Kako izbrati otroško vozilo?

Otroška vozila lahko razdelimo na nekaj kategorij: vozila na akumulator, tricikle, vozila na pedala, poganjalce in otroška kolesa. Vsa vozila na Mimovrste.com spadajo med preverjene izdelke vodilnih blagovnih znamk in navdušujejo majhne in velike otroke. V ponudbi boste našli tudi vozila s najljubšimi motivi vašega otroka, kot so Avtomobilčki, Mini Miška, John Deere, Ledeno kraljestvo ipd.

Starost otroka in način uporabe

Pomembna je velikost otroka in priporočena starost, navedena pri vozilih, velja samo kot referenca. Vozila so dimenzionirana in imajo zadostno zmogljivost za otroke ustrezne velikosti. Izbira je vedno odvisna od tega, za koga in za kakšen namen in teren vozilo izbirate.

Kakovost

Vsa otroška vozila, ki jih prodajamo, so kakovostna in priznanih blagovnih znamk.

Ravnanje z vozilom

Pred prvo uporabo morate temeljito prebrati navodila. V njih boste našli napotke, kako vozilo sestaviti, pravilno uporabljati baterije (kar vpliva na zmogljivost in življenjsko dobo) ter varnostna navodila.

Motorna vozila

Električna vozila so opremljena z enim (6 V) ali dvema (12 V) motorjema. Motor s 6 V ima običajno pogon na eno zadnje kolo, motor z 12 V pa na obe zadnji kolesi. Kolesa otroških električnih vozil so običajno izdelana iz trde plastike. Največja hitrost je 25 km/h. Za skrbne starše nekatera vozila ponujajo tudi možnost daljinskega upravljanja.

Tricikli

Ta, večinoma večnamenska vozila, so namenjena otrokom že od devetega meseca dalje. V tem primeru gre za vozilo, ki ga nadzoruje starš z uporabo vodilne palice. Ko otrok zraste, lahko vodilno palico odstranite, da se otrok nauči krmiliti in gibati s triciklom. Sedež je običajno opremljen z varnostnim pasom.

Vozila na pedala

Vozila na pedala imajo pogon na verigo. Namenjena so otrokom od drugega leta naprej, vendar je odvisno od velikosti otroka in terena, po katerem bo vozilo vozilo. Lahko se namreč zgodi, da otrok vozila ne bo mogel poganjati. Ta vozila so izredno odporna in stabilna. Večina modelov ima premični sedež, zato se vam ni treba bati, da bo otrok do naslednjega leta vozilo prerasel.

Skiroji

Skiroje delimo predvsem na zložljive in nezložljive. Zložljivi skiroji so primerni za kratke razdalje, kot je na primer vožnja do šole. V mestu jih lahko vzamete s seboj, ko uporabljate tudi druga prevozna sredstva, in tako imate skiro vedno pri roki. V to kategorijo spadajo freestyle skiroji. Nezložljivi skiroji so večinoma večja vozila z napihljivimi kolesi, ki so čudovita za daljše vožnje. Zaradi večje nosilnosti so primerni tudi za odrasle. Vsi skiroji so, razen trikolesnih za najmlajše, opremljeni z zavorami (nožne – blatnik, ročne – ročice na krmilu) in krmilom, nastavljivim po višini.

Poganjalci

Poganjalec je odlična izbira za otroke pred pričetkom vožnje s kolesom. Sedež poganjalca mora biti nastavljen tako, da otrok s poganjalcem lahko hodi. Na ta način bo dobil občutek varnosti, saj bo v vsakem trenutku dosegel tla, zato bo hoja vedno hitrejša, sčasoma pa bo prešla v tek. Otrok bo vedno pogosteje noge dvigoval v zrak, s čimer bo dosegel hitrejše gibanje in utrjeval ravnotežje. Ko bo otrok dobro obvladal vožnjo s poganjalcem, bo vožnja s kolesom povsem enostavna.

Otroška kolesa

Kaj je pomembno pri izbiri otroškega kolesa izvedite v članku Kako izbrati otroško kolo

Široka ponudba otroških vozil: