Športna prehrana

Dejstvo je, da športna prehrana ne zmore nadomestiti oziroma zamenjati vseh nutritivnih vrednosti, ki se jih lahko pridobi z uživanjem zdrave ter uravnotežene prehrane. Kljub temu pa nam takšna prehrana oziroma dodatki lahko pomagajo pri hitrejšem doseganju športnih ciljev.

Prikaži več
Prehrana v športu mora biti komplementarna glede na vašo osnovno prehrano. Le takšna vam lahko pomaga pokriti prehranske pomanjkljivosti v vašem telesu in doseči vrhunske rezultate.

Osnovni prehranski dodatki

Ne glede na to, kakšen je cilj vašega treninga, je ustrezna športna prehrana odlična pomoč za redno športno aktivnost. Poznati morate nekaj osnovnih prehranskih dodatkov, da lahko svojemu telesu pomagate priti do čvrstih temeljev. To so:

  • proteini,
  • aminokisline,
  • ribje olje,
  • glutamin,
  • kreatin.

Proteini

Proteini pomagajo pri gradnji mišic. Ob pomanjkanju vitaminov namreč te kopnijo. A prvi korak za pridobivanje zadostne količine beljakovin je zagotovo ustrezna prehrana – živalskega izvora, obenem se lahko dodatno uživa še dodatne suplemente, ki vam pomagajo doseči zadosten dnevni vnos.

Neposredno po treningu je praviloma uživanje dodatkov lahko veliko bolj učinkovito v primerjavi z običajnim hranjenjem. Na trgu je na voljo veliko različnih vrst proteinov, v tem hipu pa so daleč najbolje zastopani sirotkini. Ti se lahko izjemno hitro prebavljajo, obenem pa so tudi odličen izvor beljakovin po vadbi. Na voljo so tudi rastlinski proteini – riž, soja, konoplja, grah; mlečni ter jajčni proteini.

Esencialne aminokisline – BCAA

Esencialnih aminokislin naše telo ne zmore pridobiti samo, zato jih moramo nadomestiti s hrano ali pa v obliki dodatkov. Če jih jemljete v času treninga, lahko precej izrazito povečate moč ter pospešite okrevanje.

Vašemu telesu BBCA pomagajo učinkovito dvigovati nivo energije, povečujejo sintezo beljakovin, spodbujajo mišično rast. Nahajajo se v hrani, ki je bogat vir proteinov. Zlasti se za uživanje torej priporočajo v času treninga, saj povečujejo nivo energije, odlično ščitijo mišice ter pomagajo pri počitku.

Ribje olje

Uživanje ribjega olja je za telo športnika izjemno koristno. Prednosti ribjega olja izvirajo predvsem iz zelo visoke koncentracije omega 3 maščobnih kislin, ki vključujejo DHA in EPA. Omega 3 maščobne kisline se smatrajo kot esencialne maščobne kisline., ki so za naše telo ključne. Žal pa jih telo ne zmore samo proizvesti.

Odličen vir omega 3 maščobnih kislin so torej mastne ribe, jajca, organsko vzgojena govedina ter divjačina. V večjih količinah so prisotne tudi v živilih neživalskega izvora, na primer v brazilskih oreščkih, orehih ter v lanenem semenu. Primerne pa so predvsem za vse tiste, ki si želite zgraditi mišice, izgubiti nekaj odvečnih kilogramov ter na sploh dobro poskrbeti za svoje zdravje.

Glutamin

Glutamin je vrsta aminokisline. Nahaja se v beljakovinah in je visoko prilagodljiva. Ko je govora o športni prehrani, lahko ravno glutamin močno doprinese k izgradnji mišične mase. Podpira namreč mišice, zmanjšuje njihovo utrujenost, omogoča povsem normalno pa tudi zdravo delovanje imunskega sistema.

Še posebej dobro je glutamin uživati po treningu, ker učinkovito uravnava nivo glikogena. Kot dodatek k prehrani je ustrezen za vse, ki trenirate po nekajkrat na teden; zlasti pa, če se dosledno držite prehranskega režima z nizkim vnašanjem ogljikovih hidratov.

Kreatin

Kreatin velja za enega od najbolje preučenih športnih dodatkov k prehrani na sploh. Raziskave kažejo na to, da lahko z njim izboljšate čas šprinta in povečujete športno učinkovitost. Še posebej je priporočljiv za športnike, ki se ukvarjajo z visoko intervalnimi treningi, kot je trening moči ali pa dvigovanje uteži.

Kreatin učinkovito povečuje maksimalno moč ter energijo, ki jo lahko vlagate v izvedbo treninga. Obenem pa takšna športna prehrana zagotavlja, da lahko na treningu izvedete maksimalno število ponovitev in to z maksimalno težo.

Na sploh je športna prehrana zelo pogosto primerjana kar z avtomobilom, ko želimo poudariti optimizacijo procesov. Tako kot vozila in druge vrste strojev delujejo optimalno samo ob določeni vrsti goriva, tako lahko tudi naše telo deluje bistveno bolje, če ga seveda hranimo s primernimi hranili.

Nanox žvečilke BCAA Shots 5000 Pro, 60 kosov
1x

Nanox žvečilke BCAA Shots 5000 Pro, 60 kosov

22,20 €

Prve BCAA v obliki žvečilk! 2500 mg BCAA na tableto! BCAA Shots 5000 PRO se izredno hitro absorbirajo in vzdržujejo anabolno stanje v telesu, ki je nujno za rast in obnovo mišičnega tkiva med naporno vadbo.

Dostava Mimovrste
Nanox mehke kapsule Omega 3, 180 kosov
2x

Nanox mehke kapsule Omega 3, 180 kosov

21,80 €

Omega-3 maščobne kisline so bistveni del prehrane. Omega-3 vplivajo na srce, možgane, oči, sodelujejo pri oksidaciji maščob in zmanjšujejo vnetje.

Dostava Mimovrste
Puori kapsule magnezij M3, 120 kosov
1x

Puori kapsule magnezij M3, 120 kosov

26,19 €
Zadnji kos!

Minerali – Puori M3 vsebujejo le organske oblike magnezija in cinka, ki se najbolje absorbirajo. M3 je zasnovan za obnavljanje in dopolnjevanje izpraznjenih znotrajceličnih zalog magnezija.

Dostava Mimovrste
Nanox kapsule Testosteron buster Q12, 90 kosov
32x

Nanox kapsule Testosteron buster Q12, 90 kosov

35,59 €

Testosteron buster Q12 je namenjen povečanju nivoja prostega testosterona. Testosteron je ključni hormon, ki vpliva na mišično maso, moč, počutje, libido in maščobo.

Dostava Mimovrste
VPLAB Gold Whey proteini, čokolada, 500 g

VPLAB Gold Whey proteini, čokolada, 500 g

17,80 €

Sirotkini proteini Gold Whey so izbira športnikov in aktivnih posameznikov za optimalno regeneracijo in uravnoteženo prehrano.

Dostava Mimovrste