Najbolje ocenjeni: Sesalniki in parni čistilniki

Mokro sesanje

Se sprašujete, kateri sesalnik bo ustrezal vašim potrebam? Najprej je treba preveriti, kolikšno površino redno sesate. Nato morate premisliti, ali želite kombinacijo sesalnika in pomivalca ali dajete prednost akumulatorskemu sesalniku. Kako izbrati sesalnik in kakšna je ponudba na tržišču?

Prikaži več

Vrste sesalnikov na tržišču

 • Sesalniki z vrečko– prah se nabira v zamenljivih vrečkah
 • Sesalniki brez vrečke – prah se nabira v posodi, bolj gospodarno delovanje, zmorejo tudi mokro sesanje
 • Pokončni sesalniki – brez nastavkov za sesanje, običajno tudi brez kablov, manjša zbiralna posoda, udobnejše sesanje
 • Večnamenski (multifunkcijski) sesalniki – primerni za vse vrste površin in nečistoč, pogosto tudi za okna ali tkanine (zofe)
 • Parni sesalniki in pomivalci – sesalnik s pomivalcem, tla posesa in očisti s pomočjo pare pod pritiskom
 • Ročni sesalniki – primerni za avtomobil, priročni sesalniki za drobne nečistoče namesto metlice in lopatke
 • Industrijski sesalniki – visoko zmogljivi robustni sesalniki za velike površine v proizvodnih halah ali delavnicah
 • Robotski sesalniki – akumulatorski pogon, primerni za večje hiše in stanovanja
 • Sesalniki za pepel – posebni sesalniki za pepel iz kamina, kaminskih ali lončenih peči
 • Sesalniki za okna/ čistilci oken – akumulatorski čistilci in mokri sesalniki za čiščenje oken, steklenih površin in ogledal, ne puščajo kapljic in sledi
 • Globinski sesalniki – suho in mokro sesanje, za globinsko čiščenje površin in odstranjevanje nečistoč, prahu, bakterij in alergenov

Kolikšno prostornino vrečke/posode sesalnika izbrati?

Da vam ne bo treba prazniti posodo oziroma menjati vrečko med sesanjem, izberite sesalnik z zadostno prostornino. Pri tem je pomembna površina za sesanje, pa tudi stopnja onesnaženosti.

Površina za sesanje Prostornina vrečke
do 60 m2 približno 2 – 2,5 l
60 – 120 m2 približno 3 – 4 l
več kot 100 m2 več kot 4 l

Zmogljivost in moč sesalnikov

Ne veste, kakšna je razlika med zmogljivostjo in močjo sesanja? Ta dva podatka sta pri izbiri bistvenega pomena in se nanašata na dve različni lastnosti.

 • Zmogljivost sesanja – glavni podatek, ki določa, kakšna bo kakovost sesanja, odločilna je zmogljivost motorja in pretočni upor filtrov
 • Moč sesanjane določa natančne zmogljivosti sesalnika, v večji meri se nanaša na porabo
Ali ste vedeli...

Dandanes se sesalniki z močjo nad 900 W sploh ne proizvajajo več, to pa ne pomeni, da so manj zmogljivi. Razlog je tem, da sodobni sesalniki porabijo v primerjavi z aparati z močjo 2000 W sorazmerno manj električne energije.

Glasnost sesalnika

Glasnost je pri izbiri odločilnega pomena, zlasti če živite v stanovanju. Najglasnejši so ciklonski sesalniki, katerih glasnost presega tudi 80 dB. Po drugi strani robotski sesalniki včasih ne presegajo niti 55 dB.

 • okrog 60 dB – tišji sesalniki, primerni za stanovanje
 • okrog 70 dB – običajni sesalniki
 • nad 80 dB – zelo glasni, praviloma ciklonski sesalniki z visoko zmogljivostjo sesanja

Vrste filtrov pri sesalnikih

Če želite učinkovito počistiti bivalni prostor, potrebujete filter, ki zadrži vse drobne nečistoče in prah. Kaj pomeni HEPA in EPA filter in kaj so mikrofiltri?

 • HEPA in EPA filter – napredni filtri primerni za osebe z alergijami, zadržijo tudi najmanjše delce, višja kot je številka, boljša je učinkovitost filtriranja (HEPA 12- EPA 12, HEPA 13, EPA 10, EPA 11...)
 • Mikrofilter – osnovni filter iz pene
 • Pralni filter – po končanem sesanju filter odstranimo in operemo z vodo
 • Vodni filter – delce zadrži voda, ko jo kasneje zlijete

Nastavki in dodatki za sesalnike

Za vsak sesalnik je na voljo različen nabor dodatkov in vrečk za sesalnike. Kateri nastavki so del paketa in kaj lahko dokupite?

 • Turbo krača – opremljena z lastnim motorjem za večjo zmogljivost sesanja, primerna za dlake in drobne nečistoče, običajno del paketa pri dražjih sesalnikih in tistih za živalske dlake
 • Nastavek za reže – za težje dostopne predele, praviloma del paketa
 • Nastavek za tekstil – primeren za naslanjače in zofe, v večini primerov del paketa
 • Nastavek za trda tla – za vse vrste trdih talnih oblog, običajno ga ne boste našli v osnovnem paketu
 • Univerzalen nastavek – univerzalen nastavek za vse vrste talnih površin
Še vedno ne veste, kateri sesalnik je pravi za vas?

Preglejte naš podroben vodnik Kako izbrati sesalnik.

 • Mokro sesanje
  da
  ×
Blaupunkt VCP501 ročni sesalnik, črn
1x

Blaupunkt VCP501 ročni sesalnik, črn

79,91 €

Lahek in priročen brezžični ročni sesalnik VPC501 je v pomoč, ko želite na hitro očistiti razlito kavo, drobtine ali kamenčke s predpražnika. Postal bo tudi nepogrešljiv pripomoček pri čiščenju vašega avtomobila. Deluje do20 minut, po 3-urnem polnjenju, navdušile pa vas bodo moč motorja 120 W, sesalna moč 12 kPa in 0,3-litrska prostornina posode za prah.  

Dostava Mimovrste
-37%
Rowenta RR6875WH Explorer Serie 20 robotski sesalnik
2x

Rowenta RR6875WH Explorer Serie 20 robotski sesalnik

319 €
199,90 €
Odlična cena

Robotski sesalnik Explorer Serie 20 je odličen pomočnik pri vsakodnevnem čiščenju. Združuje kakovostno tehnologijo z aktivno glavno krtačo in stranskimi krtačami in je odličen pri pobiranju blata, prahu in umazanije na trdih tleh.

Dostava Mimovrste
-27%
iRobot Roomba Combo 1118 robotski sesalnik - Odprta embalaža
1x

iRobot Roomba Combo 1118 robotski sesalnik - Odprta embalaža

299,90 €
217,41 €
Odprta embalaža

Zmogljivi robotski sesalnik iRobot roomba Combo 1118 hkrati posesa in pobriše tla. Odlikujejo ga inteligentna navigacija, zmogljivo sesanje in več načinov čiščenja. Upravljanje poteka preko mobilne aplikacije, robotski sesalnik pa je združljiv tudi z glasovnimi pomočniki Google Assistant in Alexa. Artikel ima odprto embalažo in je bil lahko uporabljen.

Dostava Mimovrste
-22%
Ecovacs DEEBOT N8 Pro+ robotski sesalnik
2x

Ecovacs DEEBOT N8 Pro+ robotski sesalnik

699 €
539,90 €
Odlična cena

Robotski sesalnik za vse vrste talnih oblog in preprog. DEEBOT N8 Pro+ je vrhunski robotski sesalnik opremljen s funkcijo pomivanja, ki s tehnologijo OZMO™ vaša tla posesa in hkrati pomije. Najnovejša tehnologija TrueMapping lahko izriše podroben in natančen tloris vaših talnih površin in v kombinaciji s TrueDetect 3D tehnologijo se tveganje zatikanja in zavozlanja sesalnika resnično zmanjša. Ta vakuumski robotski sesalnik s funkcijo pomivanja vam zagotovi izvrstno izkušnjo čiščenja z zaznavanjem preprog, pri katerih poveča sesalno moč, kjer je to potrebno, in prepreči nepotrebno pomivanje preprog. Posebno primeren za gospodinjstva z hišnimi ljubljenčki, kjer je potrebno odstraniti mačjo ali pasjo dlako.

Dostava Mimovrste
-50%
ETA Fortis ročni sesalnik
1x

ETA Fortis ročni sesalnik

499,99 €
249,89 €

Sesalnik ETA Fortis sesa, globinsko očisti, posuši in razkuži v enem koraku. Ponaša se s 45 minutnim delovanjem, regulacijo moči, LED zaslonom, vrtljivo krtačo in učinkovitim filtriranjem vode.

Dostava Mimovrste
-35%
Mamibot Exvac890 Glory robotski sesalnik
2x

Mamibot Exvac890 Glory robotski sesalnik

499,90 €
319,99 €
Odlična cena

Mamibot EXVAC890 Glory je hibridni robotski sesalnik z LDS 4.0 lasersko navigacijo, zmogljivo polnilno baterijo in šestimi načini čiščenja. Omogoča suho sesanje in mokro čiščenje z UV sterilizacijo. Napolnjen nudi do 215 minut delovanja. Upravljate ga lahko tudi s pomočjo brezplačne mobilne aplikacije.

Dostava Mimovrste
iRobot Braava Jet M6 robotski pomivalec tal, črn
1x

iRobot Braava Jet M6 robotski pomivalec tal, črn

599,90 €
Odlična cena
Dodatni 10 % popust s promo kodo IROBOTSI10 na izbrane iRobot robotske sesalnike. Ponudba velja do 5.12.2021 oz. do odprodaje zalog.
Robotski pomivalec Braava Jet M6 učinkovito očisti in obriše tla v domu. Preprosto namestite želeno krpo – bodisi za mokro ali suho čiščenje – robotski pomivalec pa poskrbi za vse drugo. Uporablja navigacijo iAdapt 3.0 s tehnologijo vSLAM in pametnim mapiranjem Imprint, čiščenje pa lahko nadzirate preko aplikacije, glasovnih pomočnikov Alexa in Google Assistant ter preko gumba Clean.
Dostava Mimovrste
-32%
Cecotec Conga PopStar 3000 X-Treme Animal Pro sesalnik, 800 W
2x

Cecotec Conga PopStar 3000 X-Treme Animal Pro sesalnik, 800 W

102,99 €
69,91 €

Klasični sesalnik Cecotec Conga PopStar 3000 X-Treme Animal Pro je tih in lahek, pa vendar zmogljiv, mali gospodinjski pripomoček za sesanje vseh vrst površin in dolgo življenjsko dobo.

Dostava Mimovrste
-18%
BOSCH Professional GAS 12-25 PL Sesalnik za suho in mokro sesanje (0.601.97C.100)
9x

BOSCH Professional GAS 12-25 PL Sesalnik za suho in mokro sesanje (0.601.97C.100)

369,99 €
301,45 €

Industrijski sesalnik s patentirano samočistilno tehnologijo. Sistem Click and Clean za boljše delovanje sesanja. Spada v serijo Heavy Duty. Deluje preko električnega omrežja. Poraba energije za 1350 W. Prostornina rezervoarja 21 l. Površina filtracije za 2.300 cm². Največji pretok zraka 65 l/s. Vključeni so kolesci za nemoteno gibanje.

Dostava Mimovrste

Sesalniki

Ob vsej ponudbi na trgu je lahko izbira sesalnika razmeroma velik podvig. Kako izbrati sesalnik za živalske dlake in kaj upoštevati, ko sesalniki niso več opremljeni z energijsko nalepko?

Zakaj sesalniki niso več opremljeni z energijsko nalepko

Dandanes proizvajalcem sesalnikov ni treba navajati porabe aparatov, za sesalnike energijska nalepka ni več obvezna. Zakaj? Ker je vsak proizvajalec porabo svojega izdelka testiral po lastni metodi in tako vrednosti na nalepki niso ustrezale dejanski porabi sesalnika v običajnem gospodinjstvu. Pri izbiri se boste morali temu podatku odreči, lahko pa upoštevate glasnost, zmogljivost sesanja in prostornino posode ali vrečke.

Prikaži več

Sesalniki za pasje dlake primerni za lastnike živali

Za ljubitelje hišnih ljubljenčkov je sesalnik nepogrešljiv pripomoček, zato so se proizvajalci osredotočili tudi na njihove potrebe. Obstajajo sesalniki, ki so posebej zasnovani za sesanje živalskih dlak. Pogosto so označeni z napisom »Animal Care« ali »Pet Pro«. Značilnosti teh sesalnikov so zlasti:

 • fin HEPA ali EPA filter,
 • visoka zmogljivost sesanja,
 • rotacijska turbo krtača v paketu,
 • nastavek za tekstil v paketu.

Sesalniki s pomivalcem 2v1

Če želite efektivno očistiti bivalni prostor, izberite sesalnik 2v1. Takšni pokončni sesalniki razpolagajo s posodo za prah in za vodo. Sesalniki tla posesajo in jih nato še pomijejo z vodo. Zelo priporočljivi so za lastnike hišnih ljubljenčkov.

Akumulatorski sesalniki

Vas pri sesanju motijo dolgi kabli za povezavo z vtičnico? Akumulatorski sesalniki zmorejo sesati tudi do eno uro, nato jih napolnimo s pomočjo polnilne postaje ali kabla, ki ga priključimo v vtičnico. Slabost je manjša prostornina posode za nečistoče (0,5 – 1 l).

Ciklonski sesalnik

Princip delovanja ciklonskega sesalnika je zelo preprost. V notranjosti nastane manjši ciklon, z njegovo pomočjo se nečistoče in prah nabirajo na stenah in ostaja le čist zrak. Hitreje kot zrak prihaja v sesalnik, učinkovitejše je ločevanje zraku od nečistoč. To v praksi pomeni, da je ključnega pomena zlasti zmogljivost ciklonskega sesalnika.

Sesalnik listja

Veste, da poleg klasičnih hišnih sesalnikov obstajajo tudi sesalniki listja? Akumulatorski ali benzinski sesalniki listja so primerni zlasti za večje vrtove polne dreves. Jeseni vam bodo prihranili ogromno dela z grabljami in vilami.

^ Na vrh

Ponudbo najcenejših izdelkov razvrščenih glede na ceno najdete v kategoriji ugodni sesalniki.