Zgodbe, Zdeněk Svěrák (trda, 2013)

Znamka: Naša številka: 637322

Zgodbe, Zdeněk Svěrák (trda, 2013)

Zbirko kratkih zgodb Zdeněka Svěráka odlikujeta predvsem igrivost in humor. Navdih za pisanje je avtor črpal iz vsakdanjega življenja, zato bi se prav vsakdo med nami lahko znašel v vlogi glavnih junakov. Prav to je najbrž tista pika na i, zaradi katere se njegove zgodbe tako brane. Celoten opis

9.03

16,90 € Vključno z DDV
9,03 €
-46%

Naša številka: 637322

Predstavitev

Opis artikla

Za pisanje Svěrák včasih potrebuje nekaj doživetih izkušenj, včasih pa je dovolj že stavek, ki ga je slišal pri sosednji mizi. Njegova naloga potem je, da si sam zamišlja, kako bi se zgodba lahko razpletala.

Kratka zgodba je zanj gredica, roman je polje. Vedno je vedel, da polja ne bo mogel obdelati, delo na gredicah pa ga je privlačilo. Gredico lahko zaobjame s pogledom. In pri delu na njej ga ne zanimata samo sejanje in sajenje, temveč tudi pletje. V zabavo mu je puljenje plevela, besed, ki dušijo tiste prave. V zabavo mu je, da je kratek in jedrnat. Že na gimnaziji je sklenil, da bo postal pisatelj kratkih zgodb in da jih bo izdajal v knjigah. Namesto tega je vse življenje pisal filmske scenarije, besedila za gledališče ter besede za otroške pesmi in popevke. S to knjigo na stara leta izpolnjuje svojo obljubo iz gimnazijskih let.

Zagotovo so Zgodbe dragulj, h kateremu se bodo bralci vračali vedno znova.

„Tako mlajše kot tudi starejše gledalce je Svěrák nasmejal v filmih Kolja in Povratne steklenice, za katera je napisal scenarij in v njiju odigral glavno vlogo. Tudi njegove kratke zgodbe so filmsko zaokrožene, napisane s toplo naklonjenostjo do »običajnih«, a vendar samosvojih oseb, za katere se zdi, da počasi izumirajo: vdovec, ki v dežnem plašču hodi pod tuš; oglušeli traktorist, ki se v trgovini tako dere, da nesrečnim strankam padajo iz rok steklenice; avtomehanik z zdraviteljiskim darom ipd. Svěrák v bralcu budi pridušen smeh, pa tudi blago nostalgijo po časih, ko se je na rezervnem sedežu traktorja stiskala sezonska obiralka hmelja. In se je tudi drugje našel prostorček za »čarobne poetične nedorečenosti«.“ (Maša Ogrizek, Bukla)

Tehnične podrobnosti:

  • ISBN: 9789616893275
  • ilustrator: Jaroslav Weigel
  • prevajalec: Nives Vidrih
  • založba: Narava
  • leto izdaje: 2013
  • dimenzije: 13 × 21 cm
  • strani: 124
  • vezava: trda
  • jezik: slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst knjige nad 10 let
Vezanje trda
Leto izdaje 2013
ISBN 9789616893275
Število strani 24