Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila ali dodatki sodijo v kategorijo artiklov, katerih cilj oziroma namen je dopolnjevati običajno prehrano. Veljajo za koncentrirane vire hranil, kot so na primer minerali, vitamini, rastlinski izvlečki, aminokisline, maščobne kisline, mikroorganizmi ter druge snovi.

Prikaži več

Dopolnila k prehrani so na voljo v različnih oblikah, odmerkih ter kombinacijah. Lahko so pridobljena z ekstrakcijo iz rastlinskih ali živalskih virov v naravni obliki. Nekatera druga pa so pridelana sintetično v laboratorijih. Kupimo jih lahko brez recepta – v specializiranih prodajalnah in lekarnah.

Kdaj in zakaj poseči po prehranskih dopolnilih?

Vitamine in minerale je pametno pridobivati iz prehranskih virov. Kljub temu pa je v nekaterih primerih precej težko in celo nemogoče upoštevati načela uravnotežene prehrane. Posledično pri določenih skupinah ljudi prihaja do potrebe jemanja tovrstnih dodatkov.

Do pomanjkanja hranil predvsem prihaja pri:

 • ženskah v rodni dobi,
 • nosečnicah in doječih materah,
 • posameznikih s prehranskimi alergijami,
 • neješčih otrocih,
 • bolnikih s težkimi obolenji,
 • vegetarijancih,
 • veganih,
 • starostnikih,
 • športnikih,
 • ljudeh s škodljivimi razvadami – kajenje.

Če torej z običajno prehrano svojemu organizmu ne zmoremo omogočiti vseh potrebnih hranil, so nam v dobro pomoč prehranska dopolnila. Z rednim in doslednim uživanjem lahko izjemno pozitivno vplivamo na področja, ki jih želimo okrepiti.

Prepoznavanje in oblika prehranskih dopolnil

Vsa prehranska dopolnila morajo vključevati oznako prehransko dopolnilo. Obenem morajo biti primerno preverjena ter povsem varna za uporabo. Opremljena morajo biti z deklaracijo in certifikatom kakovosti. Na podlagi omenjenega lahko razberemo čistost pa tudi izvor surovin.

Na trgu so prehranska dopolnila na voljo v obliki:

 • tablet,
 • kapsul,
 • pastil,
 • sirupov,
 • praškov,
 • tekočine v ampulah,
 • kapalnih stekleničkah,
 • drugih oblikah.

Prehranska dopolnila glede na našo starost

Po 30. letu

Čas med 20. in 30. letom starosti je namenjen rodni dobi. Ženske, ki si želijo zanositi, v tem obdobju lahko pričnejo z jemanjem prenatalnih vitaminov s folno kislino ter B-kompleksom.

Pri težavah z nosečnostjo si ženska lahko učinkovito pomaga s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje cink. Pri težavah s spolnostjo učinkovito pomaga damiana. Ta namreč deluje kot afrodiziak. Ženske s težavami pri menstruaciji lahko uživajo železo. Na sploh pa v tem obdobju telo potrebuje več magnezija ter kalcija. Ta dva minerala poskrbita za močne ter zdrave kosti.

Po 40. letu

Po 40. letu se predvsem priporoča jemanje kalcija. Temu pričnemo dodajati še vitamin D. Nizke ravni D vitamina neredko povezujejo z razvojem nekaterih avtoimunskih stanj, sladkorne bolezni ter debelosti.

To obdobje narekuje tudi povečan vnos omega 3 maščobnih kislin. Te namreč pomagajo zmanjševati tveganje za razvoj kardiovaskularnih obolenj.

Po 50. letu

V tem obdobju življenja se poveča potreba telesa po kalciju. Obenem je potrebno tudi jemanje vitamina D, ki učinkovito sodeluje pri absorpciji kalcija v telo. Ženske se v tem času soočijo z menopavzo, pri čemer jim lahko dobro pomaga plahtica, grozdnata svetilka, rdeča detelja, navadna konopljika, grško seno.

Priporoča se tudi jemanje koencima Q10, ki je izjemno pomemben gradnik čisto vsake naše telesne celice.

Po 60. letu

V tem obdobju nadaljujemo z jemanjem kalcija in vitamina D. Preventivo pred nastankom srčno-žilnih obolenj lahko dosežemo z jemanjem omega 3 maščobnih kislin. Če nam prične pešati spomin, je dobro poseči po ginko bilobi, saj izboljšuje prekrvavitev možganov in tako spodbuja spomin ter koncentracijo.

V tem času ne smemo pozabiti na primerno zaščito sklepov. Na voljo so prehranska dopolnila, ki vsebujejo glukozamin.

Po 70. letu

Po 70. letu starosti poleg vitamina D ter kalcija potrebujemo tudi večje količine vitamina B12. Tovrstno prehransko dopolnilo uspešno deluje proti utrujenosti in dobro poskrbi za zaščito našega živčnega sistema.

Če želimo spodbuditi tek, so dobrodošla prehranska dopolnila v obliki cinka. Ta namreč spodbujajo sposobnost vonjanja. Za močan imunski sistem ter za boljšo vzdržljivost pa v tem starostnem obdobju lahko odlično poskrbi prehransko dopolnilo v obliki ginsenga.

