Kako izbrati pomivalni stroj?

Čas, ko je imel pomivalni stroj doma le redkokdo, ni tako daleč za nami. Vendar pa je pomivalni stroj danes že del standardne opreme kuhinje. Na udobje, ki ga prinaša, smo se zelo hitro navadili, kar ni čudno, saj prihrani čas, energijo in vodo.

Ko umazano posodo pospravite stran od oči, kuhinja izgleda pospravljena, nikjer ne leži kup umazane posode, ki ga je treba pomiti. Kako izbrati najprimernejšo vrsto pomivalnega stroja točno za vaše gospodinjstvo?

Kdor enkrat poskusi, ne more si več predstavljati kuhinje brez pomivalca

Kdor enkrat poskusi, si ne more več predstavljati kuhinje brez pomivalnega stroja

.

Velikost pomivalnega stroja

Pri nakupu pomivalnega stroja se osredotočite predvsem na to, koliko prostora imate zanj v kuhinji. Na voljo so klasični pomivalni stroji s širino 45 ali 60 cm ter majhni namizni pomivalni stroji. Koliko oseb živi v vašem gospodinjstvu? Kakšno količino posode imate? Ali pogosto organizirate zabave, kosila s širšo družino ali pa večerje s prijatelji? To so vprašanja, ki vam bodo pomagala pri izbiri optimalne zmogljivosti pomivalnega stroja. Označuje se s številom pogrinjkov.

Pogrinjek vsebuje:

  • plitvi krožnik,
  • globoki krožnik,
  • desertni krožnik,
  • skodelico,
  • kozarec,
  • pribor – vilice, nož in žlica.

Namizni pomivalni stroji

Če v kuhinji nimate prostora za standardni pomivalni stroj, je primerna rešitev namizni pomivalni stroj, ki ga namestite na pult. Njegova pomanjkljivost je majhna zmogljivost, običajno ima prostor za šest pogrinjkov.

Če pa živite sami ali le s partnerjem, je lahko ta pomanjkljivost pravzaprav prednost. Ni vam treba imeti veliko posod in ne potrošite veliko vode in energije pri pranju pol praznega pomivalnega stroja.

Namizni pomivalni stroj Electrolux v elegantni črni izvedbi

Namizni pomivalni stroj Electrolux v elegantni črni izvedbi

Vgradni pomivalni stroji

Vgradni pomivalni stroji so najbolj priljubljeni, ker se lepo združijo z elementom vaše kuhinje. Pripravljeni so za montažo, sprednja vrata (niso del opreme pomivalnega stroja) pa se prilegajo dizajnu vrat kuhinjske omarice. Pomivalnega stroja tako na prvi pogled niti ne opazite.

Vgradni pomivalni stroj lahko dobite v širini 45 ali 60 cm. Upoštevajte število oseb v gospodinjstvu in prostor v kuhinji.

Vgradni pomivalni stroj je iz estetičnega vidika najboljša izbira

Vgradni pomivalni stroj je z estetskega vidika najboljša izbira

.

Prostostoječi pomivalni stroji

Prostostoječe pomivalne stroje lahko postavite povsod, kjer imate pripravljen dovod vode, elektrike in odtok. Ni torej nujno, da je del kuhinjskega pulta. Če želite pomivalni stroj vstaviti pod delovni kuhinjski pult, dobro primerjajte višino pulta od tal s skupno višino izbranega pomivalnega stroja. Pri nekaterih pomivalnih strojih je zaradi njihovega zmanjšanja višine mogoče odstraniti zgornjo ploščo.

Sprednja vrata ostanejo enaka, saj jih ni mogoče zamenjati za vrata, ki jih imate na ostalih omaricah v kuhinji. Če želite celosten videz, izberite raje aparat iz kategorije vgradni pomivalni stroji.

Pri pomivalnem stroju iz nerjavečega jekla boste sigurno ocenili izvedbo proti prstnim odtisom.

Pri pomivalnem stroju iz nerjavečega jekla se boste zagotovo odločili za izvedbo, kjer se ne poznajo prstni odtisi

.

Drugi kriteriji za izbiro pomivalnega stroja

Zdaj verjetno že veste, ali boste kupili namizni, vgradni ali pa prostostoječi pomivalni stroj, ter katere dimenzije pomivalnega stroja bodo za vaše gospodinjstvo idealne. Kaj je še potrebno upoštevati pri izbiri pomivalnega stroja?

Poraba energije

Orientacijo vam bo olajšala energijska nalepka, ki jo mora imeti vsak aparat. Lestvica varčnosti je označena z razredi od A do G (A je najbolj varčen, G najmanj). Novi aparati so običajno vsi kategorije A ali celo višje. Njihova varčnost se označuje s simbolom + (več jih ima, manj energije porabi), najbolj varčni pomivalni stroji pa so označeni z A+++.

Poraba vode

Pri pomivalnih strojih se ta pokazatelj giblje med 10 in 22 litri na pralni cikel. Vrednost se meri najpogosteje v programu ECO 50 °C, pri ostalih programih (intenziven, navaden itd.) je poraba vode višja. Nekateri pomivalni stroji nudijo funkcijo polovičnega polnjenja, tako da porabite manj vode, če želite oprati manjšo količino posode.

Glasnost

Če posodo perete najpogosteje zvečer, si oglejte podatke o ravni glasnosti. Glasen pomivalni stroj vas lahko moti, predvsem če je kuhinja povezana z dnevnim prostorom. Običajno je navedena glasnost okoli 50 dB, toda našli boste tudi bolj tihe modele z glasnostjo 44 dB.

Kaj boste potrebovali poleg pomivalnega stroja?

Na izbiro imate številna pomivalna sredstva. Sredstvo za pomivanje lahko kupite v obliki kapsul, tablet, tekočine ali praška. Če izberete tablete ali kapsule All in 1, te vsebujejo tudi loščilo in sol za mehčanje. Na območjih s trdo vodo ali pa v primeru, da nimate sredstva All in 1, za mehčanje vode uporabite sol za pomivalne stroje. Loščilo zagotavlja, da na kozarcih in priborih ne ostajajo madeži vode.

Pomivalni stroji po kategorijah


Preverite še ostale nakupovalne vodiče iz kategorije Bela tehnika: