Kako izbrati kavo?

Filtrirana kava, pravi italijanski espresso ali močna turška kava. Različni so načini priprave kave in prav vsak ima svoj okus. Preberite, na kaj je pomembno biti pozoren pri izbiri kave, da bi doma pripravili napitek po svojem okusu.

Na okus skodelice kave vpliva, na primer, kje je bila pridelana kava, kako je bila pridelana, predelana in pražena. Pri izbiri kave se osredotočite predvsem na:

  • vrsto,
  • izvor,
  • način priprave.

Raznolika arabika ali kofeinska Robusta?

Preverite sestavo. Kava, ki jo kupujete, je večinoma sorte arabika, robusta ali mešanica obeh, razmerje mešanice pa določa količino kofeina, finost okusa in posledično ceno.

Arabika

Bolj kakovostna arabika je zahtevnejša za gojenje in žetev – gojijo jo na visokih nadmorskih višinah. Ima bolj fin in poln okus, ima več arome in je v primerjavi z robusto manj grenka. Skodelico kave iz arabike boste prepoznali po kislem sadnem okusu, nežnih tonih cvetlic ali čokolade in oreha.

Robusta

Manj zahtevno robusto gojijo na nižjih nadmorskih višinah. Vsebuje približno dva- do trikrat več kofeina kot arabika, njen okus pa je zemeljski in grenak. Kava iz robuste je tudi močnejša, temnejša in gostejša.

Posamezne vrste kave boste med seboj razločili po zrnu. Medtem ko imajo zrna arabike na sredini zarezo ukrivljeno, je zareza robuste izrazito ravna.

Med katerimi vrstami kave izbirati?

Kava v zrnju

Če imate radi svežo kavo, pri nakupu sezite po kavi v zrnju. Zmes kavnih zrn arabike in robuste ima močno aromo, značilen okus pa ohrani dolgo časa.

Glede na način priprave si lahko kupite ali celo zrnje ali zmleto kavo s katero nimate več dela.

Zrna

Če želite okusiti pravi italijanski espresso, izberite temneje pražena kavna zrna (na ovitku boste našli oznako »dark roast«), za filtrirano kavo pa uporabljajte svetlo pražena kavna zrna (označena z »light roast«). Preden začnete napitek pripravljati, je treba zrna zmleti v kavnem mlinčku. To sicer zahteva čas, a ne bo vam žal. Kavo je najbolje zmleti neposredno pred pripravo, saj po mletju izgublja aromo.

Iz sveže mletih kavnih zrn lahko pripravite napitek v kavnem aparatu in brez njega - na primer v kafetieri za kavo moka, s filtriranjem ali na klasičen turški način.

Kavna zrna so za vas primerna, če želite slasten okus in močno aromo kave, hkrati si pa radi vzamete čas za pripravo.

Mleta kava

V posodo natresti kavo, jo preliti z vodo in okusiti klasično turško kavo - vse to v le nekaj minutah. Točno tako deluje mleta kava. Takoj je na voljo za pripravo vročega napitka, mlinčka ne potrebujete. Če boste kavo pravilno shranjevali, bo ostala sveža zelo dolgo.

Če želite iz mlete kave narediti kaj drugega, morate imeti doma kavomat ali na primer kafetiero french press. Mleto kavo potem izbirajte glede na to, kako želite napitek pripravljati - vsak postopek namreč zahteva drugačno grobost mletja. Za pripravo espressa ali kave v kafetieri za kavo boste morali uporabiti bolj fino mleto kavo, za french press pa bolj grobo mleto kavo.

Mleta kava je za vas idealna, če ne želite porabiti preveč časa za mletje zrn, ampak uživati v kakovostni kavi.

Mleta kava je primerna za pripravo klasične turške kave in tudi druge vrst kave v ročnem kavomatu, kafetieri ali french pressu.

Preverite ponudbo

Kava v pakiranih odmerkih

Mleto kavo si lahko omislite tudi v obliki odmerkov v vrečkah ali kapsulah, ki jo najdete tukaj. To je kava iz pražene mlete kave, pripravljena v količinah posameznih odmerkov. Na voljo je velika izbira okusov in arom.

Vsak odmerek vsebuje tudi točno določeno količino kave (večinoma sedem gramov), zato vam ni treba razmišljati o odmerjanju in vedno boste pripravili okusen espresso. Kava je zapakirana v embalaži (na primer v kapsuli) in ne izgublja na kakovosti tudi pri daljšem shranjevanju, imate pa jo vedno pri roki.

Kava v vrečkah se vam bo priljubila, če vas mika izredno preprosta priprava kakovostne kave.

Kavni aparat za kapsule na primer izhaja iz Italije, ki je zibelka kave. V tem aparatu boste lahko pripravili espresso ali kapučino.

Preverite ponudbo

Instant kava

Najhitrejši in najbolj preprost način priprave kave ponuja instant kava. V vodi se raztopi in to je to, ne zahteva nobene posebne naprave. Zadostuje, da zmes prelijete z vročo vodo, po okusu sladkate ali dodate mleko in kava je v petih minutah pripravljena.

Za razliko od kave v zrnju ali mlete kave je okus manj izrazit, vndar zaradi postopka liofilizacije (sušenje z zamrzovanjem) ohranja svoj stalni okus in vonj.

☕ Instantna kava je za vas idealna, če se vam ne ljubi ukvarjati z dolgotrajno pripravo in potrebujete samo klasično kavo.

Instant kavo imate lahko npr. na vikendu - zdrži dolgo in se ne kvari.

Preverite ponudbo

Za zbujanje ali brez kofeina?

Če črn napitek pijete, da bi zbudili organizem, kupite klasično kavo, le pa vam gre bolj za trenutek ugodja ob skodelici vročega napitka, potem v miru sezite po brezkofeinski kavi. Koncentracija kofeina v takšni kavi je zmanjšana za 97 odstotkov, tako da jo lahko okusijo tudi srčni bolniki in osebe z visokim krvnim pritiskom. Kava brez kofeina je primerna za doječe mamice.

Pravilna priprava je osnova za uspeh

Za vašo izbiro je pomemben tudi način priprave kave. Zato premislite, kakšno kavo radi pijete, in skupaj s kakovostno surovino si omislite tudi ustrezen aparat.

  1. Če ste ljubitelj instant ali klasične turške kave, potem aparata ne kupujte, saj vam za pripravo kave zadostuje vroča voda.
  1. Če dajete prednost nežnemu okusu filtrirane kave in če popijete nekaj skodelic dnevno, si omislite kafetiero za kavo moka ali t. i. french press.
  1. Izrazit okus espressa boste pričarali s posebnim kavomatom za espresso. Ali pa si omislite kafetiero za kavo moka - kava iz nje ima podoben okus kot espresso, nabava pa je cenejša.

Če kavo pijete res pogosto, se vam splača investirati v ročni kavomat in z malo vaje boste v njem pripravili kavo kakor profesionalni barist.

Kako prepoznati svežo kavo?

Kava je živilo in se lahko, enako kot vsa živila, pokvari. Preden se boste podali v pripravo napoja, preverite kavna zrna: najprej vizualno - morali bi biti mat in suhi. Stara ali pokvarjena kava ima svetleča in mastna zrnca. Iz njih se namreč sprošča olje, ki ostaja na površini zrn. Takšne kave raje ne pijte.

Pazite, da kave doma ne shranjujete predolgo. Nakupovati velike zaloge se ne izplača, bolje je bolj pogosto kupovati sveža zrna. Kavo bi morali namreč porabiti v treh do 12 meseceih od praženja.

Ne pozabite na shranjevanje

Če želite, da bi kava zdržala dolgo, jo shranjujte:

  • na suhem,
  • v temi
  • in brez dostopa zraka.

Idealna je sobna temperatura, zato na shranjevanje kave v hladilniku pozabite. Večinoma zadostuje kavo pustiti v vrečki, v kateri ste jo kupili.

Sčasoma bo začela kava dišati in izločati ogljikov dioksid, zato imajo vrečke enosmerni ventil, skozi katerega plin uhaja, zrak pa v vrečko ne pride. Če pa pri odpiranju vrečko ponesreči strgate, pretresite kavo raje v temno posodo.

Samo tako se zrnca ne kvarijo, vi pa boste lahko uživali v skodelici sveže kave, kadar koli se vam bo zahotelo. Morda prav zdaj.

Najbolj prodajana kava