Nega trate

Košnja trave

Neprimerna košnja lahko povzroči resno ali nepopravljivo škodo na koreninah trave in posledično trata ni videti lepo.

S košnjo vzdržujete zahtevano višino različnih vrst trave. Z redno in ustrezno košnjo podpirate razvoj poganjkov in tako dosežete zadostno rast in kakovost travne površine. Različne vrste trave se na intenzivnost in višino košnje odzivajo različno. Pogostost košnje je odvisna od vrste in funkcije trate, vremena in podnebja.

Kosite skladno s hitrostjo rasti, tako da ob vsaki košnji znižate višino trave za največ tretjino. V praksi to pomeni, da ob prihodu z daljšega dopusta trate ne pokosite naenkrat, ampak vsakič le za tretjino višine trave v razmaku nekaj dni, dokler ne dosežete želene višine. To je povezano z dejstvom, da je višje košena trava poleti manj obremenjena zaradi vročine in morebitne suše. Pri višji travi in dobri pritrjenosti bo trata bolj optimalno zadrževala vlago in bolje urejala svoj vodni režim. Tako ne bo porumenela.

Prvo košnjo po setvi opravite šele, ko bo trava visoka šest do osem centimetrov, in to znižajte na pet do šest centimetrov. Želeni višini trate se približajte s postopno košnjo v pravilnem ritmu.

Skrb za trato decembra, januarja in februarja

Če vam jeseni ni uspelo, imate začetek decembra zadnjo priložnost za gnojenje travnika. Priporočamo seme trave z višjo vsebnostjo kalija.

Ko zapade sneg, ga ne odmetavajte vedno na isto mesto, saj tako travo obtežujete, kup snega pa deluje kot izolator in tako ustvarja prijazno okolje za razvoj različnih snežnih plesni in glivic. Varujte svojo trato in se po njej ne sprehajajte, tudi če je zamrznjena ali odmrznjena. Spomladi se vam bo skrb povrnila.

Skrb za trato marca in aprila

Če na vaši trati še vedno leži sneg, jo pustite pri miru in je ne obremenjujte, niti s hojo. To bo preprečilo glivične okužbe trate. Prvo opravilo, ki vas čaka, je vertikuliranje ali strojno prezračevanje trate.

Vertikuliranje

Vertikuliranje ali strojno prezračevanje trate in gnojenje trate se izvajata ob spomladanski otoplitvi, na prehodu med marcem in aprilom. Z vertikulacijo se odstranjujeta mah in travna plesen, ali pa nakopičeni odmrli deli rastlin, ostanki pokošene trave, plevela in mahu. Ti sčasoma na trati naredijo neprepusten sloj, ki preprečuje pronicanje vode in izmenjavo plinov. Prav tako prihaja do krajšanja koreninskega sistema trate. V sušnih obdobjih se tako trava hitro suši, saj korenine ne dosežejo vlage, ki se nahaja globlje v tleh.

S pomočjo škarjastih rezil presekate travne izbokline in tako pripomorete k ustvarjanju novih poganjkov in pomlajevanju trate. Prav tako je pomembno prekiniti in omejevati rast plevelov. Z vertikulacijo boste rahlo prezračili površino. Tako bo laže sprejemala vlago, hranila in zrak. Najbolj optimalen način, kako se znebiti neprijetnih posledic travne plesni, je vertikulacija dvakrat letno.

Kako deluje vertikulacija

Vse vrste vertikulirnih strojev so opremljene z ostrimi noži. Pri vertikulaciji se noži zarežejo navpično v travo do največ treh milimetrov in iz nje odstranijo travni filc. Pri tem je nujno, da so vertikulacijski noži kar najbliže in sloj filca intenzivno odrežejo, da lahko nato odmrli rastlinski material previdno odstranimo iz trate.

Predpogoj za skrbno vertikulacijo je enakomerna nastavitev globine vertikulacije na vertikulatorju. Vertikulacija se izvaja v suhih pogojih, da bi bila odstranitev travnega filca kar se da učinkovita.

Pred vertikulacijo pokosite trato na višino trave tri do štiri centimetre. Nože vertikulatorja nastavite tako, da se le dotikajo tal. Nastavljajte jih vedno ob ugasnjenem motorju in če je le mogoče, na ravni površini (beton, ploščice). Pregloboka vertikulacija poškoduje koreninski sistem in rastline same, poleg tega pa so motor in noži izpostavljeni prekomerni obtežitvi in se posledično hitreje obrabljajo.

Kdaj uporabiti vertikulator

Za vertikulacijo je najugodnejši suha trata približno dva dni po zadnjem dežju. Vertikulacijo izvajajte pas za pasom v vzdolžni smeri. Priporočena globina vertikulacije je dva do tri milimetre, ko se vertikulacijski noži le rahlo dotikajo tal. Ugoden čas za vertikualcijo je v obdobjih marec/april in avgust/september. Trata je po vertikualciji videti poškodovana, kar je običajno. Če se pojavijo večje gole zaplate, ki nastanejo z odstranitvijo plevela, jih dosejete z ustrezno travno mešanico.