Določi parametre
HEKA Multivitamin Shot prehransko dopolnilo za otroke, 500 ml HEKA Multivitamin Shot prehransko dopolnilo za otroke, 500 ml
HEKA Multivitamin Shot prehransko dopolnilo za otroke, 500 ml

HEKA Multivitamin Shot za otroke v tekočini je namenjen vsem otrokom od 5. do vključno 12. leta starosti. Lahko jih uživajo tudi alergiki.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Kids bonboni za žvečenje, vitamin C, 60/1 HEKA Multivitamin Shot prehransko dopolnilo za otroke, 500 ml
Kids bonboni za žvečenje, vitamin C, 60/1

Chewy Vites Kids bonboni za žvečenje, vitamin C, 60/1, so primerni za otroke starejše od treh let. 100% priporočenega dnevno vitamina C. Primerno tudi za vegane.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
LIVE & LOVE Čisti kolagen v prahu - ribji 175g HEKA Multivitamin Shot prehransko dopolnilo za otroke, 500 ml
LIVE & LOVE Čisti kolagen v prahu - ribji 175g

Formula Naticol granulirani ribji kolagen je naraven vir proteinov. Kolagen tipa I odlikuje visoka stopnja absorpcije, hitra in enostavna prebavljivost in dostopnost organizmu za maksimalen izkoristek. Vsebuje 18 aminokislin. Ima nevtralen vonj in okus in je topen v hladnih ali toplih napitkih.

na voljo predvidoma: 28.5. - 29.5.

Partner: LCHF Style
LIVE & LOVE MCT olje 500ml 60/40 LocoNatura Vitamin D3 4000 IU, 120 gumijastih bonbonov
LIVE & LOVE MCT olje 500ml 60/40

MCT olje Live & love vsebuje srednjeverižne maščobne kisline C8 in C10 v razmerju 60 : 40. Je popolnoma brez vonja in brez okusa MCT olje je priporočljiv dodatek pri prehrani, saj pripomore k optimalni izrabi maščob in proizvodnji ketonov.

na voljo predvidoma: 28.5. - 29.5.

Partner: LCHF Style
LIVE & LOVE Premium+ Omega 3 limona 250ml LocoNatura Vitamin D3 4000 IU, 120 gumijastih bonbonov
LIVE & LOVE Premium+ Omega 3 limona 250ml

850 mg EPK + DHK v eni čajni žlički, sveža in naravna aroma limone, BREZ ribjega priokusa ter analizirano na prisotnost težkih kovin, pesticidov, dioksinov in ostalih onesnaževal. Primeren za celotno družino in vse generacije. Za zdravo srce, možgane, oči in uživanje med nosečnostjo in dojenjem.

na voljo predvidoma: 28.5. - 29.5.

Partner: LCHF Style
Novo
LocoNatura Vitamin D3 4000 IU, 120 gumijastih bonbonov LocoNatura Vitamin D3 4000 IU, 120 gumijastih bonbonov
LocoNatura Vitamin D3 4000 IU, 120 gumijastih bonbonov

S samo enim okusnim gumijastim bonbonom z okusom limone na dan lahko dobite ves vitamin D3, ki ga vaše telo potrebuje! …

na voljo predvidoma: 27.5. - 28.5.

Partner: DTM Natura
MALINCA Maca v kapsulah iz ekološke pridelave, 90 kapsul MALINCA Maca v kapsulah iz ekološke pridelave, 90 kapsul
MALINCA Maca v kapsulah iz ekološke pridelave, 90 kapsul

Ekološko pridelana maca v kapsulah v želatinirani obliki. Omogoča boljši izkoristek delovanja te perujske gomoljnice, ki skrbi za moč, energijo in vzdržljivost. V pakiranju je 90 kapsul.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
MALINCA Vitamin D3 + K2 kapsule, 60/1 MALINCA Maca v kapsulah iz ekološke pridelave, 90 kapsul
MALINCA Vitamin D3 + K2 kapsule, 60/1

Malinca Vitamin D3 + K2 kapsule, 60/1, prispeval k normalni absorpciji/uporabi kalcija in fosforja, k ohranjanju zdravih kosti in k delovanju imunskega sistema.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Medex Cold Plus, 3 x 10 g MALINCA Maca v kapsulah iz ekološke pridelave, 90 kapsul
Medex Cold Plus, 3 x 10 g

Instant napitek za hitro pomoč imunskemu sistemu z dodanimi vitamini in minerali in naravnimi izvlečki. Pakiranje: 3 × 10 g.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
Medex kolagenlift v prahu 120 g MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal zgornje dihalne poti
Medex kolagenlift v prahu 120 g

Kolagenlift v prahu je prehransko dopolnilo, ki vsebuje kombinacijo aktivnih sestavin, ki pripomorejo k ohranjanju lepe kože.

na voljo predvidoma: DANES

Partner: Mimovrste
MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal zgornje dihalne poti MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal zgornje dihalne poti
MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal zgornje dihalne poti

Naravna inhalacijska mešanica na bazi propolisa, soli in zelišč. Vlaži in neguje sluznico spodnjih dihalnih poti. Učinkovita pri akutnih vnetjih bronhijev, pljučnici. Prehransko dopolnilo z naravnimi rastlinskimi izvlečki v tekoči obliki za oralno uporabo in inhalacijo.

na voljo predvidoma: 29.5. - 30.5.

Partner: Medikoel
MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal spodnje dihalne poti MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal zgornje dihalne poti
MEDIKOEL Inhalacijska mešanica API-Inhal spodnje dihalne poti

Naravna inhalacijska mešanica na bazi propolisa, soli in zelišč. Vlaži in neguje sluznico spodnjih dihalnih poti. Učinkovita pri akutnih vnetjih bronhijev, pljučnici. Prehransko dopolnilo z naravnimi rastlinskimi izvlečki v tekoči obliki za oralno uporabo in inhalacijo.

na voljo predvidoma: 29.5. - 30.5.

Partner: Medikoel