Nakupovalni nasveti - Foto

Kaj pomenijo okrajšave objektivov?

Ste se odločili za nakup novih objektivov in se srečujete z izrazi in okrajšavami, za katere ne veste, kaj pomenijo? Fotografske objektive izdelujejo različni proizvajalci in vsak ima drugačno ime in oznako. Glede na te oznake lahko razmeroma enostavno ugotovimo, kateri model je primeren za določen namen. Ta stran vam omogoča hitro in preprosto krmarjenje med temi poimenovanji.


Digitalni fotografski okvirji

Razstavite fotografije svojih najbližjih, ljubljenčkov ali na primer sanjskih avtomobilov. Zadostuje okvir za sliko? Zadostuje, vendar boste z digitalnim foto okvirjem bolj zabavali. V njem je lahko veliko fotografij, ki jih menjavate, nekateri okviri pa lahko predvajajo video- ali MP3-posnetke. Kako izbrat digitalni fotografski okvir?


Kako izbrati digitalni fotoaparat?

Pred izbiro ustreznega digitalnega fotoaparata si odgovorite na nekaj vprašanj, ki vam bodo pomagala izbiro zožiti in vam olajšati odločitev.


Kako izbrati objektiv?

Objektiv je leča oziroma sistem leč, ki generira optično spremenjene slike, ki se dalje obdelujejo. Telo digitalnih zrcalnih fotoaparatov (DSLR) brez njih ne more delovati, saj telo sliko samo zapiše, na senzor ali film pa jo projicira ravno objektiv. In prav zato je ustrezen objektiv tako pomemben, saj je od njega odvisno, ali bo na sliki lepo videti podrobnosti in bo ostra, ali pa bo deformirana zaradi različnih optičnih okvar (npr. zamegljenosti in podobno).


Kako izbrati videokamero?

Fotografije imajo svoj čar, pritegnejo pa tudi gibljive slike. Predvsem tiste iz videokamer, ki so že našle svoje mesto v številnih družinah. Za nekatere dogodke video preprosto ustreza, in to ne glede na to, ali imate majhne otroke ali pa le preprosto uživate v snemanju.