Vzglavniki so v primerjavi z izbiro ležišč pogosto precej zanemarjeni, kljub temu da igrajo izjemno pomembno vlogo pri kakovosti spanja. Dobro izbran vzglavnik ponuja udobje ob ležanju in primerno podpira naravni položaj vratne hrbtenice, in to ne glede na vaš položaj spanja.

Prikaži več

Oblike

Na voljo so vzglavniki najrazličnejših oblik. Najbolj pogosti obliki sta anatomski in klasični vzglavnik.

Anatomski vzglavniki so zasnovani tako, da upoštevajo prav vse ergonomske zakonitosti človeškega telesa. Ker oblika vzglavnika sledi obliki glave, ramen in vratu, blaži napetosti na najbolj občutljivih mestih. Zlasti so primerni za tiste, ki ležijo na boku ali hrbtu. Ena od ključnih prednosti je še ta, da ponujajo možnost izbire višine. Ena stran vzglavnika je namreč višja v primerjavi z drugim delom.

Klasični vzglavniki so praviloma pravokotne oblike. Primerni so za spanje v vseh spalnih položajih.

Izbira vzglavnika glede na način spanja

Ko izbirate primeren vzglavnik, imejte v mislih predvsem to, v kakšnem položaju večinoma spite.

Za spanje na hrbtu je najbolje izbrati trd vzglavnik, ki je nekoliko nižji. Nižji nivo vzglavnika naj bi hrbtenici omogočal ohranjanje naravne krivine.

Za spanje na boku je najprimerneje izbrati višji vzglavnik s srednjo trdoto. Takšen vzglavnik lahko ponudi primerno oporo vratni hrbtenici. Ob tem je treba upoštevati še širino ramen. Za nižje ljudi s povprečno širokimi rameni in za otroke so praviloma bolj dobrodošli nižji vzglavniki. Višji pa so primerni za posameznike z bolj širokimi rameni.

Za spanje na trebuhu je najbolje izbrati nizek in mehkejši vzglavnik. Vretenca lahko ostanejo v povsem naravnem položaju in poravnana z linijo hrbtenice.

Če nimate najbolj priljubljenega spalnega položaja in se med spanjem pogosto obračate oziroma spreminjate lego, je najbolje izbrati srednje visok in mehkejši do srednje trd vzglavnik. Takšen vam lahko ponudi boljšo podporo glave in vratu, in to v vseh spalnih položajih.

Polnilo

Glede na vrsto polnila vzglavnike delimo na:

  • vzglavnike iz lateksa,
  • vzglavnike iz naravnega materiala,
  • vzglavnike iz sintetičnih materialov.

Vzglavniki iz lateksa veljajo za izjemno priljubljeno izbiro. Lateks je naravnega izvora, odlično je odporen na pršice ter je antibakterijski. Zaradi visoke elastičnosti in prilagodljivosti je zelo učinkovit pri razbremenjevanju pritiskov na telo.

Vzglavniki iz naravnih materialov so lahko izdelani iz volne, bombaža ali bambusa. Njihova največja prednost so zračnost, učinkovito prevajanje toplote in izjemna trpežnost. Občutek pri spanju je zaradi naravnih materialov udoben, prijeten in svež.

Vzglavniki iz sintetičnih materialov so čvrsti, antibakterijski ter hipoalergeni. Primerni so predvsem za alergike ter astmatike.

Pogosta vprašanja pri izbiri vzglavnika

Na koliko časa se priporoča menjava vzglavnika?

Zlasti zaradi higienskih razlogov je vzglavnik dobro menjati vsaj na dve leti. V tem obdobju se v njem nabere zelo veliko znoja, prav tako odmrle kože, s katero se hranijo pršice. Obenem se v njem nabirajo še virusi, prah, bakterije in glive. Vse to zelo neugodno vpliva na zdravo spalno okolje.

Je življenjska doba edino merilo, da je treba zamenjati vzglavnik?

O novem vzglavniku ne gre razmišljati samo po dveh letih uporabe. O tem je treba razmišljati še toliko bolj tedaj, kadar se zjutraj zbujate z bolečinami v vratu in imate pogosto občutek utrujenosti, obenem tudi odrevenelosti v zgornjih okončinah.

Kaj mora obvezno nuditi primerno izbran vzglavnik?

Primerno izbran vzglavnik vam mora nujno ponuditi največjo mero udobja med spanjem. Ustrezno mora podpirati vaš naravni položaj vratnega dela hrbtenice, in to ne glede na vaš spalni položaj.

Določi parametre
Hitex set vzglavnika Bamboo All Side Up in odeje Bamboo Vitapur Lavender Provence set vzglavnikov in odej, 4-delni, 50 x 70 cm x 2 + 140 x 200 cm x 2
Hitex set vzglavnika Bamboo All Side Up in odeje Bamboo

Set vsebuje klasični vzglavnik Hitex Bamboo All Sides Sleep in celoletno odejo Hitex Bamboo z bambusovimi vlakni.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Vitapur Lavender Provence set vzglavnikov in odej, 4-delni, 50 x 70 cm x 2 + 140 x 200 cm x 2 Vitapur Lavender Provence set vzglavnikov in odej, 4-delni, 50 x 70 cm x 2 + 140 x 200 cm x 2
Vitapur Lavender Provence set vzglavnikov in odej, 4-delni, 50 x 70 cm x 2 + 140 x 200 cm x 2

Set Vitapur Lavender Provence je sestavljen iz dveh nastavljivih vzglavnikov s pomirjujočo esenco sivke, dimenzij 50 × 70 cm ter dveh celoletnih odej dimenzij 140 × 200 cm.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Odlična cena
Vitapur višji anatomski vzglavnik iz lateksa, XL Comfort, 60x40x9/10 cm Vitapur Lavender Provence set vzglavnikov in odej, 4-delni, 50 x 70 cm x 2 + 140 x 200 cm x 2
Vitapur višji anatomski vzglavnik iz lateksa, XL Comfort, 60x40x9/10 cm

Višji anatomski vzglavnik iz elastičnega lateksa, prevleko z naravnimi bambusovimi vlakni ter luknjičasto strukturo zagotavlja voluminoznost in udobje ter odvaja vlago. Primeren za spanje na boku ali hrbtu. Prevleka je snemljiva in pralna.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Odlična cena
Hitex vzglavnik Bamboo All Sides Sleep, 50 x 70 Theraline materinska in negovalna blazina, bela s poletnim cvetjem
Hitex vzglavnik Bamboo All Sides Sleep, 50 x 70

Vzglavnik Hitex All Sides Sleep je idealen za vse tiste, ki ne spite samo v enem spalnem položaju. Univerzalen vzglavnik ima možnost nastavitve višine in trdote, zato si ga lahko popolnoma prilagodite.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Theraline materinska in negovalna blazina, bela s poletnim cvetjem Theraline materinska in negovalna blazina, bela s poletnim cvetjem
Theraline materinska in negovalna blazina, bela s poletnim cvetjem

Blazina je namenjena dojenju in negovanju ter zagotavlja največje udobje med dojenjem in odlično oporo med spanjem.

na voljo predvidoma: TAKOJ

Mimovrste
COSING materinska blazina za dojenje Sleeplease Theraline materinska in negovalna blazina, bela s poletnim cvetjem
COSING materinska blazina za dojenje Sleeplease

Cosing blazina za dojenje je večnamenska: služi za lažje dojenje otroka, mamicam med nosečnostjo podpira trebuh, malčkom pa zagotavlja idealen položaj za hranjenje.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Mediashop Dreamolino Leg Pillow ergonomična blazina Theraline materinska in negovalna blazina, siva z zvezdami
Mediashop Dreamolino Leg Pillow ergonomična blazina

Sprostitvena blazina iz prijetne mehke spominske pene za boljši spanec in pravilen položaj telesa pri spanju na boku. Mediashop Dreamolino Leg Pillow je ergonomično oblikovana, tao da nudi oporo pri kolenih in boku – hkrati pa hrbtenici pomaga, da ostane v naravnem položaju.

na voljo predvidoma: JUTRI

Mimovrste
Herding otroška posteljnina, Tačke na patrulji Theraline materinska in negovalna blazina, siva z zvezdami
Herding otroška posteljnina, Tačke na patrulji

Predstavljamo vam oblikovalsko in zelo prijetno otroško posteljnino z motivom Tačk na patrulji. Zasnovana je iz 100% bombaža. Paket te posteljnine vsebuje 1× prevleko za odejo in 1× prevleko za blazino. Prevleko za vzglavnik lahko zaprete s hotelskim pregibom, odejo pa z zadrgo. Ta posteljnina bo navdušila vsakega otroka.

na voljo predvidoma: TAKOJ

Mimovrste
Theraline materinska in negovalna blazina, siva z zvezdami Theraline materinska in negovalna blazina, siva z zvezdami
Theraline materinska in negovalna blazina, siva z zvezdami

Materinska in negovalna blazina Theraline je odličen in vsestranski pripomoček za otroke in odrasle. Omogoča udobnejši spanec med nosečnostjo, po porodu pa je odlična podpora pri dojenju in negi otroka. Ima certifikat Toxproof in je brez vonja.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Theraline materinska in negovalna blazina, trikotniki Theraline materinska in negovalna blazina, trikotniki
Theraline materinska in negovalna blazina, trikotniki

Materinska in negovalna blazina Theraline je odličen in vsestranski pripomoček za otroke in odrasle. Omogoča udobnejši spanec med nosečnostjo, po porodu pa je odlična podpora pri dojenju in negi otroka. Ima certifikat Toxproof in je brez vonja.

na voljo predvidoma: DANES

Mimovrste
Odprodaja
Sensillo Nosečniška blazina - GREY STARS Theraline materinska in negovalna blazina, trikotniki
Sensillo Nosečniška blazina - GREY STARS

Nosečniška blazina – GREY STARS

na voljo predvidoma: 13.4. - 18.4.

Odprodaja
Sensillo Nosečniška blazina - TURQUOISE HEART Theraline materinska in negovalna blazina, trikotniki
Sensillo Nosečniška blazina - TURQUOISE HEART

Nosečniška blazina – TURQUOISE HEART

na voljo predvidoma: 13.4. - 18.4.