Boditein nakupujte z BREZPLAČNO dostavo SEDAJ TUDI NA DOM!
0
na mesec

Kolesarska očala

Kolesarska očala ne predstavljajo zgolj modnega dodatka, ampak zlasti pomemben zaščitni element v času aktivnosti. Oči ščitijo pred vetrom, mrazom, UV-žarki, žuželkami, umazanijo, v primeru slabših pogojev pa skrbijo tudi za boljšo vidljivost.

Prikaži več

Kako izbrati kolesarska očala

Na zunanji videz kolesarskih očal najbolj vpliva njihova oblika. Kljub temu pa takšen pripomoček za kolesarjenje izbiramo predvsem glede na slog vožnje. Za gorsko kolesarjenje je torej treba izbrati drug tip očal kot za cestno.

Kar se tiče oblike, moramo vedeti, da ta pomembno vpliva na prileganje očal obrazu. Ključno je, da se nanj tesno prilegajo. Zgornji okvirji v nobenem primeru ne smejo zakrivati našega perifernega vida.

Okvir

Kolesarska očala morajo biti ulita. Preizkusiti je treba čim več različnih vrst okvirjev, najbolje jih je preizkušati skupaj s kolesarsko čelado. Med seboj se ne smeta motiti. V nasprotnem primeru med vožnjo občutimo nelagodje.

Okvir mora biti trden, lahek ter prilagodljiv. Očala morajo na glavi sedeti, ko gledamo navzdol in ko nasploh premikamo glavo. Imeti moramo občutek, kot da jih nimamo na sebi.

Na voljo so:

  • kolesarska očala s polnim okvirjem,
  • kolesarska očala s polokvirjem,
  • kolesarska očala brez okvirja.

Mnogi strokovnjaki priporočajo, da so okvirji očal za kolesarjenje čim večji. Seveda to ni odvisno le od osebnega okusa, temveč tudi od tega, kakšna očala nam sploh ustrezajo. Za nekatere so dovolj dobra izbira že tako imenovana imidž očala, ki pri športu sicer nimajo največje prednosti, lahko pa jih nosimo tudi pri povsem običajnih aktivnostih.

Leče

Najpomembnejši del kolesarskih očal so leče. Na voljo so:

  • zamenljive leče,
  • fotokromatske,
  • polarizirane.

Zamenljive leče omogočajo odlično zaščito v najrazličnejših vremenskih pogojih. Takšna očala imajo sicer majhno slabost: vsa tri stekla najverjetneje ne bomo imeli vedno pri sebi. Pred vožnjo moramo zato vedno preveriti vreme in izbrati najprimernejše. Prosojne leče so idealne za deževno vreme in vožnjo v temi, rumene ali rožnate leče so primerne za oblačno in delno oblačno vreme, temne leče so najustreznejša izbira za zaščito pred UV-žarki.

Za fotokromatske leče je značilno, da spremenijo svoj odtenek. To je odvisno od stopnje izpostavljenosti svetlobi. Dobra izbira so predvsem za tiste, ki pogosto kolesarijo v spremenljivih pogojih.

Polarizirane leče vključujejo laminiran filter. Ta prepušča samo vertikalno usmerjeno svetlobo, ki učinkovito blokira vodoravno svetlobo. Posledično je bleščanje skorajda eliminirano. So optimalna izbira za zmanjševanje bleščanja na površinah, na primer na steklu, snegu ali vodi.

Cena

Cena kolesarskih očal je lahko zelo različna. Najdražji del očal so praviloma leče. Za najdražja očala je značilno, da vključujejo izjemno lahke okvirje, ki so lahko izdelani iz karbona. Okvirji se odlično prilegajo na ušesa, zato jih lahko povsem prilagodimo velikosti glave. Kakovostna očala za kolesarjenje so prav tako zelo trpežna in se praviloma ne poškodujejo niti med padcem.

Zapomnite pa si, da najdražja očala morda niso primerna izbira za vas. Ni nujno, da vam takšna ustrezajo. Zato je treba preizkusiti čim več različnih modelov in razmisliti, za katero vrsto kolesarjenja jih boste uporabljali ter pod kakšnimi pogoji.

Pogosta vprašanja pri izbiri kolesarskih očal

1️⃣ Katere dodatne lastnosti lahko ponudijo najboljše leče?

Najboljše leče kolesarskih očal zagotavljajo odlično vidljivost. Prav tako se ponašajo še z nekaterimi lastnostmi, kot je denimo oleofobna obdelava. Dodani so še zračniki za učinkovito zaščito pred rosenjem.

2️⃣ Kaj pomeni oleofobna nega leč?

Oleofobna ali hidrofobna nega leč pomeni, da je zunanja površinska prevleka izdelana iz posebne kemične spojine. Ta odbija vse nečistoče in tako preprečuje njihovo usedanje na leče.

