Monitorji predstavljajo okno v srce računalnikov. Pri nakupu novega ekrana morate biti zato še toliko bolj previdni. Če uporabljate star ali pa povsem neustrezen monitor, zmogljivost vašega računalnika zagotovo ne bo mogla pokazati svojega pravega obraza, še več: za določeno vrsto opravil so primerni samo posebni primerki ekranov.

Prikaži več

Med najpogostejšimi vprašanji v povezavi z monitorji sta: koliko palcev oziroma koliko centimetrov naj meri diagonala monitorja; ali bo zadostovala polna visoka razločljivost ali potrebujemo še kaj več?

Kakšen monitor za računalnik je torej najbolj primeren za vaše potrebe?

Namembnost monitorja

Čeprav so si monitorji za računalnik na videz med seboj izjemno podobni, pa se v resnici lahko precej razlikujejo. Že pred nakupom se nujno vprašajte, za kakšna opravila boste monitor uporabljali. Najpogosteje se monitorji med seboj ločujejo glede na uporabo v domačem okolju, v pisarni, na voljo so tudi profesionalni grafični monitorji za naprednejše uporabnike.

Monitorji za domačo uporabo so primerna izbira za tiste, ki iščejo monitor, ki ne zasede prav veliko prostora na pisalni mizi. Odlična izbira je v tem primeru lahko že povsem osnovni model. Tudi najbolj ugodni primerki lahko prikazujejo sliko s primerno frekvenco – vsaj 60 Hz oziroma s 60 sličicami na sekundo. To je več kot dovolj za učinkovito brskanje po spletu ter za ogled video posnetkov.

Preprosti monitorji ne vključujejo vgrajenih dodatkov, kot so na primer zvočniki, USB razdelivci, nastavljiva stojala. Kljub temu pa se lahko tudi najbolj osnovni med njimi pohvalijo z dovolj polno visoko razločljivostjo.

Monitorji za v pisarno, seveda če so primerno izbrani, lahko ponudijo večjo storilnost. Z uporabo dveh monitorjev se lahko storilnost poveča tudi za 50 %. Takšna vrsta monitorjev se v primerjavi z domačimi razlikuje po vgrajenih dodatkih pa tudi po sami postavitvi. V pisarni pa so seveda še kako zelo dobrodošli dodatni USB vhodi, ki so vgrajeni v stranico pisarniškega ekrana. Na takšen način vam USB ključkov in kablov ni treba več nerodno iskati po škatlah.

Pisarniški monitorji pa se lahko pohvalijo tudi s preprostim nastavljivim stojalom. To omogoča, da ekran za računalnik lahko uporabljajo različno visoke osebe. Na voljo so tudi takšni s posebej oblikovanim ergonomskim stojalom, dodatnimi priključki USB, avdio izhodom za slušalke ter vgrajenimi dodatnimi zvočniki. Večina pisarniških monitorjev se lahko prikladno obrne za 180 stopinj.

Ko so v ospredju monitorji za računalnik, seveda pomislimo tudi na takšne, ki so namenjeni svetu videoiger. »Gaming« ali igričarski monitorji so prepoznani po svojem športnem izgledu, po osvetljenih gumbih. Izbira pa ni tako zahtevna, kot je morda videti na prvi pogled. Pri večini monitorjev lahko preprosto sledite pravilu, da je večje boljše. A slednje ne velja za gaming ekrane. Zavedati se je namreč treba, da najboljših rezultatov ne dosežete z izgledom slike, temveč z izjemnim kontrastom ter osveževanjem.

Nekatere vrste videoiger narekujejo uporabo takšnega monitorja, ki prikazuje čim večje število sličic na sekundo. To se izraža s herci (Hz). Več sličic na sekundo torej pomeni bolj resnično igro, čeprav na nekoliko nižji polni visoki razločljivosti. Vrhunsko razmerje med kakovostjo ter hitrostjo slike na primer ponujajo monitorji z ločljivostjo QHD s 1440 pikami.

Profesionalni grafični monitorji so znani po tem, da ponujajo najboljši izgled slike. Prav vsi LCD primerki sliko namreč prikazujejo s pomočjo premikanja mikroskopskih kristalov in to v notranjosti ekrana. Ta lomi svetlobo za ustvarjanje barv. Profesionalcem je precej bolj kot sama hitrost pomemben pravilni prikaz barve. To ponuja tehnologija ekranov IPS, ki je pogosto vgrajena v napredne monitorje.

V profesionalnih monitorjih za računalnike je poleg barve izboljšana tudi ločljivost slike. Ta presega tudi napredne gaming ekrane. Standard grafičnih monitorjev pa se prične pri ločljivosti 4K. Vse pogosteje pa so odmevni tisti, ki ponujajo ločljivost 5K in 8K. Profesionalni 8K monitor se torej lahko pohvali z ločljivostjo, ki je identična 16 osnovnim monitorjem s polno visoko razločljivostjo.

Osnovne smernice

Izbiro računalniškega ekrana torej v prvi vrsti pogojuje namembnost, torej kakšne vrste uporabnik v resnici ste. Monitorji za različne tipe uporabnikov imajo različne konfiguracije. Nasploh pa morate pri izbiri biti pozorni na:

 • velikost,
 • razmerje stranic,
 • ločljivost,
 • izris barv,
 • svetilnost,
 • kontrast,
 • ukrivljeni ali raven ekran,
 • hitrost osveževanja,
 • freeSync/G-Sync,
 • panel,
 • odzivni čas.

Velikost je pri izbiri zaslona za računalnik daleč najbolj očitna zadeva. Navedbe velikosti so navadno meritev diagonalne vidne površine. Ta se meri v palcih oziroma v inčah. Sega lahko od 15 do 35 palcev ter še več. Priporočamo izbiro ekrana z vsaj 23 palci diagonale, ker je to idealno za trenutno najbolj razširjeno ločljivost, ki je 1920 × 1080. Izberite torej največji monitor, ki vam ga zagotavljata prostor pa tudi proračun. Nakup premajhnega monitorja boste namreč precej hitro obžalovali.

Logitech nadzorna plošča SmartDock AV

Logitech nadzorna plošča SmartDock AV

565,99 €
DIGITALNI BON ’22
Logitech SmartDock nadzorna plošča omogoča lahko upravljanje sestanka in je namenjena za uporabo z Skype Room sistemi. Varno namestite Surface™ Pro v katerokoli konferenčno sobo in enostavno zaženite svoje Skype srečanje samo z enim dotikom. Za uporabo potrebujete Surface Pro 4 ali Surface Pro (2017).
Dostava Mimovrste
Philips LED monitor 271B8QJEB FHD IPS B-line

Philips LED monitor 271B8QJEB FHD IPS B-line

264,19 €
DIGITALNI BON ’22
Philipsov monitor 271B8QJEB se ponaša z diagonalo zaslona 68,6 cm (27''), odlično sliko z ločljivostjo Full HD 1920 × 1080, tehnologijami IPS in SmartImage. Poleg monitorja s stojalom dobite še kable (D-Sub, HDMI, DP, zvočni, napajalni kabel) in uporabniško dokumentacijo.
Dostava Mimovrste
Acer Predator XB323QKNVbmiiphuzx monitor (UM.JX3EE.V01)

Acer Predator XB323QKNVbmiiphuzx monitor (UM.JX3EE.V01)

1.095 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor Predator XB3 predstavlja vrhunsko izbiro tako za delo kot tudi za zabavo. 80 cm (31,5") velik IPS zaslon z ločljivostjo 4K UHD (3840 × 2160) in 144 Hz zagotavlja izvrsten prikaz slike, odzivni čas le 1 ms ter tehnologija AMD Adaptive-Sync pa bosta poskrbela za brezhibno gaming izkušnjo.
Dostava Mimovrste
ASUS XG27UQR monitor, 68,58 cm (27"), IPS, 144Hz, 400cd/m2, 1ms

ASUS XG27UQR monitor, 68,58 cm (27"), IPS, 144Hz, 400cd/m2, 1ms

854,69 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor proizvajalca Asus vas bo navdušil z diagonalo 68,58 cm (27") in vrhunsko ločljivostjo 3840×2160. Odzivni čas znaša le 1 ms, tipična svetilnost je 350 cd/m2 in frekvenca osveževanja 144 Hz. Dodatno bodo vašo izkušnjo obogatile tehnologije Kensington Lock, Low Blue Light in Flicker Free.
Dostava Mimovrste
iiyama TF2234MC-B7AGB monitor, Open Frame, FHD, LCD, LED, IPS, 54,6 cm (21.5")

iiyama TF2234MC-B7AGB monitor, Open Frame, FHD, LCD, LED, IPS, 54,6 cm (21.5")

650,79 €
DIGITALNI BON ’22
Interaktivni zaslon na dotik IIYama TF2234MC-B7AGB se ponaša z 54,6 cm (21.5") velikim zaslonom, ki prikazuje sliko v osupljivi ločljivosti FHD (1920×1080). Oblikuje ga 10-točkovni zaslon na dotik, tehnologija PCAP Touch in stopnja zaščite IP65 (odpornost na vodo in prah). Idealna rešitev za interaktivne izložbe, izobraževalne ustanove, kioske in trgovine.
Dostava Mimovrste
NEC MultiSync EA241WU FHD IPS monitor (60004676)

NEC MultiSync EA241WU FHD IPS monitor (60004676)

428,89 €
DIGITALNI BON ’22
Odličen pisarniški monitor NEC velikosti 61,21 cm (24,1") ima razmerje stranic 16:10 in ločljivost 1920 × 1200. Je modernega izgleda in ima zahvaljujoč IPS tehnologiji odlične kote gledanja. Odlikujejo ga tudi popolnoma prilagodljivo stojalo in tehnologiji Low Blue Light ter Flicker Free.
Dostava Mimovrste