Kaj pomenijo okrajšave objektivov?

Ste se odločili za nakup novih objektivov in se srečujete z izrazi in okrajšavami, za katere ne veste, kaj pomenijo?

Fotografske objektive izdelujejo različni proizvajalci in vsak ima drugačno ime in oznako. Glede na te oznake lahko razmeroma enostavno ugotovimo, kateri model je primeren za določen namen. Ta stran vam omogoča hitro in preprosto krmarjenje med temi poimenovanji.

Prametri, s katerimi se pri izbiri objektiva srečujemo najpogosteje:

 • goriščna razdalja,
 • svetlobna moč
 • asferične leče, ED-steklo,
 • stabilizator,
 • konstrukcija.

Goriščna razdalja

To je eden najosnovnejših in najpomembnejših parametrov, po katerem izberemo ustrezen objektiv. Določa kot vidnega polja, ki bistveno vpliva na perspektivo slike.

Objektivi so vedno označeni z dejansko goriščno razdaljo objektiva, torej z njegovim pomembnim tehničnim parametrom.

Dejavnik izreza

Ta termin se navaja v povezavi z objektivi na DSLR in nas seznanja o kotu zajema objektiva.

Gre za koeficient, ki preračunava razmerje med velikostjo senzorja polnega formata in velikostjo primerjanega senzorja. Treba je vedeti, da je dejavnik izreza vedno stvar telesa DSLR, in ne uporabljenega objektiva.

Svetlobna moč

Svetlobna moč se označuje s črko f in s pomočjo številčnih podatkov (f/2,8, f/5,6 …). Gre za ključno lastnost objektivov. Označuje se na primer s f/2,8 ali F2,8 ali tudi tako: 100/2,8.

Jak vybrat objektiv

Asferične leče, ED-steklo

Asferične leče ali leče iz posebnih vrst stekla pomembno vplivajo na optično kakovost objektiva.

Gre pravzaprav za zelo pogost pojav, ko sta v ponudbi proizvajalca dva strukturno enaka objektiva, vendar je eden izmed njiju opremljen npr. z lečami iz ED-stekla in je torej glede kakovosti slike veliko boljši.

Asferične leče omogočajo zmanjšanje konstrukcije objektiva v primerjavi s klasičnimi sferičnimi lečami. Uporabljani okrajšavi sta na primer ASPH, ASL itd.

Stabilizator

Optični stabilizator pri objektivu je danes čedalje pogostejši. Enostavno rečeno, gre za skupino leč, ki je zahvaljujoč stranskemu gibanju zmorejo usmeriti žarke skozi objektiv v eno in vedno isto mesto na senzorju ali filmu.

Objektivi s stabilizatorjem so večinoma optično zahtevnejši in tudi težji od ostalih podobnih modelov brez stabilizatorja.

Konstrukcija

Ko objektiv uporablja običajni način ostrenja, se celoten optični sistem premika naprej in nazaj. Najpreprosteje je tako gibanje zagotoviti z vrsto navoja okoli sistema, kar pa ima to za posledico vrtenje leč okoli lastne vzdolžne osi.

Pri uporabi polarizacijskih ali drugih vrtljivih filtrov pride do zapleta v obliki ne zelo dobrega ostrenja. Ta zasnova se uporablja predvsem pri najpreprostejših objektivih.

Pri objektivih višjih kategorij se uporablja t. i. notranje ali zadnje ostrenje z oznakama IF ali RF (ostrenje poteka z gibanjem nekaj leč znotraj tega sistema). Sprednji del objektiva se pri ostrenju ne vrti, objektiv torej ne spreminja svojih dimenzij, ostrenje pa je hitrejše.

Hitrost ostrenja je v precejšnji meri odvisna od pogona atofokusa (samodejnega ostrenja). Pri bolj kakovostnih objektivih se uporabljajo posebni ultrazvočni motorji, ki so izredno tihi in hitri. Označeni so z oznakami USM, AF-S, SWM, HSM itd.

Pojasnilo okrajšav objektivov različnih proizvajalcev

Nazivi objektivov običajno vključujejo nekaj okrajšav, ki označujejo njegove značilnosti ali uporabljene tehnologije. Nekatere izmed njih vam pojasnimo tukaj.

Nikon

AF

Prva generacija objektivov Nikon s samodejnim ostrenjem.

AF-D

Videti so enako kot objektivi AF, vendar vsebujejo kodirni mikročip, ki v telo fotoaparata prenaša informacije o oddaljenosti ostrenja, služi pa tudi za izboljševanje natančnosti sistemov za merjenje izpostavljenosti in bliskavice fotoaparata.

AF-G

So podobni objektivom AF-D in ponujajo enako funkcijo, vendar nimajo obroča za zaslonko.

AF-S (AF-I)

Objektiv Nikon AF-S in njegov predhodnik AF-I ponujata enako funkcijo kot objektiva AF-D ali AF-G. Razlika med temi objektivi je, da imata objektiva AF-S in AF-I vgrajen motor za ostrenje, tako da ne uporabljata motorja za samodejno ostrenje v telesu fotoaparata.

DX

Ti objektivi vsebujejo enake tehnologije kot prej omenjeni objektivi, vendar ponujajo boljše funkcije digitalnih enookih zrcalno-refleksnih fotoaparatov. Objektivi DX ustvarijo majhno krožno sliko, ki ne pokriva celotnega 135-mm filmskega območja, zato njihova uporaba ni priporočljiva skupaj z enookimi zrcalno refleksnimi kamerami, ker je slika lahko odrezana.

ASP - asferične leče (Aspherical Lens)

Uporaba asferičnih leč pomeni, da je lahko objektiv manjši, lažji in cenovno dostopnejši od objektivov, ki uporabljalo le sferične elemente.

Asferičen objektiv pravzaprav odpravlja težave, ki jih predstavlja koma (asimetrična okvara, ki jo predstavljajo izredno poševni žarki, prehajajoči blizu roba leče, kjer se zelo nepravilno lomijo. Slika predmeta, ki jo ustvarijo, je sicer večja od tiste, ki proizvedejo žarki iz središča leče, kar ustvari obliko, podobno kometu - z »repom«, ki se vije do roba). Pri sestavi objektiva se napaka odstrani s primerno postavitvijo ravnine zaslonke ali prekrivanjem) in drugimi vrstami optičnih aberacij (barvnih napak leč), in to tudi pri maksimalno odprti zaslonki. Še posebej koristne so za korekcijo izkrivljanja v širokokotnih objektivih. Družba Nikon uporablja tri vrste asferičnih optičnih elementov.

AF DC-Nikkor

Tehnologija nadzora zamegljenosti slike v portretni fotografiji. Omogoča natančno regulacijo stopnje zamegljenosti tako ospredja kot ozadja, in sicer tako, da je mogoče nadzorovati stopnjo sferične aberacije v ospredju ali ozadju z vrtenjem DC-obroča na objektivu.

CRC - Close-Range Correction

Gre za korekcijo za fotografiranje od blizu in konstrukcijo s »plavajočimi elementi«.

Pri ostrenju se vsaka skupina optičnih elementov giblje samostojno. To omogoča odlično zmogljivost tudi pri fotografiranju na zelo kratkih oddaljenostih. Uporablja se v objektivih vrste »ribje oko«, širokokotnih objektivih, objektivih tipa Micro in izbranih srednjih teleobjektivih Nikkor.

ED-steklo (Extra-low Dispersion)

Gre za steklo z izredno nizko razpršenostjo svetlobe. Uporablja se v teleobjektivih brez povečave in objektivih s povečavo (zoomom). Ponuja odlično ostrino slike in sposobnost korekcije barv zahvaljujoč minimalizaciji kromatske aberacije na tako nizko raven, kakršna je pri teleobjektivu dejansko izjemna. Najenostavneje je to pojasniti na primeru treh osnovnih barv, na katere lahko razdelimo belo svetlobo (rdečo, modro in zeleno). Med prehodom skozi lečo se ti trije žarki razdelijo in se ne srečajo več na istem mestu, da bi ustvarili ostro sliko.

IF- Internal Focus (notranje ostrenje)

Možnost ostrenja brez spremembe dolžine objektiva.

Površinski sloj Nano-Crystal

Antirefleksni površinski sloj za optične površine, ki omejuje nastanek bleščanja in »duhov« predvsem pri slikah, posnetih pri neposredni sončni svetlobi ali močni umetni svetlobi.

RF - Rear Focusing (zadnje ostrenje)

Posamezni optični elementi objektiva so razdeljeni v specifične skupine, od katerih se pri ostrenju premika le zadnja skupina.

Steklo Super ED

Ponaša se s še nižjim indeksom loma in manjšo razpršitvijo svetlobe kot ED-steklo. Hkrati odlično odpravlja tudi sekundarni spekter in popravlja kromatsko aberacijo. Steklo Super ED ni tako krhko kakor kristalna struktura fluorita in kaže manjše spremembe v optičnih lastnostih, kadar je izpostavljeno hitrim temperaturnim spremembam (t. i. toplotni šok), kot fluorit.

VR - Vibration Reduction (redukcija vibracij)

Sistem minimalizira zameglitev slike zaradi tresenja fotoaparata in ponuja možnost fotografiranja s hitrostjo zaklopa za tri stopinje počasnejše, kot bi ga uporabnik običajno lahko zadrževal pri določeni goriščni razdalji.

Olympus

SWD

Ultrazvočni pogon objektiva.

EM

Objektiv za makro fotografijo.

ET (teleobjektiv)

Objektiv, primeren za fotografiranje portretov, reportažnih fotografij, divjine in pokrajine.

Canon

AL (Aspherical Lens)

Optični členi z asferično površino, ki zagotavljajo:

 1. kompaktnost in visoko kakovost objektivov s povečavo,
 2. visoko ostrino tudi pri popolnoma odprti zaslonki in kompenzacijo sferične aberacije,
 3. korekcijo popačenja širokokotnih leč.

DO - difrakcijski element

Tako izdelan objektiv je označen z zeleno črto, ki obroblja sprednji del objektiva.

Gre za optični element s difrakcijsko mrežo in kaže ravno nasprotno barvno napako kot običajna leča, zato se ga uporablja za odpravo te napake.

EF

Označitev samodejnega ostrenja pri Canonovih objektivih, združljivih z zrcalno-refleksnimi EOS. Objektivi so na telo fotoaparata pritrjeni z bajonetom enakega naziva. Električno energijo in prenos informacij zagotavljajo natančno ujemajoči se stiki.

EF - S

Nastavek bajonet za pritrditev objektivov, namenjenih za digitalne zrcalno-refleksne aparate s senzorjem formata APS-C (EOS 300D, 350D, 400D, 20D in 30D). Črka S izhaja iz imena Short Back Focus. Konstrukcija omogoča večje približanje zadnjega člena optike k ravnini senzorja.

IS - Image Stabilizer

Kompenzira premike in tresenje objektiva glede na filmski trak ali čip. Njegovo delovanje je potrebno predvsem pri posnetkih s teleobjektivom ali pri daljših izpostavljenostih.

L-objektiv

Gre za najvišji razred objektivov Canon EF. Pri njihovi izdelavi skrbno izbirajo materiale, njihov dizajn je natančen ter tehnologije in tehnične rešitve najnovejše. Prepoznavni znak je rdeča črta, ki obroblja sprednji del objektiva.

SF - Soft Focus

Gre za posebno funkcijo portretnega objektiva EF 135mm f/2.8 za mehčanje slike. Ima dve stopnji, možno pa jo je tudi izklopiti.

Mikromotor USM

Je eden izmed pogonov ostrenja objektiva Canon EF, ki uporablja piezoelektrični mikromotor. Rezultat je izredno hitro in dejansko neslišno ostrenje.

Obroč USM

Je eden izmed sistemov pogona ostrenja Canon EF. Uporablja piezoelektrični princip in je sestavljen iz dveh opornih obročev, od katerih se eden vede kot stator in drugi (tisti, ki poganja mehanizem ostrenja) kot rotor.

Sony

DT

Označuje objektiv, ki lahko pokrije senzorski čip z dimenzijami APS (APS-C), kar pomeni, da ga ni mogoče uporabiti za zrcalno-refleksne aparate s polnimi formati (full frame). Drugače rečeno - je združljiv z vsemi modeli Alpha z oznakami od 100 do vključno 700. Ni pa ga mogoče uporabiti z A850 in A900.

Pri DSLR Alpha A100 do A700 prihaja preračunavanju goriščne razdalje objektiva s FAKTORJEM IZREZA 1,5x (to pomeni z objektiva 100m je 150m, z objektiva 30 mm je 45mm itd.).

Pri DSLR A850 in A900 tega preračunavanja ni - full frame čip.

Objektiv Sony se naprej deli v tri kategorije glede na »stekla«:

 1. SONY
 2. SONY G
  • višji razred (znani tudi iz nekaterih Cyber-shot in Handycam - izbrani boljši modeli). V oznaki je črka G,
 3. CARL ZEISS (na primer SAL-2470Z); pri oznaki je na koncu črka Z (Zeiss).

Tamron

Di (Digitally Integrated Design)

Glavna značilnost tako razvitega objektiva Tamron je določitev razvojnih značilnosti optike tako, da zagotovi najboljše možne zmogljivosti digitalnih zrcalno-refleksnih aparatov. Hkrati zagotavljajo zmogljivost uporabnikom snemalnih zrcalno-refleksnih aparatov.

XR

Tehnologija za doseganje boljše kompaktnosti objektiva zmanjšuje celotno dolžino optičnega sistema zahvaljujoč novim znanjem na področju razvoja optike, ki omogočajo zmanjšanje objektiva ob ohranjanju vrednosti svetlobne moči kot pri predhodnih modelih in izboljšanju celotne kompaktnosti. Optične zmogljivosti so izboljšane z uporabo posebne oblike prenovljenih stekel XR (izreden indeks loma), ki zagotavljajo minimalne optične napake.

Sigma

ASP - Asferični objektivi

Za proizvodnjo apohromatskih objektivov se uporablja stekla z nizko disperzijo zasnovana tako, da bi bila minimaliziana barvna aberacija in da bi bila dosežena dobra slika.

OS - Optični stabilizator

Sistem zazna tresenje slike in jo s premikom optičnih členov odpravlja.

RF - zadnje ostrenje

V konstrukciji objektiva se giblje zadnja skupina optičnih členov. S tem se zagotovi hitro in tiho ostrenje.

IF - notranje ostrenje

Ta način služi za zagotavljanje stabilnosti pri ostrenju. Z gibanjem notranjih optičnih členov sistema ostrenja se ne spreminja konstrukcijska dolžina objektiva. Sprednji člen se ne vrti.

EX - objektiv vrste EX

Površinska obdelava EX objektiva opozarja na visoko kvaliteto tako v konstrukciji kot v posledičnem prikazu.

HSM - Hyper Sonic Motor

Za hitro in tiho delovanje avtomatičnega ostrenja, motorni pogon nadzorujejo ultrazvočni valovi.

Posebni optični materiali , ki se jih uporablja za največjo kvaliteto slike

Stekla LD z nizko disperzijo

Barvna napaka je oblika optičnega šuma, ki zmanjšuje ostrino slike. Členi LD so izdelani iz posebnih optičnih stekel z izredno nizko disperzijo svetlobe, ki učinkovito izravnajo barvno napako, ki je še posebej opazna pri uporabi telefotobjektivov v skrajnih položajih.

Stekla AD z nepravilno disperzijo

Osnovne značilnosti stekla z nepravilno disperzijo svetlobe je neobičajno širok pas z različno disperzijo svetlobe (vrednost disperzije svetlobe glede na določen pas valovne dolžine vidnega spektra), ki ustreza določenim valovnim dolžinam.

Na mimovrste lahko najdete:

Najbolj prodajani fiksni objektivi