Gnojila

Gnojila z dolgotrajnim učinkom so posebej razvita za trate. Njihova optimalna sestava z želenim razmerjem hranljivih snovi pomaga ohranjati zdravo rast v celotni rastni sezoni. Za razliko od industrijskih gnojil nimajo učinka nenadne rasti trave, trate pa v primeru nenamernega prevelikega odmerjanja gnojila ne zažgejo.

Zrnata gnojila so po trati razporejena enakomerno in hranila so v ustreznih razmerjih na voljo dlje časa. Gnojila z dolgotrajnim učinkom delujejo 70 ali do sto dni. Zahvaljujoč dolgotrajnemu učinku gnojilo z izpiranjem hranil v podzemne vode skoraj ne obremenjuje okolja. Za nanašanje gnojila je primeren voziček ali trosilnik, saj zagotavlja enakomerno odmerjanje gnojila.

Skrb za trato maja

Maj je idealen čas za sejanje nove trave. Pred tem trato vertikulirajte. Naslednji korak do popolne trate je izbira ustrezne vrste gnojila.

Prehrana trate

Za optimalno prehrano trate priporočamo uporabo dolgo delujočega gnojila za trate. Vsebujejo vse pomembne elemente (dušik, fosfor, kalij in magnezij), razmerje pa je posebej prilagojeno za optimalno prehrano. Različne oblike in vsebnosti hranilnih snovi omogočajo, da se konkretno odzovemo na različne posebnosti določenega dela trate.

Gnojila z dolgoročnim delovanjem

Dolgoročni učinek je posledica prevlečenega jedra. Jedro aktivne snovi, ki vsebuje hranila v več oblikah, je prevlečena z dvema plastema. Notranji sloj je iz žvepla (vsebuje tudi elemente v sledovih), zunanji sloj pa je iz naravnih maščob. Velikost granulacije gnojila je prirejena na način, da lahko gnojilo pronica tudi v najgostejše in najtemnejše dele trate. Za primerjavo naj navedemo, takšno gnojilo za trate v 25 g/m2 vsebuje (priporočena količina nanosa) približno 7.500 granul.

Košnja trate

Ker v toplem obdobju trava raste intenzivneje, bi jo morali redno kositi na višino treh do petih centimetrov (travo v senci na višino petih centimetrov). Travo nižajte vedno le za tretjino njene višine, saj pri košenju za več kot tretjino izhodiščne višine travo lahko poškodujete in ta porumeni. Obnova trate potem traja več tednov.

Skrb za trato junija, julija in avgusta

Moto teh mesecev je namakanje, namakanje, namakanje.

Za pravilno in zdravo rast trave so potrebne velike količine vode, zlasti v poletnih mesecih. Če želite imeti v toplem in suhem vremenu svežo, gosto in aktivno trato, jo umetno namakajte, da bi ji zagotovili redno oskrbo z vlago, ne da bi morali o tem ves čas razmišljati.

Kako namakati trato

Namakanje z vrtno cevjo je časovno in fizično naporno in nimate pregleda, koliko vode ste vlili na zemljo.

Razpršilci vodo pršijo krožno ali vzporedno. Ta način je bolj primeren, zahteva pa tudi prisotnost operaterja in nadzor časa.

Pri vgrajenih namakalnih sistemih so pod trato razporejene cevi s pravokotnimi odprtinami na površino, ki so zaključene z izvlečnimi šobami. Razporeditev teh šob zagotavlja točno odmerjanje in razporeditev vode. V stanju mirovanja so šobe pospravljene v zemeljskem ohišju in tako niso v napoto pri vzdrževanju trate. Škropijo z krožnim pomikom, fiksnim ali nastavljivim kotom namakanja. Samodejno ali polsamodejno upravljanje ne zahteva vašega časa, a zahteva višje začetne stroške.

Namakamo obilno, vendar ne pogosto, da lahko voda pronica do globin in ne ostane na površini in izhlapi. V primeru dosejevanja velja, da mora biti na novo posajena površina nenehno vlažna do globine dveh centimetrov vegetacijske plasti tri tedne po sejanju. Pazite predvsem opoldne, ko so temperature najvišje.

Skrb za trato septembra in oktobra

V teh mesecih svojo trato že začnete pripravljati na jesen in zimo. Vaša prva naloga je vertikulacija. Odstranite travni filc in vaša trata se bo zopet dobro nadihala. S tem boste tudi preprečili naseljevanje plesni in glivičnih obolenj ter preprečili spomladanski pojav plesnivih in praznih površin. Po vertikulaciji na trato nanesite posebno jesensko gnojilo.

Najbolj prodajane bencinske kosilnice