Kako izbrati otroški avtosedež?

Otrok z višino do 150 cm in težo do 36 kg mora med vožnjo v avtomobilu sedeti v avtosedežu. Žal ni dovolj, da kupite zgolj en univerzalen avtosedež, saj otrok raste in pridobiva težo, zato potrebuje vsaj dva ali celo tri avtosedeže. Prvega potrebuje že nekaj dni po rojstvu, ko ga peljete iz porodnišnice.

Prvi avtosedež je potrebno imeti že nekaj dni po rojstvu otroka

Razvrstitev avtosedežev: 5 osnovnih kategorij

Večina današnjih avtosedežev izpolnjuje varnostni standard ECE R44/04 (ali ECE R44/03). Da bi bili prepričani, da ga avtosedež resnično izpolnjuje, na konstrukciji poiščite oranžno etiketo. Na njej med drugim preberite, kako se avtosedež pripenja na sedeže in za kako velikega otroka je primeren.

 ECE R44 razvršča otroške avtosedeže v 5 kategorij, glede na težo in približno starost otroka.

ECE R44 otroške avtosedeže razvršča v pet kategorij, glede na težo in približno starost otroka.

V kategorijo 0 in 0+ spadajo t. i. lupinice (jajčka), ki jih lahko uporabite tudi za prenašanje otroka ali pa jih namestite na podvozje otroškega vozička. Takšne avtosedeže vedno namestite v nasprotno smer vožnje, kar je za krhko otrokovo hrbtenico bolj varno. Če avtosedež namestite na sprednji sedež, izklopite zračno blazino.

Avtosedeže iz kategorije I, II in III namestite v smeri vožnje.

 Avtosedež 0/0+, t. i. lupinica. Uporablja se tudi za prenašanje otroka ali namestitev na otroški voziček.

Avtosedež 0/0+, t. i. lupinica, se uporablja tudi za prenašanje otroka ali namestitev na otroški voziček.

Za otroka ni treba kupiti vseh petih avtosedežev, pogosto pa to niti ni mogoče, saj proizvajalci združujejo kategorije. Večina staršev ima tri avtosedeže – prvega iz kategorije 0+, drugega iz kategorije I in tretjega iz kategorije II ali kategorije III.

Če ste finančno omejeni, bosta zadostovala tudi dva avtosedeža – prvi iz kategorije 0/0+/I in drugi iz kategorije II/III. Druga možnost je kombiniranje kategorij 0/0+ in I/II/III.

V tem primeru pa je pomembno, da bo imel avtosedež I/II/III nastavljivo višino naslonjala za glavo ali snemljivo prevleko, saj se bo otrok v njem vozil več kot 10 let.

Če boste kupovali dva ali tri avtosedeže, otroka nikoli prehitro ne posedajte v večji avtosedež. Čas za spremembo je samo takrat, ko glava otroka presega zgornji rob avtosedeža.

 Ko otrok preraste zgornji rob avtosedeža, je čas kupiti večjega.

Ko otrok preraste zgornji rob avtosedeža, je čas za nakup večjega.

i-Size: novejši in varnejši

Nekateri novejši avtosedeži iz kategorije 0, 0+ in I izpolnjujejo standard i-Size (R-129), ki obstaja šele od junija 2013. Trenutno sta hkrati v veljavi standarda ECE R44 in i-Size, v prihodnje pa se bo to spremenilo in i-Size bo edini veljavni standard za varnost avtosedežev. Točen datum še ni znan, zagotovo pa se bo to zgodilo v letu 2018.

Po i-Size za razliko od R44 velja, da mora otrok vsedo 15. meseca starosti vedno potovati v nasprotni smeri vožnje. Crash testi dokazujejo, da je ta način petkrat bolj prijazen do otrokove hrbtenice, kot potovanje v smeri vožnje. Strokovnjaki za varnost celo svetujejo, da bi moral otrok potovati v nasprotni smeri vožnje vse do 4. leta starosti, torej do takrat, ko se spremeni kategorija avtosedežev na II.

Trenutni sistem ECE R44 omogoča, da otrok sedi v smeri vožnje že od teže 9 kg, kar ustreza približno devetim mesecem starosti.

Vsi avtosedeži i-Size so poleg tega odpornejši na stranske udarce in jih vedno pritrdite s pomočjo enostavnega sistema isofix, ki ne dopušča možnosti, da bi sedež v avtomobil namestili nepravilno.

Z isofixom ali brez?

Isofix je pritrdilni sistem, s katerim avtosedež pritrdite na varnostne točke v avtomobilu, pri tem pa ni potrebe po uporabi varnostnih pasov. Ta sistem je varen in zagotavlja, da bo avtosedež vedno pravilno pritrjen.

Avtosedeži iz kategorij 0 in 0+ sistema isofix nimajo, če ga želite uporabiti, pa morate dodatno kupiti tudi podstavek. Preverite le, če je sistem univerzalen oz. kompatibilen z vašim avtomobilom.

Sedeži brez isofixa so običajno cenejši, pritrdite pa jih s klasičnimi varnostnimi pasovi. To je priročno v primeru, če sedež pogosto jemljete ven in nameščate nazaj. Obstaja pa verjetnost, da ga ne pritrdite pravilno.

S prihodom standarda i-Size bo vse veliko lažje, saj imajo vsi avtosedeži i-Size sistem isofix, ki je kompatibilen z vsemi novejšimi avtomobili.

 ISOFIX olajšuje pritrditev sedeža v avtomobil.

Isofix olajšuje pritrditev sedeža v avtomobil.

Kateri avtosedeži so najvarnejši?

Ko izberete velikost in pritrditev, je čas za varnost. Dolgoročno imajo najboljše rezultate pri večini testov znamke Römer, Cybex ali Maxi-Cosi – nakupa teh avtosedežev ne boste obžalovali. Dobro pa gre tudi drugim proizvajalcem.

Če ste se odločili za avtosedež in želite preveriti, ali je varen, poskusite pogledati teste ADAC. V Sloveniji varnost avtosedežev testira AMZS.

Prav tako lahko pomaga tudi ocena drugih kupcev. Vendar pa priporočamo, da ne kupujete avtosedeža iz druge roke, saj nikoli ne veste, ali je poškodovan. Ravno tako zamenjajte avtosedež v primeru avtomobilske nesreče – četudi na prvi pogled izgleda v redu, mikrorazpoke v konstrukciji lahko zmanjšajo njegovo varnost.

Pomislite tudi na podrobnosti

Prevleka sedeža bi morala biti bombažna, da se otrok v njem ne poti in ne dobi ekcema. Če imate avtosedež s snemljivo prevleko, lahko uporabljate več prevlek in jih po potrebi menjate – med poletjem so odlične tiste, ki hladijo.

Svojo vlogo igra tudi teža avtosedeža. 10 kg težka konstrukcija se hitro prenese na roke, tako da si takšen avtosedež priskrbite le, če ga ne boste preveč pogosto nosili.

K avtosedežu lahko dokupite tudi dodatke. Prek vzvratnega ogledala lahko spremljate svojega otroka med vožnjo, medtem ko z mehkimi podlogami vaš otrok lažje prenaša tudi dolga potovanja.