Športna prehrana

Dejstvo je, da športna prehrana ne zmore nadomestiti oziroma zamenjati vseh nutritivnih vrednosti, ki se jih lahko pridobi z uživanjem zdrave ter uravnotežene prehrane. Kljub temu pa nam takšna prehrana oziroma dodatki lahko pomagajo pri hitrejšem doseganju športnih ciljev.

Prikaži več
Prehrana v športu mora biti komplementarna glede na vašo osnovno prehrano. Le takšna vam lahko pomaga pokriti prehranske pomanjkljivosti v vašem telesu in doseči vrhunske rezultate.

Osnovni prehranski dodatki

Ne glede na to, kakšen je cilj vašega treninga, je ustrezna športna prehrana odlična pomoč za redno športno aktivnost. Poznati morate nekaj osnovnih prehranskih dodatkov, da lahko svojemu telesu pomagate priti do čvrstih temeljev. To so:

  • proteini,
  • aminokisline,
  • ribje olje,
  • glutamin,
  • kreatin.

Proteini

Proteini pomagajo pri gradnji mišic. Ob pomanjkanju vitaminov namreč te kopnijo. A prvi korak za pridobivanje zadostne količine beljakovin je zagotovo ustrezna prehrana – živalskega izvora, obenem se lahko dodatno uživa še dodatne suplemente, ki vam pomagajo doseči zadosten dnevni vnos.

Neposredno po treningu je praviloma uživanje dodatkov lahko veliko bolj učinkovito v primerjavi z običajnim hranjenjem. Na trgu je na voljo veliko različnih vrst proteinov, v tem hipu pa so daleč najbolje zastopani sirotkini. Ti se lahko izjemno hitro prebavljajo, obenem pa so tudi odličen izvor beljakovin po vadbi. Na voljo so tudi rastlinski proteini – riž, soja, konoplja, grah; mlečni ter jajčni proteini.

Esencialne aminokisline – BCAA

Esencialnih aminokislin naše telo ne zmore pridobiti samo, zato jih moramo nadomestiti s hrano ali pa v obliki dodatkov. Če jih jemljete v času treninga, lahko precej izrazito povečate moč ter pospešite okrevanje.

Vašemu telesu BBCA pomagajo učinkovito dvigovati nivo energije, povečujejo sintezo beljakovin, spodbujajo mišično rast. Nahajajo se v hrani, ki je bogat vir proteinov. Zlasti se za uživanje torej priporočajo v času treninga, saj povečujejo nivo energije, odlično ščitijo mišice ter pomagajo pri počitku.

Ribje olje

Uživanje ribjega olja je za telo športnika izjemno koristno. Prednosti ribjega olja izvirajo predvsem iz zelo visoke koncentracije omega 3 maščobnih kislin, ki vključujejo DHA in EPA. Omega 3 maščobne kisline se smatrajo kot esencialne maščobne kisline., ki so za naše telo ključne. Žal pa jih telo ne zmore samo proizvesti.

Odličen vir omega 3 maščobnih kislin so torej mastne ribe, jajca, organsko vzgojena govedina ter divjačina. V večjih količinah so prisotne tudi v živilih neživalskega izvora, na primer v brazilskih oreščkih, orehih ter v lanenem semenu. Primerne pa so predvsem za vse tiste, ki si želite zgraditi mišice, izgubiti nekaj odvečnih kilogramov ter na sploh dobro poskrbeti za svoje zdravje.

Glutamin

Glutamin je vrsta aminokisline. Nahaja se v beljakovinah in je visoko prilagodljiva. Ko je govora o športni prehrani, lahko ravno glutamin močno doprinese k izgradnji mišične mase. Podpira namreč mišice, zmanjšuje njihovo utrujenost, omogoča povsem normalno pa tudi zdravo delovanje imunskega sistema.

Še posebej dobro je glutamin uživati po treningu, ker učinkovito uravnava nivo glikogena. Kot dodatek k prehrani je ustrezen za vse, ki trenirate po nekajkrat na teden; zlasti pa, če se dosledno držite prehranskega režima z nizkim vnašanjem ogljikovih hidratov.

Kreatin

Kreatin velja za enega od najbolje preučenih športnih dodatkov k prehrani na sploh. Raziskave kažejo na to, da lahko z njim izboljšate čas šprinta in povečujete športno učinkovitost. Še posebej je priporočljiv za športnike, ki se ukvarjajo z visoko intervalnimi treningi, kot je trening moči ali pa dvigovanje uteži.

Kreatin učinkovito povečuje maksimalno moč ter energijo, ki jo lahko vlagate v izvedbo treninga. Obenem pa takšna športna prehrana zagotavlja, da lahko na treningu izvedete maksimalno število ponovitev in to z maksimalno težo.

Na sploh je športna prehrana zelo pogosto primerjana kar z avtomobilom, ko želimo poudariti optimizacijo procesov. Tako kot vozila in druge vrste strojev delujejo optimalno samo ob določeni vrsti goriva, tako lahko tudi naše telo deluje bistveno bolje, če ga seveda hranimo s primernimi hranili.