3️⃣ Je kolesarska očala treba nadeti samo v sončnem vremenu?

Novinci v kolesarstvu pogosto mislijo, da si bodo očala nadeli samo ob sončnem vremenu. Izkušeni kolesarji pa v resnici takšen zaščitni pripomoček uporabljajo skozi vse leto. Na oči je treba dobro paziti ves čas. Kakovostna kolesarska očala torej ne ščitijo samo pred škodljivimi vplivi UV-žarkov, ampak tudi pred prahom, umazanijo, žuželkami, dežjem, snegom in še pred čim.

Določi parametre
Uvex SportStyle 230 očala, Havanna Mat Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver
Uvex SportStyle 230 očala, Havanna Mat

Uvex SportStyle 230 očala, Havanna Mat, zagotavljajo zaščito pred sončnimi žarki in so navoljo v kul potisku.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Uvex SportStyle 228 očala, Mat Black/Mirror Blue Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver
Uvex SportStyle 228 očala, Mat Black/Mirror Blue

Uvex SportStyle 228 očala, Mat Black/Mirror Blue, se ponašajo s kul obliko okvirja in nudijo odlično zaščito pred vlago in sončnimi žarki.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver
Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver

Uvex SportStyle 228 očala, Black-Sand/Mirror Silver, se ponašajo s kul obliko okvirja in nudijo odlično zaščito pred vlago in sončnimi žarki.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue
Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue

Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue, zagotavljajo prosto vidljivost v vseh smereh in so kul videza.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Uvex Sportstyle 204 sončna očala, Smoke Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue
Uvex Sportstyle 204 sončna očala, Smoke

Očala Sportstyle 204 se ponašajo z velikimi, decentriranimi lečami in ergonomskim okvirjem z Dual Compound konstrukcijo. Omogočajo odličen vid in popolno zaščito pred sončno svetlobo.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Uvex LGL 29 sončna očala, mat črno-rdeča Uvex SportStyle 235 očala, Rhino Deep Space Matt/Mirror Blue
Uvex LGL 29 sončna očala, mat črno-rdeča

Očala LGL 29 nudijo 100% UV zaščito in so nepogrešljiva v sončnih dneh.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Uvex LGL 29 sončna očala, mat črno-modra Uvex SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red
Uvex LGL 29 sončna očala, mat črno-modra

Očala LGL 29 nudijo 100% UV zaščito in so nepogrešljiva v sončnih dneh.

na voljo predvidoma: JUTRI

Partner: Mimovrste
Uvex SportStyle 230 očala, Black Mat/Ltm.Sil Uvex SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red
Uvex SportStyle 230 očala, Black Mat/Ltm.Sil

SportStyle 230 očala, Black Mat/Ltm.Sil imajo 100 % zaščito pred UVA, UVB in UVC sevanjem. Vključuje prezračevalne luknje, ki preprečujejo zamegljenost oken, in zrcalno plast Litemirrorja.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Uvex SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red Uvex SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red
Uvex SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red

SportStyle 230 očala, Blue Mat/Mirror Red imajo 100 % zaščito pred UVA, UVB in UVC sevanjem. Vključuje prezračevalne luknje, ki preprečujejo zamegljenost oken, in zrcalno plast Litemirrorja.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Mimovrste cena
Uvex Sportstyle 508 sončna očala, otroška, prozorno-roza Bliz ŠPORTNA SONČNA OČALA ACTIVE TEMPO SMALLFACE PINK M12
Uvex Sportstyle 508 sončna očala, otroška, prozorno-roza

Otroška sončna očala Sportstyle 508 s prilagodljivimi ušesnimi kavlji zagotavljajo udobno nošenje in nudijo visoko zaščito pred agresivnimi UV žarki.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Uvex Blaze III sončna očala Bliz ŠPORTNA SONČNA OČALA ACTIVE TEMPO SMALLFACE PINK M12
Uvex Blaze III sončna očala

Blaze III imajo robustno zasnovo okvirja, zrcalne leče LiteMirror ter mehke blazinice za nos in mehke ušesne kavlje. Očem nudijo 100% UV zaščito in zagotavljajo izjemno udobno nošenje.

na voljo predvidoma: 27.5.

Partner: Mimovrste
Bliz ŠPORTNA SONČNA OČALA ACTIVE TEMPO SMALLFACE PINK M12 Bliz ŠPORTNA SONČNA OČALA ACTIVE TEMPO SMALLFACE PINK M12
Bliz ŠPORTNA SONČNA OČALA ACTIVE TEMPO SMALLFACE PINK M12

Barva okvirja: roza Barva Leče: zatemnjena s srebrnim odtenkom – efekt ogledala Filter kategorija: 3 Z očali prejmete: 1 par dodatnih stekel elastični trak, 20 mm nojni trak odstranljiv zg. del okvirja z vpojnikom za znoj čistilna krpica

na voljo predvidoma: 29.5. - 30.5.