravni, kot živčna vlakna, natančneje živčne splete ali centre. Jogi npr. bi podal razlago na povsem simboličen in spiritualen način, posameznik, ki se ukvarja z meditacijami in poskuša zaznati čakre pa vsak po svojem subjektivnem dojemanju.

Čakre izvirajo iz tantre in joge, lokacije pa nekako ustrezajo tudi akupresurnim, oziroma akupunkturnim centrom v tradicionalni kitajski medicini, oziroma taoističnemu sistemu zdravljenja. Obenem tudi nevrofiziologi omenjajo, da v možganih obstajajo centri, ki se raztezajo od medulle oblongate (podaljšane hrbtenjače) do epifizno-talamičnega področja, kar ustreza klasičnem opisu dveh čaker po jogijski razlagi. V bistvu naj bi šlo za to, da ajna čakra (6. – tretje oko) nadzoruje plasti evolucije po čakrah v hrbtenici od trtice navzgor pa vse do temena. Delovanje čaker je izmeril dr. Hiroshi Motoyama, ugledni japonski znanstvenik.

°

  • podnaslov Mavrica življenja
  • ISBN 978912760410
  • založba Samozaložba
  • leto izdaje 2010
  • dimenzije 21 cm
  • strani 180
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst življenski stil
Založnik Primus
Leto izdaje 2010
ISBN 978912760410
Število strani 180