Nagarjuna: Temeljni verzi o srednji poti

Nagarjuna: Temeljni verzi o srednji poti

Številka: 1352190
Besedilo »Temeljni verzi o srednji poti« predstavlja enega največjih zakladov budistične misli. Gre za osrednje delo filozofa Nāgārjune. Celoten opis
24 €
Vključno z DDV
22,33 €
Dostava Mimovrste

Pri dobavitelju

30.9. predviden osebni prevzem
Prevzemna mesta
 
4.10. predvidena dostava na dom
 

Številka: 1352190

Predstavitev

Nagarjuna: Temeljni verzi o srednji poti

Besedilo »Temeljni verzi o srednji poti« predstavlja enega največjih zakladov budistične misli. Gre za osrednje delo filozofa Nāgārjune (pribl. 150–250 n. št.), ki velja za ustanovitelja »šole srednje poti« in ga imajo nekateri za najpomembnejšega budističnega misleca po Budi. Nāgārjuna v svoji filozofski pesnitvi razlaga in utemeljuje nekaj temeljnih pojmov mahāyāna budizma, zlasti »praznino« in »soodvisno porajanje«. Gre torej za »ustanovno besedilo« madhyamake oz. »šole srednje poti«, ki je eden od temeljnih gradnikov mahāyāna budizma.

Slednji predstavlja trenutno najbolj razširjeno različico budizma v Aziji (Tibet, Kitajska, Japonska), ki ima od sredine prejšnjega stoletja vse večji vpliv tudi na Zahodu: s pomočjo Temeljnih verzov se lahko bralec pobližje seznani z njegovimi miselnimi temelji. S pomočjo posebne štiričlene logične metode, znane tudi kot »tetralema«, dokazuje, da so vse ontološke pozicije nevzdržne in da so posledično vse obstoječe stvari brez lastne bitnosti, tj. medsebojno pogojene in prazne.

Lastnosti

Jezik slovenski
Založnik KUD Logos
Zvrst osebna rast in duhovnost
Vezava mehka
Število strani 320
Leto izdaje 2019
Dimenzije 12,5 × 20 cm
ISBN 9789617011692