Določi parametre
VPLAB multivitamini za moške Ultra Men's Sport Nature's finest Bio Maxx Vegan Protein Shake presni napitek, 75 % beljakovinski, 450 g
VPLAB multivitamini za moške Ultra Men's Sport

Kapsule Ultra Men's Sport vsebujejo preko petdeset aktivnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na moško zdravje.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
VPLAB vitalni kompleks za ženske Ultra Women's Nature's finest Bio Maxx Vegan Protein Shake presni napitek, 75 % beljakovinski, 450 g
VPLAB vitalni kompleks za ženske Ultra Women's

Kapsule Ultra Womens´s vsebujejo preko petdeset aktivnih sestavin, ki pozitivno vplivajo na žensko zdravje, prebavo in močan imunski sistem.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Nature's finest Bio Maxx Vegan Protein Shake presni napitek, 75 % beljakovinski, 450 g Nature's finest Bio Maxx Vegan Protein Shake presni napitek, 75 % beljakovinski, 450 g
Nature's finest Bio Maxx Vegan Protein Shake presni napitek, 75 % beljakovinski, 450 g

Kremast in okusen! Popoln, lahko prebavljiv napitek iz proteinov 100 % rastlinskega izvora. Mogočna mešanica grahovih, riževih, chia in kvinojinih proteinov, obogatena s formulo organskega Tribulus terrestrisa.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Nature's finest Bio Vegan Protein Shake mešanica, 63 % beljakovinska, čokoladna, 450 g Nature's finest Bio Vegan Protein Shake mešanica, 63 % beljakovinska, čokoladna, 450 g
Nature's finest Bio Vegan Protein Shake mešanica, 63 % beljakovinska, čokoladna, 450 g

Kremast in okusen napitek! Popolni in lahko prebavljivi proteini rastlinskega izvora v napitku čokoladnega okusa. 63 % delež beljakovin sestavljajo grahove, riževe, chia in kvinojine beljakovine.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Swanson Passion Tongkat Ali, 120 kapsul Nature's finest Bio Vegan Protein Shake mešanica, 63 % beljakovinska, čokoladna, 450 g
Swanson Passion Tongkat Ali, 120 kapsul

Swanson Passion Tongkat Ali, 120 kapsul Tongkat Ali ( Eurycoma longifolia) je rastlina, ki izvira iz Malezije, ki jo domorodna plemena deževnega gozda že stoletja uporabljajo kot afrodiziak. Tongkat Ali je eno najučinkovitejših zelišč za povečanje libida. Podpira spolni apetit in libido.

na voljo predvidoma: 6.10. - 9.10.

Nanox kapsule Testosteron buster Q12, 90 kosov Nature's finest Bio Vegan Protein Shake mešanica, 63 % beljakovinska, čokoladna, 450 g
Nanox kapsule Testosteron buster Q12, 90 kosov

Testosteron buster Q12 je namenjen povečanju nivoja prostega testosterona. Testosteron je ključni hormon, ki vpliva na mišično maso, moč, počutje, libido in maščobo.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Swanson Goba levja griva polnega spektra, 500 mg, 60 kapsul Isostar šumeče tablete za pripravo izotonične pijače, pomaranča, 6 x 120 g, 5+1 gratis
Swanson Goba levja griva polnega spektra, 500 mg, 60 kapsul

Goba levja griva polnega spektra Swanson, 500 mg Začnite razmišljati z gobo Levja griva. Po vsej Kitajski in Japonskem je že sto let znan kot kulinarična poslastica.

na voljo predvidoma: 6.10. - 9.10.

Swanson Apigenin, 50 mg, 90 kapsul Isostar šumeče tablete za pripravo izotonične pijače, pomaranča, 6 x 120 g, 5+1 gratis
Swanson Apigenin, 50 mg, 90 kapsul

Swanson Apigenin, 50 mg, 90 kapsul Apigenin je flavonoid, ki igra pomembno vlogo pri zdravju celic. Vsebuje flavonoide iz grenivke. Ima protivnetne in antioksidativne lastnosti. Ščiti pred škodljivimi učinki kemikalij. Ohranja funkcije živčnega sistema.

na voljo predvidoma: 12.10. - 16.10.

Isostar šumeče tablete za pripravo izotonične pijače, pomaranča, 6 x 120 g, 5+1 gratis Isostar šumeče tablete za pripravo izotonične pijače, pomaranča, 6 x 120 g, 5+1 gratis
Isostar šumeče tablete za pripravo izotonične pijače, pomaranča, 6 x 120 g, 5+1 gratis

Isostar izotonična pijača nadomešča ogljikove hidrate in elektrolite ter pripomore k večji vzdržljivosti pri napornem treningu in poveča sposobnost absorbcije vode.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Swanson Ashwagandha 450 mg, 100 kapsul Isostar prah za pripravo izotonične pijače z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, limona, 400 g
Swanson Ashwagandha 450 mg, 100 kapsul

Swanson Ashwagandha, 100 kapsul Tropska rastlina iz družine jajčevcev, družabne družine, v ajurvedski medicini znana kot ashwagandha. Ashwagandha se pojavlja v tropskih in subtropskih regijah Azije, Afrike in Evrope.

na voljo predvidoma: 6.10. - 9.10.

Isostar prah za pripravo izotonične pijače z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, limona, 400 g Isostar prah za pripravo izotonične pijače z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, limona, 400 g
Isostar prah za pripravo izotonične pijače z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, limona, 400 g

Isostar izotonična pijača nadomešča ogljikove hidrate in elektrolite ter pripomore k večji vzdržljivosti pri napornem treningu in poveča sposobnost absorbcije vode.

na voljo predvidoma: TAKOJ

Partner: Mimovrste
Equa Matcha Pick Me Up napitek Isostar prah za pripravo izotonične pijače z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, limona, 400 g
Equa Matcha Pick Me Up napitek

Matcha Pick Me Up napitek nudi naravni način povečanja energije in izboljšanja zbranosti ter osredotočenosti.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste