6 nasvetov za zdravo prehranjevanje

Prehrana je poleg redne vadbe najpomembnejši faktor pri ohranjanju zdrave telesne teže. Popiti je potrebno dovolj vode, zaužiti dovolj svežih živil ki vsebujejo visok delež vode, izogibati pa se moramo alkoholu, sladkim pijačam in sladkorju. Majhne spremembe pri prehrani, lahko naredijo veliko razliko v zdravju in počutju.

Raznolika zelenjava

Izberite raznoliko zelenjavo – rdečo, oranžno, temno zeleno (npr. paradižnike, sladki krompir, brokoli). K vašim obrokom dodajte tudi sadje, kot glavno ali stransko jed, lahko pa tudi kot sladico. Bolj barvit bo vaš krožnik, bolj verjetno boste dobili vse potrebne vitamine, minerale in vlaknine, ki jih vaše telo potrebuje. Glede na to, da so včasih potrebe po vitaminih in mineralih nekoliko večje, je včasih potreben dodaten vnos le-teh s prehranskimi dodatki.

Izbirajte polnozrnata žita

Namesto predelanih živil, ki so narejeni iz rafiniranih zrn raje izberite nepredelana živila, kot so polnozrnat kruh, divji riž, polnozrnat riž, basmati riž, bulgur, ovsena kaša, kvinoja, polnozrnati kosmiči, polnozrnate testenine itd.

Polnomastne mlečne izdelke zamenjajte z nemastnimi

Polnomastno mleko ali manj mastno – oba vsebujeta enako količino kalcija in drugih hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje s tem, da ima manj mastno mleko manj kalorij in manj nasičenih maščob.

Izogibajte se belemu sladkorju

Iz svoje prehrane črtajte piškote, torte in sladoled. Sami si lahko pripravite presne slaščice z bolj zdravimi sladkorji (npr. Kokosov sladkor, yacon, lucuma), domač naravni sladoled ali pa presne piškotke iz oreščkov in kakava. Sladkorju se izogibajte, vendar se lahko kdaj tudi pregrešite z vašimi najljubšimi piškoti ali čokolado.

V svojo prehrano vključite beljakovine

Meso, morski sadeži, grah (npr. grahove beljakovine), jajca, oreščki in semena (npr. chia semena, konopljina semena..). Od mesa izbirajte med govedino, perutnino in ribami.

Pijte veliko vode

Sladke pijače zamenjajte za vodo – s tem boste v veliki meri zmanjšali vnos kalorij in sladkorjev. Energijski in športni napitki vsebujejo ogromno sladkorja in kalorij. V vodo poskusite dodajati rezino limone, limete ali katerega koli sadeža, da si pitje popestrite. Najbolj ekološka izbira je, da s seboj vedno nosite steklenico za vodo, v katero natočite vodo iz pipe.