Kako izbrati voziček?

Mora biti varen, praktičen in seveda tudi lep. Toda s tem se seznam zahtev za idealen voziček ne konča. Kaj je resnično pomembno in na podlagi česa izbrati? Preberite si naš vodič in ugotovite, katero vrsto vozička potrebujete.

Na podlagi česa izbrati idealen voziček?

Na podlagi česa izbrati idealen voziček?

Niso vsi vozički enaki

Najprej bomo naredili hiter pregled različnih vrst vozičkov in jih nato podrobno predstavili.

Prva možnost so enonamenski vozički po starosti otroka.

Vozičke običajno kupujete postopoma, ko otrok raste. Prednost je torej manjša enkratna naložba.

Druga možnost so kombinirani vozički, ki se jim včasih reče tudi potovalni sistemi.

Začetni nakupni stroški so sicer višji, vendar v celoti gledano lahko prihranite. Prednost je tudi v tem, da boste rešili nakup vseh vrst vozičkov naenkrat.

Globoka košarica

Klasična globoka košarica je namenjena dojenčkom do približno 6–9 mesecev starosti. Potem otroci že začenjajo sedeti in s tem vozičkom niso več zadovoljni.

Pri izbiri košarice pazite, da bo dovolj velika. Njena zadostna dolžina je okoli 80 centimetrov. To je še posebej pomembno za starše, ki imajo otroke pozimi. Da dojenčka ne zebe, ga zavijemo v t. i. zimske vreče, ki spominjajo na majhne spalne vreče. Če je voziček preozek, se lahko zgodi, da za dojenčka v spalni vreči ni dovolj prostora.

Košarice so namenjene za dojenčke, ki še ne znajo sedeti.

Košarice so namenjene dojenčkom, ki še ne znajo sedeti.

Otroški voziček marela

Srečate se tudi z imenom športnega vozička marela ali le marela. Ta voziček je zadnji, ki ga otrok potrebuje. Kljub temu da že sam hodi, se hitro utrudi in se hoče peljati. Točno temu so namenjene marele. Primerne so predvsem za večja mesta.

Marele so običajno lažje kot športni vozički in tudi manjše. Zato so odlična izbira za počitnice. Marele zložite v prtljažnik avtomobila in še vedno imate prostor za prtljago.

Ko se otrok zmatra, lahko ga peljete v mareli.

Ko se otrok utrudi, ga lahko peljete v mareli.

Kombinirani vozički

Pri kombiniranem vozičku preverite, kaj vse je vključeno v ceni – ali okvir vključuje vse vrste sedežev ali pa morate eno izmed košar/sedežev dokupiti posebej.

Za družine, ki pogosto potujejo z avtomobilom, je primerna kombinacija z avtosedežem. Če greste na primer na obisk k babici, v prtljažnik avtomobila naložite le okvir. Če se potem odločite za majhen sprehod po kosilu, enostavno pritrdite avtosedež na okvir in takoj imate voziček, v katerem lahko vozite otroka približno do enega leta starosti.

Dimenzije in teža vozička

Če že izberete katero koli vrsto vozička, vedno preverite dimenzije. Zelo neprijetno je, če ne gre v prtljažnik avtomobila. Zato se vedno pozanimajte o dimenzijah v zloženem stanju.

Če že imate izbran sanjski voziček, ki pa je prevelik, preverite, ali ima hitro odstranljiva kolesa. Potem namreč ne bo težav z dimenzijami. Gre za dobro rešitev ob priložnostni vožnji z avtomobilom. Če pa potujete vsakodnevno, vseeno raje izberite manjši model.

Živite v bloku z dvigalom? Tudi tega raje odmerite, da boste prepričani, da lahko v njem uporabljate voziček.

Drugi pomemben dejavnik je teža. Lahke modele uporabite predvsem v situacijah, ko:

  • nalagate zložen voziček v prtljažnik avtomobila,
  • nimate dvigala in voziček nosite po stopnicah,
  • pogosto uporabljate javna prevozna sredstva.

Kolesa

Pomembno je predvsem to, po kakšnem terenu se boste z vozičkom sprehajali. V mestnih ulicah bodo zadostovala tudi plastična kolesa, na terenu pa so primernejša napihljiva ali pa gumijasta kolesa.

Pomembna je tudi velikost. Na podeželju ali celo za v sneg so potrebna večja, saj se lažje spopadajo z ovirami.

Na izbiro imate tudi fiksna ali vrtljiva kolesa. Če želite zaviti s fiksnimi kolesi, potrebujete večji manipulacijski prostor ali pa morate voziček rahlo dvigniti in ga premakniti v pravo smer. Nasprotno je pri vrtljivih kolesih zavijanje enostavnejše. Če pa imate občutek, da gredo kolesa po svoje, jih »zaklenite« v ravnem položaju. Ta funkcija se imenuje zaklepanje kolesa.

Zadnja stvar je število koles. Nekdo ima raje modele s štirimi kolesi, drugemu pa bolj odgovarjajo tri kolesa. Obe vrsti konstrukcije sta kakovostni, od vas pa je odvisno, katero boste izbrali.

Za v naravo potrebujete večja kolesa kot v mesto.

Za sprehode v naravi potrebujete večja kolesa kot v mestu.

Druge podrobnosti, ki se jih splača upoštevati

Nastavljiv ročaj

Verjetno bo voziček vozilo več ljudi. Če je na primer očka bistveno višji kot mamica, bodite pozorni na nastavljiv ročaj. Zaradi tega se ni treba sklanjati niti visokemu človeku.

Odstranljiv notranji del

Voziček ste shranili v prostor za vozičke, a se sprašujete, kako zdaj odnesti spečega dojenčka v stanovanje? V teh situacijah boste cenili, da lahko vzamete ven notranji del s trakovi in v njem odnesete otroka v stanovanje.

Pralna prevleka

Že pri nakupu se pozanimajte, ali je mogoče voziček tudi prati. Situacijam s polito pijačo ali zmečkano malico se najverjetneje ne boste mogli izogniti. Čim več delov lahko daste v pralni stroj, tem bolje.

Zaščita proti soncu

Pomislite tudi na zaščito občutljive otroške kože pred močnim soncem. Eno izmed možnosti predstavljajo dodatni senčniki. Nekateri starši imajo radi vozičke, na katerih lahko obrnete sedež v smer vožnje ali pa v nasprotno smer – vedno tako, da na otroka ne sije sonce.

Ročna zavora

Vozički so standardno opremljeni s parkirno zavoro. Če pa greste z vozičkom na sprehod z rolerji ali ga pogosto vozite v hrib, izberite model z ročno zavoro.

Nastavljivo naslonjalo za noge

Ta oprema se uporablja za športne vozičke ali marele. Ko otrok spi, mu noge ne visijo z vozička. Enostavno dvignete naslonjalo in dojenček ima noge enako zravnane, kot da bi spal doma v posteljici.