Monitorji predstavljajo okno v srce računalnikov. Pri nakupu novega ekrana morate biti zato še toliko bolj previdni. Če uporabljate star ali pa povsem neustrezen monitor, zmogljivost vašega računalnika zagotovo ne bo mogla pokazati svojega pravega obraza, še več: za določeno vrsto opravil so primerni samo posebni primerki ekranov.

Prikaži več

Med najpogostejšimi vprašanji v povezavi z monitorji sta: koliko palcev oziroma koliko centimetrov naj meri diagonala monitorja; ali bo zadostovala polna visoka razločljivost ali potrebujemo še kaj več?

Kakšen monitor za računalnik je torej najbolj primeren za vaše potrebe?

Namembnost monitorja

Čeprav so si monitorji za računalnik na videz med seboj izjemno podobni, pa se v resnici lahko precej razlikujejo. Že pred nakupom se nujno vprašajte, za kakšna opravila boste monitor uporabljali. Najpogosteje se monitorji med seboj ločujejo glede na uporabo v domačem okolju, v pisarni, na voljo so tudi profesionalni grafični monitorji za naprednejše uporabnike.

Monitorji za domačo uporabo so primerna izbira za tiste, ki iščejo monitor, ki ne zasede prav veliko prostora na pisalni mizi. Odlična izbira je v tem primeru lahko že povsem osnovni model. Tudi najbolj ugodni primerki lahko prikazujejo sliko s primerno frekvenco – vsaj 60 Hz oziroma s 60 sličicami na sekundo. To je več kot dovolj za učinkovito brskanje po spletu ter za ogled video posnetkov.

Preprosti monitorji ne vključujejo vgrajenih dodatkov, kot so na primer zvočniki, USB razdelivci, nastavljiva stojala. Kljub temu pa se lahko tudi najbolj osnovni med njimi pohvalijo z dovolj polno visoko razločljivostjo.

Monitorji za v pisarno, seveda če so primerno izbrani, lahko ponudijo večjo storilnost. Z uporabo dveh monitorjev se lahko storilnost poveča tudi za 50 %. Takšna vrsta monitorjev se v primerjavi z domačimi razlikuje po vgrajenih dodatkih pa tudi po sami postavitvi. V pisarni pa so seveda še kako zelo dobrodošli dodatni USB vhodi, ki so vgrajeni v stranico pisarniškega ekrana. Na takšen način vam USB ključkov in kablov ni treba več nerodno iskati po škatlah.

Pisarniški monitorji pa se lahko pohvalijo tudi s preprostim nastavljivim stojalom. To omogoča, da ekran za računalnik lahko uporabljajo različno visoke osebe. Na voljo so tudi takšni s posebej oblikovanim ergonomskim stojalom, dodatnimi priključki USB, avdio izhodom za slušalke ter vgrajenimi dodatnimi zvočniki. Večina pisarniških monitorjev se lahko prikladno obrne za 180 stopinj.

Ko so v ospredju monitorji za računalnik, seveda pomislimo tudi na takšne, ki so namenjeni svetu videoiger. »Gaming« ali igričarski monitorji so prepoznani po svojem športnem izgledu, po osvetljenih gumbih. Izbira pa ni tako zahtevna, kot je morda videti na prvi pogled. Pri večini monitorjev lahko preprosto sledite pravilu, da je večje boljše. A slednje ne velja za gaming ekrane. Zavedati se je namreč treba, da najboljših rezultatov ne dosežete z izgledom slike, temveč z izjemnim kontrastom ter osveževanjem.

Nekatere vrste videoiger narekujejo uporabo takšnega monitorja, ki prikazuje čim večje število sličic na sekundo. To se izraža s herci (Hz). Več sličic na sekundo torej pomeni bolj resnično igro, čeprav na nekoliko nižji polni visoki razločljivosti. Vrhunsko razmerje med kakovostjo ter hitrostjo slike na primer ponujajo monitorji z ločljivostjo QHD s 1440 pikami.

Profesionalni grafični monitorji so znani po tem, da ponujajo najboljši izgled slike. Prav vsi LCD primerki sliko namreč prikazujejo s pomočjo premikanja mikroskopskih kristalov in to v notranjosti ekrana. Ta lomi svetlobo za ustvarjanje barv. Profesionalcem je precej bolj kot sama hitrost pomemben pravilni prikaz barve. To ponuja tehnologija ekranov IPS, ki je pogosto vgrajena v napredne monitorje.

V profesionalnih monitorjih za računalnike je poleg barve izboljšana tudi ločljivost slike. Ta presega tudi napredne gaming ekrane. Standard grafičnih monitorjev pa se prične pri ločljivosti 4K. Vse pogosteje pa so odmevni tisti, ki ponujajo ločljivost 5K in 8K. Profesionalni 8K monitor se torej lahko pohvali z ločljivostjo, ki je identična 16 osnovnim monitorjem s polno visoko razločljivostjo.

Osnovne smernice

Izbiro računalniškega ekrana torej v prvi vrsti pogojuje namembnost, torej kakšne vrste uporabnik v resnici ste. Monitorji za različne tipe uporabnikov imajo različne konfiguracije. Nasploh pa morate pri izbiri biti pozorni na:

 • velikost,
 • razmerje stranic,
 • ločljivost,
 • izris barv,
 • svetilnost,
 • kontrast,
 • ukrivljeni ali raven ekran,
 • hitrost osveževanja,
 • freeSync/G-Sync,
 • panel,
 • odzivni čas.

Velikost je pri izbiri zaslona za računalnik daleč najbolj očitna zadeva. Navedbe velikosti so navadno meritev diagonalne vidne površine. Ta se meri v palcih oziroma v inčah. Sega lahko od 15 do 35 palcev ter še več. Priporočamo izbiro ekrana z vsaj 23 palci diagonale, ker je to idealno za trenutno najbolj razširjeno ločljivost, ki je 1920 × 1080. Izberite torej največji monitor, ki vam ga zagotavljata prostor pa tudi proračun. Nakup premajhnega monitorja boste namreč precej hitro obžalovali.

HP LCD monitor Z43 4K (1AA85A4)

HP LCD monitor Z43 4K (1AA85A4)

817,59 €
DIGITALNI BON ’22
IPS LED monitor velikosti 42,5'' blagovne znake HP, se ponaša z UHD ločljivostjo: 3840 × 2160 pri frekvenci osveževanja 60 Hz, razmerjem slike 16:9, različnimi USB izhodi in priključki, za dodatno razširitev slike.
Dostava Mimovrste
Gigabyte Aorus FI27Q-X gaming monitor, 68.6 cm, IPS, QHD

Gigabyte Aorus FI27Q-X gaming monitor, 68.6 cm, IPS, QHD

760,20 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor Aorus FI27Q-X ponuja izjemno tekoče igranje. S frekvenco osveževanja 240 Hz in odzivnim časom samo 0,3 ms omogoča hipne reakcije. Igralno izkušnjo še nadgradi FreeSync Premium. Zaslon pa ne nudi samo bliskovite hitrosti, temveč tudi ostro sliko z ločljivostjo QHD in podporo za DisplayHDR za izjemne barve.
Dostava Mimovrste
Philips 499P9H monitor, 124 cm (49''), ukrivljen
8x

Philips 499P9H monitor, 124 cm (49''), ukrivljen

1.084,41 €
Odlična cena
DIGITALNI BON ’22
Ultra široki monitor z diagonalo 124 cm (49'') vas bo navdušil z ukrivljenim VA panelom in vrhunsko ločljivostjo 5120 × 1440 pri frekvenci osveževanja 70 Hz. Ponuja številne možnosti povezovanja preko HDMI, DisplayPort, USB in LAN konektorjev.
Dostava Mimovrste
ASUS CG32UQ gaming monitor
2x

ASUS CG32UQ gaming monitor

839,39 €
DIGITALNI BON ’22
Doživite igranje iger na vrhunski način z gaming monitorjem CG32UQ, ki je optimiziran za igralne konzole. Z VA zaslonom velikosti 80,1 cm (31,5"), izjemno ločljivostjo 4K (3840 × 2160) in tehnologijo FreeSync bo zagotovil naravnost osupljivo vizualno izkušnjo med igranjem vaših najljubših iger
Dostava Mimovrste
Acer Nitro XR343CKPbmiipphuzx gaming monitor, ukrivljen, 86,36 cm (34), UWQHD, 180 Hz, USB hub

Acer Nitro XR343CKPbmiipphuzx gaming monitor, ukrivljen, 86,36 cm (34), UWQHD, 180 Hz, USB hub

992,20 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor ACER Nitro XR343CKPbmiipphuzx predstavlja brezhibna vizualno izkušnjo. Ukrivljen zaslon velikosti 86,36 cm (34") se ponaša s tehnologijo IPS in visoko ločljivostjo UWQHD (3440 × 1440). Hitrost osveževanja do kar 180 Hz, tehnologija AMD FreeSync™ in hiter odzivni čas pa bodo zagotovili brezhibno izkušnjo ob igranju vaših najljubših videoiger.
Dostava Mimovrste
Lenovo ThinkVision T27hv-20 QHD IPS monitor
1x

Lenovo ThinkVision T27hv-20 QHD IPS monitor

497,20 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor ThinkVision T27hv-20 se ponaša z 68,5 cm (27") velikim zaslonom, ki ga odlikuje IPS tehnologija za širok vidni kot in osupljiva ločljivost Quad HD (2560 × 1440). Opremljen je z ergonomičnim stojalom, ki omogoča odlično prilagodljivost za udobno delo, številni priključki, vključno z USB-C, pa zagotavljajo široko povezljivost. Vgrajena je tudi 1080p kamera z mikrofonom in zvočniki 2× 3 W.
Dostava Mimovrste
Lenovo Legion Y27gq-25 gaming monitor
4x

Lenovo Legion Y27gq-25 gaming monitor

931,40 €
DIGITALNI BON ’22
Monitor Legion Y27gq-25 predstavlja vrhunsko izbiro za vse gaming in e-šport navdušence. Opremljen je z 68,5 cm (27") zaslonom, ki ga odlikuje osupljiva ločljivost Quad HD (2560 × 1440). Osveževalna hitrost kar 240 Hz, odzivni čas le 0,5 ms in tehnologija NVIDIA G-SYNC pa bodo zagotovili brezhibno izkušnjo ob igranju iger.
Dostava Mimovrste
ASUS TUF VG32VQR gaming monitor, 80 cm, WLED, VA, WQHD

ASUS TUF VG32VQR gaming monitor, 80 cm, WLED, VA, WQHD

514,69 €
DIGITALNI BON ’22
Asus TUF VG32VQR je 80 cm (31,5'') gaming monitor z ločljivostjo WQHD (2560×1440) in izjemno hitrostjo osveževanja. Monitor je namenjen profesionalnim igralcem igre in tistim, ki iščejo poglobljeno igranje. Osupljivo ukrivljen zaslon ima tehnologijo Adaptive-Sync za tekoče igranje brez prekinitev.
Dostava Mimovrste