Miha Kuhar: Vojaško gorništvo

Znamka: Naša številka: 628626

Miha Kuhar: Vojaško gorništvo

Knjiga je nastala na podlagi lastnih izkušenj avtorja Mihe Kuharja; vojaka-gornika, alpinista in ljubitelja gora. Vsebuje znanja, ki jih potrebuje vsak, ki se podaja v gore in naravo po službeni poti ali zgolj ljubiteljsko. Celoten opis

25.95

25,95 € vključno z DDVRedna cena: 27,90 €, Prihranite 1,95 € (6 %)

Naša številka: 628626

Predstavitev

Opis artikla

V sedmih poglavjih obravnava priprave na odhod v gore, pravilno gibanje v gorah, veščine preživetja in varovanja, orientacijo ter nevarnosti v gorah in reševanje v gorah. Le zadnje poglavje je čisto »vojaško«, saj obravnava taktiko bojevanja v gorah. Zato lahko rečemo mirno, da je knjiga usmerjena tako vojaško kot splošno za vse uporabnike iz vrst ljubiteljev gora in narave, pohodnikov ter adrenalinsko nastrojenih ljudi in nenazadnje tudi skavtov in tabornikov.

"Priročnik VOJAŠKO GORNIŠTVO ima za Slovensko vojsko poseben pomen. Najprej so v njej predstavljena znanja in veščine, ki so v veliki meri uporabne povsod in za vsakogar, ne samo v gorah in tudi ne samo za vojake. Namen vsebin je prvenstveno vzgojno izobraževalni. Znanje in izkušnje vojaškega gorništva izhajajo iz slovenske gorniške in vojaške tradicije. Del znanj o gorništvu pa so pripadniki Slovenske vojske pridobili v tujih vojaških gorskih šolah ter na različnih drugih oblikah izobraževanja in usposabljanja. Znanje in izkušnje že več kot desetletje posredujejo pripadniki 132. gorskega bataljona in Gorske šole SV zaposlenim v Slovenski vojski in vojakom, ki prihajajo k nam na usposabljanje iz oboroženih sil drugih držav. Avtor je v knjigi na razumljiv in pregleden način predstavil izkušnje, znanje in veščine kot koristen učni pripomoček vsem, ki jih zanima gorski svet, oziroma preživetje v tem okolju.

V sodobnem svetu se srečujemo z vrsto groženj – od naravnih nesreč in katastrof, preko terorizma do drugih oblik vojaških groženj, ki se dogajajo v različnih predelih sveta in na katere je potreben učinkovit odgovor. Vojaki, ki danes sodelujejo v mirovnih in drugih vojaških operacijah, delujejo v urbanih naseljih, gozdovih, puščavah, džunglah, gorah, v vročini in mrazu. Gorski svet, gozdovi in nizke temperature pa so okolje, ki ima tudi za Slovensko vojsko poseben pomen. Nenazadnje je Slovenija pretežno gorata dežela, po svetu pa je veliko kriznih žarišč v visokogorju tudi do višine 5000 m nad morjem. Žal v gorah popolne varnosti ni mogoče zagotoviti. Ustrezno pripravljeni pa lahko bistveno prispevamo k večji varnosti, zmanjšamo tveganje in se pravočasno izognemo nevarnostim. Tako lažje sledimo enemu od naših ciljev: pravočasno in uspešno opraviti nalogo in storiti vse, da preprečimo žrtve in poškodbe.

Zato vsem pripadnikom SV in drugim bralcem želim varen gorniški korak in srečno vrnitev v dolino tudi s pomočjo priročnika, ki je pred vami." (Generalmajor Ladislav Lipič, Načelnik Generalštaba Slovenske vojske)

  • ISBN 9616177052
  • založba Defensor
  • leto izdaje 2004
  • dimenzije 16,5 × 24 cm
  • strani 247
  • vezava trda
  • jezik slovenščina

Tehnične podrobnosti

Parametri artikla %1% %2%

Zvrst potopis
Založnik Avrora As
Vezanje trda
Leto izdaje 2001
ISBN 9616177052
Število strani 247