Zgoraj Spodaj, Michael Harner (mehka, 2014)

Znamka: Naša številka: 639012

Zgoraj Spodaj, Michael Harner (mehka, 2014)

Šamanska srečanja z drugo resničnostjo Knjiga je zakladnica informacij o izvornem šamanizmu in izjemno jasen prikaz celotnega duhovnega kozmosa šamanov in sodobnih popotnikov v zgornji in spodnji svet. Celoten opis

27

27 € vključno z DDV

Naša številka: 639012

Predstavitev

Opis artikla

Mnogi znanstveniki verjamejo, da je šamanizem star najmanj 30.000 let, nedvomno pa je najbolj časovno preverjen sistem zdravljenja z namenskim združevanjem umskih, čustvenih in duhovnih sposobnosti. Vse do našega stoletja so ga izvajali na vseh naseljenih celinah, vključno s tako izoliranimi ljudstvi, kot so Laponci v severni Evropi, aborigini v Avstraliji, bušmani Kung v Afriki in staroselci v Severni in Južni Ameriki.

Knjiga vsebuje zgodbe več tisoč Zahodnjakov, ki so s starodavnimi šamanskimi metodami, vključno z bobnanjem »onstran mavrice«, našli odgovore na vprašanji, ali obstaja več kot ena resničnost in ali moramo res sami reševati vse izzive obstoja, ter odkrili osupljive nebesne svetove, ki so čakali, da bi jim pomagali. Odkrili so tudi duhovno svobodo, to je svobodo, da vedo in ne zgolj verjamejo ali pa ne.

Odlomek „Ko smo se zbrali na drugem bregu in počivali pred nadaljevanjem poti, sem jim dejal: »To je šlo pa precej na tesno. Srečni smo lahko, da smo še živi.« Pričakoval sem, da se bodo strinjali, vsaj potihoma, a so še naprej molče stali kot nekakšni stereotipi stoičnih indijanskih bojevnikov. Bili so povsem ravnodušni in vzbujali so vtis, da vse skupaj ni omembe vredno. Njihova neodzivnost me je zbegala, saj so bili isti možje, ki kljub mojemu priganjanju nikakor niso hoteli prečkati reke. Zato sem jih precej nediplomatsko opomnil, da najprej niso hoteli čez reko, zdaj pa se obnašajo, kakor da ne bi bilo nič, pa čeprav so se poprej bali. Molče so se spogledali. Nato je tisti od njih, ki sem ga bolj poznal, nazadnje le odgovoril. Rekel je: »Razumeti moraš, da se sploh nismo bali prečkati reke, saj ne moremo umreti. Nismo pa vedeli, kako bo s teboj.« V tistem trenutku mi je nevarno prečkanje Amazonke odprlo vrata do pomembnega duhovnega spoznanja. Pozneje sem od Šuarjev postopoma izvedel, da jih moč duhov varuje pred vsemi oblikami smrti, razen pred epidemičnimi boleznimi. Izvedel sem tudi, da jih takšna moč lahko zapusti, in tisti, ki niso zavarovani, resnično umrejo. Zato se pred odhodom na tvegane misije ogledujejo za znaki, ki jim povedo, ali moči, izvirajoče od duhov, ki jih varujejo, še vedno delujejo. Če so znaki negativni, ne odidejo na misijo, zlasti če gre za napad na sovražnika.“


Michael Harner (rojen 1929) je ustanovitelj Fundacije za šamanske študije in slovi po tem, da vrača šamanizem in šamansko zdravljenje v sodobni civilizirani svet. Velja za največjo svetovno avtoriteto za šamanizem in je izjemno vplival na akademsko in laično bralstvo. Doktoriral je iz antropologije na Kalifornijski univerzi v Berkeleyu, predaval pa na Kolumbijski univerzi, Univerzi Yale in drugih. Leta 1987 je izstopil iz akademskega sveta in odtlej ves čas namenja ohranjanju, proučevanju in učenju. Leta 2003 mu je Kalifornijski inštitut za integralne študije podelil častni doktorat, leta 2009 pa je za svoje pionirsko delo v integrativni medicini prejel nagrado ameriškega Inštituta za zdravje in zdravljenje.

Tehnične podrobnosti:

  • podnaslov: Šamanska srečanja z drugo resničnostjo
  • originalni naziv: Cave and cosmos.
  • ISBN: 9789616943116
  • prevajalec: Vera Črtalič
  • založba: Eno
  • leto izdaje: 2014
  • dimenzije: 15 × 23 cm
  • strani: 299
  • vezava: mehka
  • jezik: slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst vera in kultura
Založnik ARA
Vezanje mehka
Leto izdaje 2014
ISBN 9789616943116
Število strani 299